655 2

Разведени бащи на протест пред Съдебната палата

Снимка: Ладислав Цветков, bTV
Снимка: Ладислав Цветков, bTV
Стефанаки Йоанис

Бащи, лишени от родителски права, се събраха на протест пред Съдебната палата, съобщи БНР.

Протестиращите бащи настояха да се въведе системата на споделеното родителство. Внесен е законопроект за изменение и допълнение на Семейния кодекс, с който да се въведат тези текстове, но се отлага разглеждането му в Народното събрание.

Във ВКС е образувано тълкувателно дело и съдът трябва да се произнесе, дали при сегашния текст на закона е възможно да се разпорежда споделено родителство. В някои съдилища това решение се допуска при споразумение между родителите.

Протестиращите бащи настояват, при развод детето да прекарва еднакво време и при двамата родители. Ето какво заявиха някои от протестиращите:

Нашият апел днес е споделеното родителство, възможност за децата, които са попаднали в конфликтна среда между родителите си, да имат достъп и двамата родители, независимо какви са техните лични взаимоотношения. Съдът не решава личностни проблеми, а да мисли от гледна точка на детето.

Когато има напрежение между двамата родители, в този момент, давайки правото на единия родител, другият е ощетен. И много често в тази ситуация се използвани като оръжие децата. Ако се дадат равни права, то ще бъде и с единия и с другия. Във времето нещата между двамата родители ще охладнеят, ще се нормализират, и така детето ще бъде и на двамата.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Г(Е)РОБ
  Отговор
  1 20:14  26.12.16
  Загубен народ... https://s26.postimg.org/88f9d56w9/pravo.jpg
 • Кака Гинка
  Отговор
  2 22:27  27.12.16
  Едната седмица при единия,другата - при другия!?Голямо пътешествие и пренасяне на багаж ще падне;калабалък без край до навършване на пълнолетие.Чудесна възможност да намразят и двамата си родители...

Напиши коментар:


Публикувай