625 0

Фирмите, които търгуват с оръжие, минават много сериозна проверка

Анатоли Стайков

"Към момента не разполагам с официална информация, но ще извърша пълна и подробна проверка, за да се установи дали това отговаря на истината или не. И може би в процеса на следствените действия ще се разбере какво точно се е случило".

Това каза пред БНТ военният министър в оставка Николай Ненчев. По думите му, всъщност голяма част от фирмите имат право да изнасят оръжие във втори или трети страни, а оттам насетне те не носят отговорност.

Там вече други служби имат отговорност дали изнесеното оръжие остава там или се изнася на друго място. "Правомощията на министерството на отбраната не са чак толкова големи, аз участвам в този междуведомствен съвет, който издава лицензи на съответните фирми и всички тези фирми минават през много сериозна проверка, включително през службите за сигурност, министерство на отбраната, министерство на икономиката, МВнР.

Така, че много внимателно следим какъв е техния предмет на дейност, имаме и последващ контрол", каза министърът на отбраната в оставка. Ненчев допълни, че в последно време много български фирми кандидатстват за такива лицензи. И понякога на едно заседание са над 20 тези фирми. В последните месеци като, че ли има доста засилен интерес, добави министърът в оставка.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай