773 0

Отец Паоло Кортези с отличие от Плевнелиев

Отец Паоло Кортези с отличие от Плевнелиев
Снимка: Пресофис на държавния глава
Венцислав Михайлов

Държавният глава Росен Плевнелиев връчи Почетен знак на президента на отец Паоло Кортези – католически свещеник, чиято кауза е бившият концлагер на остров Персин да се превърне в Мемориален парк на жертвите на жестоките репресии на тоталитарния режим. Росен Плевнелиев оцени високо усилията на Отец Кортези и напомни, че България е единствената европейска страна, която няма подобен мемориален комплекс за жертвите на тоталитаризма.

Президентът изрази готовността за сътрудничество от страна на президентската институция за изграждането на Мемориалния парк.

„Не трябва безучастно да гледаме как историческата подмяна се случва пред очите ни. Наша е отговорността да разровим праха на миналото, за да потърсим истината“, каза Росен Плевнелиев.

С думите "Сега съм българин" отец Паоло Кортези от Белене получи почтения знак на президента Росен Плевнелиев за заслугите му за развитие на гражданското общество. Той се отличава и за значимия принос за предаването на знанието за тоталитарното минало и всеотдайната му работа за почитане паметта на жертвите на комунистическия режим.

Отец Паоло Кортези е ректор на светилището на Евгений Босилков в Белене. "Едно безкрайно красиво кътче от природата, превърнало се в зловещ символ на комунистическите репресии, в гробница на българския интелектуален елит, дръзнал да се противопостави на комунистическата власт", заяви държавният глава.

Комунистическият режим и неговите наследници направиха всичко възможно да подменят историята и да я заличат, но ние никога не бива да забравяме, че свободата не ни е дар, че за нея са се пожертвали хиляди хора в разцвета на силите си. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, на която връчи посмъртно орден „За гражданска заслуга“ – първа степен на тридесет участници в Горянското движение.

Наследници на борилите се за демократичните устои на страната приеха отличията, връчени в знак на благодарност за изключителни заслуги и усилия за укрепване на гражданското общество, за защита на човешките права и свободи и за съпротива срещу тоталитарния режим.

България

Напиши коментар:


Публикувай