1 189 6

Кръст обедини християни и мюсюлмани във Велинград

Кръстът, който се издига над Велинград, е изграден изцяло с дарения

Снимка: Би Ти Ви
Снимка: Би Ти Ви
Денис Джамбазов

Мюсюлмани са сред онези, които дариха пари за изграждане на християнски кръст във Велинград.

Най-новият символ на града обедини хора от различни религии, които показаха, че когато живеят заедно в разбирателство и обич, добрите неща се случват, съобщи Би Ти Ви.

Кръстът, който се издига над Велинград, е изграден изцяло с дарения. Парите са събрани за няколко месеца с усилията на хора от различни религии и така идеята от преди 20 години става реалност.

Салих Юруков от Драгиново работи в цех за мрамор, когато разбира за кръста не се и замисля - макар и малко, дарява със сърцето си: „Събрахме тук колектива по някой лев, дадохме за кръста във Велинград… Кой колкото му сака душата – колективът, мюсюлмани, българи, сме винаги по празници, по Байрам”, казва той.

Кръстът се извисява на 22 метра височина. Над 800 души от Велинград и околните села даряват пари за него. Помагат и собственици на фирми - кой с труд, кой с материали. Хората виждат в направеното символ на обединението. Община Велинград също подпомага инициативата, като дарява терена за изграждането на кръста.

Изграждането на кръста излиза близо 40 000 лева. Фирмата, която го изработва обаче приема присърце идеята и го издига, макар сумата да е събрана наполовина. Хората вярват, че и остатъкът от 20 000 лева ще бъде събран – отново с помощта на всички.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • незнайко
  Отговор
  1 15:28  26.12.16
  ТОВА ТРЯБВА ДА Е БЪЛГАРИЯ.
 • незнайко
  Отговор
  2 15:30  26.12.16
  ВСИЧКИ РОДЕНИ НА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ ЗАЕДНО В НЕСГОДИТЕ.
 • Хасан
  Отговор
  3 19:38  26.12.16
  Очакваме и българи да дадат някой лев за мюсюлмански храм!!
 • Кака Гинка
  Отговор
  4 22:14  26.12.16
  Май наистина сме за пример - съседите ни се клаха заради религиозни различия!В това отношение Европа може да ни диша праха,а не да ни размахва пръст;за САЩ - да не говорим...
 • Диди
  Отговор
  5 23:09  26.12.16
  Добре е,че всички са дарили.Такова разбирателство е за добър пример.Мисля,че е достатъчно,че имат църква.Нужно ли беше да се слага огромен кръст,да бяха построили детска градина или площатка за децата.
 • Хасан
  Отговор
  6 17:07  28.12.16
  Да има и кръст.. Аз не съм против но хората да имат страх от Бога . Не трябва да ги обединява антитурско или антимюсюлманска омръзна а обичта към ближния

Напиши коментар:


Публикувай