554 2

Неофит: Нека отворим сърцата и душите си за радостта на Рождество

Българският патриарх отслужи празничната вечерня в храм-паметника "Александър Невски"

Стефанаки Йоанис

Патриарх Неофит в съслужение с архиереи и столичното свещенство отслужи празничната вечерня в храм-паметника „Александър Невски”.

Около храма има засилени мерки за сигурност, хората бяха допускани след проверка с метал-детектор.

Патриарх Неофит отправи и традиционното си приветствие към българите за настъпващото Рождество Христово.

"Възлюбени в Господа чеда на Светата ни Църква, обични братя и сестри, в тихата и свята нощ на Рождеството на Божия син сърцата и мислите ни отново се устремяват към Витлеемската пещера, където с раждането на Богомладенеца за целия свят настъпи нова епоха и откъдето за всеки изгря нова надежда и вече никой не е сам, защото с нас е Бог, казва в приветствието си към българите Негово светейшество.

Патриарх Неофит призовава: В тази нощ на радостта и на надеждата бързаме и ние заедно с пасторите и мъдреците да се поклоним пред величието на безпределната Божия любов, да прославим заради нас и нашето спасение въплътилият се Бог и да приемем светлина от незалязващата светлина, изгряла в нашия свят с идването на Богомладенеца. Вестта за Христовото раждане отново оттеква навсякъде около нас: в нашите храмове и в нашите домове, в нашите души и в нашите сърца, тържествено възвестявайки настъпването на благоприятната Господна година и началото на Богодаруваното ни Спасение.

Приветствието на Негово светейшество завършва с поздрава: Сътворените по Негов образ и по Негово подобие любими и свидни Негови чеда в светлата нощ на Боговъплъщението отечески поздравявам всички вас, верните чеда на Светата ни Църква с настъпващият Рождественски празник и отправям Първосветителски благосов към събралите се около празничната трапеза на Бъдни вечер за мирни и щастливи дни, за благоденствие на вашите домове, обични чеда и близки.

Благодатта, мирът и любовта на Раждащият се Богомладенец да бъдат с всички нас. Честито Рождество Христово!"

Утре от 9,30 се очаква патриарх Неофит да отлужи света литургия за Рождество Христово отново в катедралата „Св. Александър Невски", а на 26-ти декември – понеделник, ще участва в литургията в храма-подворие на руската патриаршия "Свети Николай" в София.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Иван
  Отговор
  1 20:03  24.12.16
  Да сте живи и здрави църковни паразити , все така да смучете от народа ,дълги години .
 • 909 БЪЛГАРИЯ
  Отговор
  2 21:12  25.12.16
  Трябва да се смени името на храма с Български владетел ! Хан Аспарух , Хан Тервел . Цар Симеон Велики ,Цар Иван Асен 2 !

Напиши коментар:


Публикувай