2 841 5

Зимата властва по пътищата

Котленският и Твърдишкият проход са затворени за автомобили над 10 тона

Анатоли Стайков

Много сложна е зимната обстановка в източната половина от България. Там на много места превалява сняг, а силният вятър образува навявания.

Целият участък от автомагистрала "Тракия" между пътния възел "Зимница" и Бургас е затворен за почистване на снега. Обходният маршрут е Зимница-Петолъчката-Карнобат-Айтос-Ветрен-Бургас. На магистралата станаха и серия верижни катастрофи.

След Българово вече беше почти невъзможно движението. Движехме се с около 20-30 км. Имаше верижна катастрофа явно. Около 9 коли бяха спрени. Едната беше по таван, другата беше блъсната в мантинелата. Имаше кола без предница. Един камион имаше аварирал по диагонал на пътното платно. От бурния вятър просто нямаше никаква видимост, разказа шофьор пред Радио Бургас.

Тежка е обстановката и по други пътища в Бургаския регион. Затворен за движение е и Рижкия проход в участъка Карнобат-Шумен, където над 50 автомобила са закъсали, информира дежурният от Областният съвет по сигурност:

Получило се е голямо задръстване. Има екипи, които извеждат автомобилите на платното. Много силен вятър, преспи и намалена видимост усложняват движението по пътищата в община Айтос, съобщи Рачо Рачев, началник Отдела за борба с бедствията и авариите:

Имаме затворени пътища за селата Раклиново. Работи се по отварянето на с. Черна могила, Черноград и Чукарка. Другаде е проходимо. Закъсали автомобили на територията на общината в с. Лясково - 4 автомобила, имаме два ТИР-а и един автомобил в посока за с. Карагеоргиево. Ограничено е движението по пътя Миролюбово-Изворище в община Бургас.

По последна информация е възстановено движението между Ветрино и село Неофит Рилски в посока Варна от автомагистрала "Хемус". Участъкът беше затворен за три часа поради верижна катастрофа между осем автомобила.

До утре сутринта ще остане затворен и пътят Вълчи дол-Суворово. Кметът на Вълчи дол Тодор Янев каза:

Тежките машини почистват. Хора, на които не им е крайно необходимо да пътуват, да се въздържат по това трасе. Също така е затруднено пътуването в участъка Войводино-Николаевка.

В община Ветрино е осигурено помещение за хората от закъсалите автомобили, съобщи кметът Димитър Димитров.

Снегонавявания затвориха пътища в Добричка област, предава кореспондентът ни Мая Щърбанова:

Пътят Добрич-Албена е затворен поради навявания от сняг. Останалите пътища са проходими при тежки зимни условия. Целият ресурс на пътното поддържане работи по всички направления, но ефектът от почистването е слаб заради силния вятър. Най-тежка в момента е обстановката в община Тервел, където има навявания от сняг.

Затворен е пътят Шумен-Разград поради снегонавяване. Обходният маршрут по пътищата Търговище-Белокопитово и Търговище-Разград.

Коли закъсаха по пътища в Силистренска област, обясни кметът на община Дулово Юксел Ахмед:

В момента продължава да вали, за разлика от преди обяд вятърът утихна. В някои участъци бяха започнали снегонавявания и машините почнаха да разчистват. Не е спряло електроснабдяването и водоснабдяването.

Около 25 автомобила са катастрофирали на автомагистрала "Тракия" в района на Карнобат. Няма информация за пострадали хора. 10 души от блокираните в участъка коли са настанени в хотел в Карнобат. Други обаче са отказали да бъдат евакуирани и са останали в автомобилите си.

По пътя Слънчев Бряг-Обзор се забранява движението на камиони над 12 тона. Същата забрана влиза в сила и за пътя Разград-Шумен, по който вече могат да се движат леки коли. По главиня път София-Варна движението между Брестница и Български извор се осъществява в една лента поради аварирал товарен камион в района. Временно е затворен участъкът Бутан-Крива бара поради катастрофа. Обходният маршрут е Хайредин-Ботево-Софрониево.

Усложнена е метеорологичната ситуация в Сливенско. Затворени за товарни автомобили над 10 тона са проходите Котленски и Твърдишки. Останалите автомобили задължително трябва да преминават от там с вериги.

В Сливен вятърът продължава да духа със скорост над 12 м/с., но, към този момент, няма информация за нови щети, съобщиха от кризисния щаб в община Сливен.

Възстановено е електроподаването към всички хижи и хотели в местността „Карандила“ в Сливенския балкан. Почти денонощие там нямаше ток. Все още без електричество е село Раково. Вече втори ден екипи на EVN се борят със силните ветрове и снеговалеж, за да пуснат тока в това село. Частично без електричество са останали няколко улици в старите квартали на Сливен „Клуцохор“ и „Комлука“, но вече и там и е възстановено електрозахранването. В Котел, където е най-тежка обстановка няма села без ток. Единтвеното село, което остана вчера без ток бе Нейково, но кметът на Котел Коста Каранашев съобщи за БНР, че електроподаването е възстановено. Той каза още, че всички пътища в общината се почистват. Вече е отворен и пътя към Жеравна.

