1 047 0

Бъчварова похвали ГДБОП

Бъчварова похвали ГДБОП
Снимка: БТА
Калина Петрова

Министър Бъчварова: „МВР работи много по-добре. Резултатите го показват. Много скоро ще го покаже и отношението към министерството“

На церемония „Полицай на годината 2016“ тя благодари на полицейските служители за неуморната работа, за тяхната саможертва и всеотдайност

Благодаря за усърдието, професионализма и смелостта ви! Гордеем се с вас! Вие сте пример за колегите и семействата си. С тези думи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова се обърна към наградените по време на церемонията „Полицай на година 2016“. Благодарим им за това, че дадоха повод да се гордеем с тях и надявам се, българските граждани да се гордеят със своята полиция. Това е изключително важно, защото тази част от работата на МВР обикновено остава недостатъчно осветена. Разчитам, че ще имаме все повече случаи, които ще убеждават гражданите, че могат да разчитат на служителите на МВР“. Тя посочи, че постигнатите резултати доказват, че МВР работи много по-добре и изрази надежда, че много скоро тези резултати ще променят и отношението към министерството.

По думите й ГДБОП напълно е заслужила първата колективна награда. „Резултатите от работата на дирекцията след сътресението, което преживя, понесе и преодоля, е етикет за всички нас“, коментира вътрешния министър. Тя посочи, че като основна структура за противодействие на организираната престъпност служителите на ГДБОП са провели редица вътрешни и международни операции – общо 260. Благодарение на техните усилия са разбити фабрики за производство на цигари и фалшиви пари. За единадесетте месеца на 2016 г., заедно с агенция „Митници“ са иззети близо 430 кг хероин, над 90 кг кокаин, над 1 тон марихуана, почти 450 кг и 12 000 таблетки синтетични наркотици. Оценяваме я не само ние, но и независимо изследване на международните производители и дистрибутори на цигари България, което показва изумителен и за Европа резултат. От 20% дял на контрабандата, през тази година се отчита 8%“, конкретизира Румяна Бъчварова. По думите й, постигнатото в борбата с престъпността, наркотрафика, каналджийството и посегателствата върху собствеността на гражданите е безспорно доказателство за добре свършена работа в условия на недостиг на служители и ресурси. Тя с радост обяви, че „тази година вътрешното ведомство приключва във финансов план без задължения към държавния бюджет. Успяхме да разплатим задълженията не само за тази, но и за минали години и да стабилизираме системата на МВР".

Не мога да не спомена и Хитрино и Харманли, и да поздравя служителите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и на дирекция „Жандармерия“, както и многото други полицейски служители, които проявиха изключителна смелост и себеотрицание.

„Това, което направиха надхвърля нивото на компетентност на техните задължения и преминава в един пласт на човечност и саможертва - такава, каквато очакваме от служителите на МВР“, сподели Бъчварова. В словото си към служителите министърът на вътрешните работи поздрави граничните полицаи с техния професионален празник. „През последната година те понасят една много голяма тежест, дължим им благодарност, за това, което правят“. Техните усилия са видни и се оценяват високо от европейските ни партньори, допълни Бъчварова.
Тя посочи, че заедно започнахме и процеса на модернизация и подобряване на материалната база на МВР. Всички патрулни автомобили на пътна полиция бяха оборудвани с таблети, които осигуряват достъп до информационните системи на МВР в реално време. Разработихме и въведохме 34 електронни услуги на МВР, включително издаване на лични карти и паспорти, дубликати на свидетелство за управление на МПС, проверка и плащане на задължения по фишовете по електронен път, както и уеб-портал за електронните услуги на МВР. По този начин повишихме ефективността в сектора и подобрихме административното обслужване на гражданите“. Бъчварова с радост съобщи, че водено от каузата за подобряването на материално-техническото оборудване на колегите, бяха одобрени от МС и осигурени от бюджета на министерството разходи за сметка на преструктурирането по централния бюджет за т.г. С тази сума вече са закупени 22 микробуса, подсилени за масови безредици, и три 20-местни автобуса, до края на годината ще бъдат осигурени защитни и помощни средства на служителите, пряко ангажирани в опазването на обществения ред при масови мероприятия в ОДМВР Бургас, Варна, Пловдив, Русе, СДВР, Стара Загора, както и за Дирекция „Жандармерия” към ГД „Национална полиция“. Министър Бъчварова се обърна и към наградените за граждански принос трима младежи. „Техният пример показва, че Министерството на вътрешните работи не е само“, посочи вътрешният министър и отправи сърдечни пожелания към всички за предстоящите празници.

София / България


Напиши коментар:


Публикувай