938 0

40 000 лева ще плати община Велинград на катастрофирал в локва

Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок

Анатоли Стайков

Младеж от Велинград осъди общината да му плати 40 000 лева обезщетение за вреди и страдания след катастрофа на наводнена улица, съобщи "24 часа". Тя не била ремонтирана през последните 5 години, а на мястото на инцидента имало хлътване, в което след обилен валеж се образувала голяма локва, заради която станал инцидентът.

На 21 април 2010 година малко след полунощ пострадалият минавал оттам с колата си, дясното колело пропаднало, возилото се завъртяло и се ударило в ограда и в стълб. 18-годишният тогава водач получил множество наранявания: травма на главата, мозъчно сътресение, двустранна белодробна контузия, счупвания на прешлен и бедрена кост.

Лечението му продължило повече от година в болници в Пазарджик и в Пловдив. Бил в инвалидна количка 9 месеца след операцията. Майка му се грижела постоянно за него, тъй като не можел да се обслужва сам.

Според вещото лице причината за произшествието е неочакваното попадане на автомобила в локвата, образувана от хлътването на пътното платно. При движението на автомобила при тези условия в голямо количество вода, под гумите се е стигнало до аквапланинг, при което автомобилът е станал неуправляем и не е можел да спре.

Като стопанин на улицата пък общината не е направила необходимото, за да бъде обезопасен участъкът. Окръжният съд отхвърли искането на пострадалия за компенсация от 70 000 лева, защото се доказа, че и той има вина за катастрофата. При ограничение до 50 км в час колата му се е движела със 72 км/ч. Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив.

България


Още по темата

 • Улица край София се превръща в езеро

  Улица край София се превръща в езеро

  Езеро се образува на важна пътна артерия в столицата. За това информира наш читател. В писмо до редакцията ни, той описва как на част от ул. ...
  4.10.2013
  805
  0

Напиши коментар:


Публикувай