540 1

Елена Поптодорова: Атентатът в Берлин остави тежък отпечатък

Все още живеем в по-защитено пространство, каза още бившият посланик на България в САЩ

Стефанаки Йоанис

„Атентатът в Берлин сложи много тежък отпечатък и усещане за тревожност, което е извън границите ни”, каза бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова в предаването „Тази сутрин”.

„Все още живеем в по-защитено пространство. Предупрежденията ги има, те са свързани с групи население, с предистория. България не е пряко фокусирана, пряко посочена като място на терористична заплаха, но това не значи, че е обетован кът от Европа. Това е тенденция, която сега започва и ще става все по-тежко в обозримото бъдеще”, смята Поптодорова.

Според нея белезите на атентата в Берлин и убийството на руския посланик в Анкара са сходни.

„Това беше обявен разстрел, стрелецът не беше мълчалив и беше част от турската система”, припомни тя. По думите й е много трудно да се прецени кога една умерена групировка може да се окаже радикализирана.

На въпрос дали убийството на Андрей Карлов ще влоши отношенията между Русия и Турция, Поптодорова каза, че по-скоро обичайните реакции ще бъдат преглътнати.

„Няма да имаме тази реакция, която имахме при свалянето на руския самолет. Затова Владимир Путин беше толкова овладян в първите си реакции. Това е отлагане на следващи фази в отношенията, които ще се развиват в по-нормални рамки”, каза Поптодорова.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Мустафа Куийн
    Отговор
    1 10:37  26.12.16
    Умерени реално няма. Мюсулмани има предимно два вида, фундаментални идиоти, и мюсулмани насила. Добър отявлен мюсулманин няма, това е зловредна идеология. Има две опции, или реформират "религията" си както сме направили с Християнството, или тотална забрана на тази политическа преди всичко идеология.

Напиши коментар:


Публикувай