2 108 4

Почина проф. Кръстьо Петков

Венцислав Михайлов

На 74 години днес почина проф. Кръстьо Петков. След дълго и мъчително боледуване той си отиде от този свят. В мъжествена борба с болестта той работи упорито до сетните си дни, участва в дискусии, води лекции, писа проникновени анализи по актуални проблеми.

Той е икономист, преподавател в УНСС. Той беше председател на Съюза на икономистите в България.

Проф. Петков е основател и първи председател от 1990 до 1997 г. на Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ). Бил е депутат в 39-то Народно събрание.

От 1997 до 2012 година беше председател на политическата формация Обединен блок на труда.

Поклон пред светлата му памет!

Кръстьо Петков е роден на 18 ноември 1943 година в село Княз Александрово (днес град Димово).Той е български учен и политик, председател на Обединения блок на труда, който основава през 1997 година. Народен представител от парламентарната група на Коалиция за България в 39 Народно събрание. Бивш председател на КНСБ (1990-1997).Член е на Българската социологическа асоциация и на изследователски комитет по социология на труда.

Завършва Техникума по хидромелиорации в град Павликени, а през 1968 година се дипломира със специалност „Политическа икономия“ във Висшия икономически институт „Карл Маркс“ – София.

Започва работа като специалист, а след това като научен сътрудник в секция „Социология на труда“ в института по труда. През 1978 година е избран за доцент по социология във Висшия икономически институт „Карл Маркс“. През 1986 година защитава докторска дисертация по проблема за трудовите отношения и е избран за професор по социология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.Специализира социология, социология на труда, икономика и социална политика в Академията на науките в Новосибирск, в Международния институт по труда в Женева, в Университета по икономика и политически науки в Англия.

Участвал е в университетски програми и семинари в САЩ, в университетите в Мичиган, Бъркли, Дюк и др.

През периода 1976 - 1991 година е заемал следните ръководни длъжности в научни институции:

Ръководител на лаборатория „Социология и психофизиология на труда“ в οнститута по труда (1976 - 1977)

Ръководител на група „Социологически изследвания“ към информационен център на ЦК на БКП (1978 - 1982)

Директор на Профсъюзния институт „Георги Димитров“ (1982 - 1987)

Директор на οнститут по социология на БАН (1988 - 1990)

Бил е гостуващ преподавател в следните университети:

Кентски университет, Кентърбъри, Англия. Избран за почетен доцент на същия университет

Католически университет, Тилбърг, Холандия

Свободен университет, Брюксел, Катедра „Социология“

Университет в Билефелд, Германия, Катедра „Социология“

Oт 1983 до 1987 година е сътрудник на военното контраразузнаване по международните контакти и геополитически ситуации. Прекратява едностранно ангажимента си поради сериозно разминаване между неговите виждания за промяната на бившата социалистическа система и текущото управление.

Той е основател и първи председател на Конфедерацията на независимите синдикати - КНСБ (1990 - 1997).Като председател на КНСБ и като народен представител се е занимавал експертно с проблемите на социалната политика, икономиката и регионалното развитие. От месец май 1997 година е председател на политическата формация - Обединен блок на труда.

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • имигранта
  Отговор
  1 10:14  23.12.16
  Малко по-малко всички комунета ще си отидат, лошото е, че става много бавно.
 • Мършата
  Отговор
  2 10:34  23.12.16
  Макар, че имаше леви възгледи, Проф. Кръстьо Петков направи много за страната ни, беше блестящ учен и специалист. Искрени съболезнования!
 • РИванова
  Отговор
  3 10:42  23.12.16
  Истински българин и родолюбец!С всички свои статии и анализи той разкриваше обективната истина за света и случващото се в България. Благодарение на неговите анализи за престъпността на банковата система в страната аз научих много истини за ограбването на хората.За мен лично е професионалист от световно ниво, силен и обективен анализатор и най-вече ГОЛЯМ БЪЛГАРИН! Сбогом професоре и благодаря, че беше близо до нас през тези трудни години!
 • ДОДО
  Отговор
  4 11:31  23.12.16
  КАТО СИНДИКАТ ОСВЕН ЧЕ ОБИРАШЕ САМО ЧЛЕНСКИЯ ВНОС НА РАБОТНИКА НО И ПРЕМЪЛЧАВАШЕ БЕЗОБРАЗИЯТА КОИТО РАБОТОДАТЕЛИ ТЕ ИЗВЪРШВАНА СПРЯМО ТЯХ ДАНО ПОНЕ СЕ Е ПРОДАЛ СКЪПО ЗА ДА МОГАТ ДА СЕ ОБЛАЖАТ НАСЛЕДНИЦИ ТЕ. Му

Напиши коментар:


Публикувай