768 0

Грипът ни изненада

Стефанаки Йоанис

За първи път от 6 г. грипната епидемия пристига около 20-30 дни по-рано. В момента преобладава щама „Болзано”, който е с 30% повече случая от щама „Хонгконг”.

Това заяви пред Нова телевизия проф. д-р Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му, щамът "Болзано" е леко видоизменен вирус.

"До един месец ще знаем дали ваксината може да ни защити ефективно срещу този вирус”, допълни проф. Кантарджиев.

„Необходимо е да се избягват контактите с болни. Трябва да научим децата как да кихат и кашлят правилно. Личната хигиена е много важна. Хубаво е да се приема витамин D на капки по 15 дни, защото сега не се излагаме на слънце. След приема трябва да се прави почивка от половин месец. Киселото зеле и туршии са изключително полезни за грипния сезон”, поясни д-р Тодор Кантарджиев.

По думите му грипът има много кратък инкубационен период.

„Между 10-12 часа от момента на заразяване, се покачва температурата до 38 градуса. След това усещате болки в мускулите и ставите. Обикновено започва с болки в гърлото и суха кашлица. Важно е да се остане вкъщи до пълното оздравяване.

Причината – неправилно лекуван грип може да доведе до усложнения. На 2000 болни един човек може да направи мозъчна или дихателна недостатъчност. Честото усложнение е развиване на бронхопневмония. Винаги трябва да отидете до лекар и да ви се назначи антибиотик”, каза още професорът.

България


Още по темата

 • Внимание, грип!

  Внимание, грип!

  След Перник и областта, от днес до 4 януари Хасково и Харманли са в грипна епидемия. Спират се плановите операции. Затварят се детските и женските ...
  29.12.2016
  1 483
  0

Напиши коментар:


Публикувай