Снежана Кънева, началник отдел сигурност и управление при кризи, обяви как върви снегопочистването по планинските пътища.

Силите и средствата са насочени по направление Бяла-Новачево-Градско, Бяла-Въглен, както и Стара река-Средорек-Божевци. Към Раково е проходимо при зимни условия. Към Карандила е проходимо при зимни условия.

До 6 януари остава затворен пътят Сливен-Ичера. Слаб сняг вали по автомагистрала Тракия, но няма снегонавявания и заледени участъци.

Възстановено е движението в тунел "Витиня" по АМ "Хемус". Авариралият тежкотоварен автомобил е изведен извън тунела.

Движението в Прохода на Републиката е затруднено от обилен снеговалеж. Има закъсали тирове, но проходът е отворен и се почиства. До ранния следобед във Великотърновска област са станали над 30 леки катастрофи.

През прохода "Шипка" се преминава при зимни условия, пътната настилка е заснежена и обработена. Забранено е движение на автомобили с обща маса над 10 тона. Пътищата от Габрово към Трявна, Дряново и Севлиево са мокри, проходими и обработени. Видимостта по пътя към високопланинската местност "Узана" е ограничена до 200 метра заради гъста мъгла. Вали сняг, духа силен вятър, а снежната покривка надхвърля 60 сантиметра.

Пристанище Варна остава затворено вече втори ден. Силата на вятъра там достига до 18 метра в секунда. Летището работи нормално. 19 сигнала са подадени от граждани от сутринта в областната дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението" във Варна. Повечето от тях са за паднали по улиците клони, някои от които върху автомобили, част от изолация на жилищен блок също се е откъснала и е паднала на пътното платно. Районът е обезопасен. Няма пострадали хора, пътищата са проходими при зимни условия и в областта и в града.

Заради силния вятър всички пристанища в Бургас са затворени за маневриране, информираха от държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“.

Предупредителен жълт код заради вятъра и възможно снегонавяване е в сила за цяла Източна България.

България


Още по темата

 • Жълт код е обявен за 15 области

  Жълт код е обявен за 15 области

  За днес е обявен жълт код в 15 области на Източна и Централна България заради силен вятър и снегонавявания, preda. Кодът е в сила за Габровска, ...
  30.12.2016
  3 192
  0
 • Усложнена зимна обстановка в страната

  Усложнена зимна обстановка в страната

  Усложнена е метеорологичната ситуация в Сливенско. Затворени за товарни автомобили над 10 тона са проходите Котленски и Твърдишки. Останалите ...
  30.12.2016
  2 889
  2
 • Кошмар на АМ "Тракия" (Видео)

  Кошмар на АМ "Тракия" (Видео)

  С високопроходима техника продължава извеждането на хората от катастрофиралите автомобили на магистрала "Тракия" край Карнобат, съобщи ...
  30.12.2016
  7 918
  18
 • Сложна зимна обстановка в Източна България

  Сложна зимна обстановка в Източна България

  Много сложна е зимната обстановка в източната половина от България. Там на много места превалява сняг, а силният вятър образува навявания, съобщава ...
  30.12.2016
  2 648
  1

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Снегорин
  Отговор
  1 18:19  30.12.16
  УжасТ! Нека винетките да станат по 700лв. та белким можем да си ползваме таралясниците целогодишно!
 • NLIN
  Отговор
  2 19:12  30.12.16
  КЪДЕ Е СЕГА ОНАЯ ЛИЛЯНА ПАВЛОВА ДА КАЖЕ ЗАЩО ПЪТИЩАТА СА НЕПОЧИСТЕНИ ВСЛЕДСТВИЕ, НА КОЕТО ИМА ЕДНА КАМАРА КАТАСТРОФИ ? КАКВО ПОЛУЧАВАТ СРЕЩУ ПЛАТЕНИТЕ СИ ВИНЕТКИ ХОРАТА НЕПРОХОДИМИ ПЪТИЩА ЛИ? ПАВЛОВА ДА ИЗЛЕЗЕ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА И ДА ДАДЕ ОТГОВОР. ЗАЩОТО СТАВА ТАКА, ЧЕ ХОРАТА СИ ПЛАЩАТ ЗА ДАДЕНА УСЛУГА, А НИЩО НЕ ПОЛУЧАВАТ ЗА ПАРИТЕ СИ.
 • Бай село
  Отговор
  3 20:54  30.12.16
  Колега NLIN Лилето, като всички депутати и управляващи е някъде по бански и, ако те чуе ще има да си чуди ,какво е това нещо сняг!
 • гост
  Отговор
  4 23:12  30.12.16
  Знаем си цветущите пътни условия през зимата, и с какъв акъл сума ти народ се е запътил към зимните курорти за нова година?
 • Каризмa
  Отговор
  5 08:49  31.12.16
  Трябва да си интелектуален инвалид за да обвиняваш другите за тези катастрофи.Не може да караш с 120 и повече,когато нямаш видимост,затова ги има тези изкривени ламарини,слава Богу без жертви.И най важното,крайно време е самите ние, водачите да си вдигнем културата и да премислим действията си на пътя и към другите водачи.Лека и безаварийна 2017г.И умната.

Напиши коментар:


Публикувай