846 0

Родопската Света гора - другото име на Асеновград

Стефанаки Йоанис

Уникални 200 параклиса, 33 църкви и 4 манастира са запазени в района на Асеновград. Затова градчето е наричано Българският Йерусалим, а околностите му - Родопската Света гора. Теодор Пеев, секретар на Бачковския манастир, разказа в ефира на “Хоризонт“, че районът на Асеновград не е е голям, но съсредоточието на християнски култови сгради - на църкви, параклиси и манастири, е изключително голямо, и това го прави уникален в България: И защо е така? Това е поради силната вяра през времето и във времето на населението, което живее тук, подчерта Теодор Пеев и припомни:В Бачковския манастир се намира прочутата Чудотворна икона на Света Богородица, която е единствената най-стара чудотворна икона в България.

Това е най-старата чудотворна икона в България, повтори Пеев и допълни, че всяко едно място в Асеновград и около Асеновград е свързано с редица легенди, чудотворство на икони, изцеления. Само два примера:Иконата в квартал “Горни воден“ - “Света Богородица - Златната ябълка“. Чудотворното аязмо, което е в Раповския манастир или както се нарича манастирът “Света Неделя“. Изключително много почитани места, интересни, с интересни църкви, стенописи, икони - от историческа гледна точка.

Това е интересно и за туристите, но за съжаление са малко познати, популяризирани по един недобър начин.... Ние сме много по-популярни в чужбина, отколкото в нашата страна. Теодор Пеев коментира още, че днес, за съжаление, на духовното и познанието не се отделя голямо внимание:Лошото е това, че на днешното забързано време и може би целта на голяма част на българите е ежедневното оцеляване и просто хората нямат време за някои основни неща.Има хора религиозни, има хора вярващи. Разликата между религиозният човек и вярващият е огромна и за съжаление много хора не правят разлика в това нещо.Напиши коментар:


Публикувай