1 526 14

Възпоменателен митинг в Горско Дюлево в памет на Мустафа Юмер

Възпоменателен митинг в Горско Дюлево в памет на Мустафа Юмер
Стефанаки Йоанис

Гюнер ШЮКРИ

В момчилградското село Горско Дюлево се проведе възпоменателен митинг-мевлид в памет на Мустафа Юмер, убит през 1985-а година, когато диктаторският режим осъществява поредния етап на Възродителния процес в Кърджалийско. Заедно с родителите и близките на загиналия, както и репресирани и организатори на декемврийските събития от 1984 година от региона, събитието уважиха председателят на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ, зам.председателите на ДПС Ахмед Ахмедов и инж. Хасан Азис, генералният секретар на Народно-републиканската партия в Турция Кямил Съндър, евродепутатите Неджми Али и Илхан Кючюк, народните представители Ердинч Хайрула, Джейхан Ибрямов, Салиха Емин, Мустафа Ахмед, Айхан Етем. Тук бяха още депутатът от Народно-републиканската партия на кипърските турци Армаган Джандан, депутатът от Обединена демократичната партия на кипърските турци Зеки Челер, областният лидер на ДПС инж. Изет Шабан, кметове на общини и населени места и много жители от околните места.

Проявата е част от поредицата възпоменателни митинги, посветени на жертвите срещу т.нар. Възродителен процес в Кърджалийско преди 32 години.

Ученици от близкото село Груево рецитираха стихове на турски език под ръководството на Илкнур Кязим.

„Мустафа Юмер беше изключително принципен човек. Добър по душа, скромен и човечен, но ставаше ли дума за чест и достойнство, ставаше твърд като камък и с непреклонна воля”, сподели Айше Мехмед, леля на загиналия Мустафа Юмер. Тя бе дошла специално за събитието от Бурса.

Ръководството на ДПС и гостите поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на Мустафа Юмер. Всички присъстващи бяха нагостени с три казана пилаф, приготвен от 73-годишната Хюрю Салим.

Бившият главен мюфтия Фикри Сали отправи кратка молитва в памет на загиналия Мустафа Юмер и за всички жертви по времето на Възродителния процес.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Мръсен помак
  Отговор
  1 23:50  25.12.16
  Стефанаки,не те ли е срам,днеска е Коледа ,а ти ни занимаваш с това.Колко ти плати агент Павел да публикуваш това точно днес?
 • 300
  Отговор
  2 23:50  25.12.16
  И ако всички дружно си хванете фесовете и отидете при Ердоган да си ядете пилафа ще направите голяма добрина на България.
 • гост
  Отговор
  3 02:37  26.12.16
  И като са толкова големи турци , що не отиват в Турция ,ами дремят тук ?Никой с пръст не ги е докоснал , а ореваха света .Някои от тях дори имали някакви нагли претенции към и без това ограбеното българско землище .
 • петак
  Отговор
  4 08:20  26.12.16
  Никой не говори за това срамно нещо което комунистите извършиха в угода на Сталин и Тито - за една нощ смениха паспортите на всички хора от пиринският край с нова националност: националността българин беше заменена с македонец.

 • петак
  Отговор
  5 08:25  26.12.16
  По времето на комунизма турците в Бългания се ползваха с права които никой българин не можеше да ползва: влизаха в университетите с 2- и работеха частно тютюн, за което комунистите си затваряха очите. Целта беше създаване на турска комунистическа интелигенция, която да промени Турция. Тези хора получили висше образование в България действително се интегрираха в Турция след като избягаха там при възродителният процес, но не промениха Турция в лява посока. България може само да има полза от ставащото днес в Турция, ... ако имам държавници, не политици
 • Васичка Атанасова
  Отговор
  6 08:51  26.12.16
  АХ ДА ВЗЕМА ЕДИН КАЛАШНИК
 • Жоро
  Отговор
  7 09:10  26.12.16
  Защо ни е нужна тази провокация? Турски политици, турски речи, турски песни и турски манджи на Коледа. Миналото е такова, каквото е и не може да се промени. Но на Коледа да ни внушават чувство за вина, а медиите да им дават трибуна ми идва малко в повече.Да го бяха направили тихо и кротко, без фанфари, а не да ни набутват тяхната правда по тоя подъл начин.
 • ГАГУЗА
  Отговор
  8 09:23  26.12.16
  Оо, Стефанаки! Следващата новина да не е "Гърците в България направиха помен за Никифор l Геник"
 • Петко
  Отговор
  9 10:20  26.12.16
  Стефанаки я кажи в Гърция как се отнасят към останалите там българи и помаци.Дали имат още не гръцки имена. За Турция няма въобще да питам,там е най голямата демокрация,все пак хората са с вековни традиции в геноцида.
 • шварки
  Отговор
  10 10:24  26.12.16
  От каква нужда това се представя като новина и събитие?!Това е поредната провокация на амуджите.Трябва да се вземат мерки или най-малкото да почерпим гостите с топла свинска пача и пръжки ами Коледа е тук е така
 • Ник
  Отговор
  11 10:39  26.12.16
  До колкото помня, на обществени места и събития е противозаконно да се говори език различен от Бъргарския! - Тук се говори за Рецитали на ученици, които са Български граждани на турски език! Предлагам на Автора, ако все пак е очевидец да вземе и да сезира прокуратурата за случая. Не знам да ли си дават сметка хората, че при тази настъпателна политика от страна на турците в България, това ще доведе до тежък конфликт с доста жертви! Тези провокации на турците трябва да спрат защото ще се лее кръв и то в не чак толкова далечно бъдеще!
 • Мършата
  Отговор
  12 12:40  26.12.16
  Заставам твърдо срещу човека, който предаде СДС Ахмед Доган! В синьото пространство няма място за предатели, които направиха приватизацията и след това си гушнаха обрачите от фирми и най-нагло предадоха мечтата на милиони българи! Истинските ДЕМ ОКРАТИ потънахме заедно в кораба на ДЕМОКРАЦИЯТА, макар и зле, но сме живи! Предателите (ПФ) и ДПС постоянно призовават хората за всякакви празни глупости на нищожни митинги, подигравайки им се, но хората чувстват, че зад техните истерични крясъци няма нищо! Истинският лидер се познава по гласа, и всички хора ще го последват защото се усеща, искрения призив

  Коментиран от #14

 • Етническите партий са уж забранени в бг.
  Отговор
  13 16:12  26.12.16
  В Турция правим ли възпоменание за тракийците и прогонването им.НЕ. Гърците правят ли възппменание е Турция за изселените и избити гърци.Не.Арменците правят ли възпоменание за геноцида срещу тях.НЕ.Бай Тошо има няколко основни грешки-че не ги изсели турците докрай и другата е ,че събираше сръбски, турски, влашки и гръцки цигани, за да стане уж България 10 милиона.Е да ама последиците са ясни, едно от най-големите процентно цигански населения,в топ 5 на Европа по брой мусюлмани и за капак, страхливи и продажни до дъно депутати. Нищо добро не ни чака.
 • Иван
  Отговор
  14 19:14  26.12.16

  До коментар #12 от "Мършата":

  Ти май си един от заблудените които още не са разбрали че СДС и останалите нароили се партии са проект на определени лица от старата ДС ,които по това време а и сега разполагат с власта ,контактите и парите . И на практика си присвоиха цяла държава с народа като роби . За една вечер от обикновени помияри се превърнаха в милиардери .

Напиши коментар:


Публикувай