5 178 12

Пътната обстановка в България се нормализира (Видео)

АМ "Хемус" ще бъде затворена временно за тежкотоварни камиони

Анатоли Стайков

Поради неспазените от водачите на тежкотоварни автомобили забрани за движение, в района на Карнобат-Айтос отново има струпване на коли, съобщиха от АПИ . Това е наложило повторно пробиване на блокадата. Започнало е постепенното изтегляне на автомобилите към Бургас. Към 6 ч. беше изтеглена първата колона от 15 автомобила, подготвя се втора колона от същия брой коли. Извършва се и усилено прочистване на задната част от колоната. Полагат се грижи за хората, които са пожелали да бъдат евакуирани от пътя и са настанени в близките градове. Осигурени са им условия за пребиваване на топло, раздават им се закуски.

Всички автомобили, движещи се по автомагистрала „Тракия” в посока Бургас, се отклоняват на пътен възел Зимница по алтернативния маршрут през селата Саранско- Войника- Средец-Бургас, съобщиха от Областното пътно управление в Ямбол. Магистралата остава затворена, докато спре силния вятър. Затворен е и пътят Петолъчката – Карнобат- Бургас. 60 машини са в готовност да разчистват, веднага след спирането на вятъра. Всички останали пътища на територията на Ямболска област са проходими при зимни условия.

Поради обилен снеговалеж всички автомобили трябва да се движат с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета през проходите Рожен, Пампорово и Превала и по пътя Гоце Делчев-Доспат-Тешел, информират от агенция "Пътна инфраструктура". От района на блокираните десетки автомобили по пътя към Бургас на магистрала "Тракия" съобщават, че разчистването продължава, но много бавно, поради изключително тежката метеорологична обстановка. Ситуацията е усложнена, съобщи за Хоризонт заместник-главният секретар на МВР, главен комисар Георги Арабаджиев:

В момента текат активни спасителни дейности. Хубавото е, че няма хора в бедствено положение. Както с физическа сила, така и с техника, изваждаме автомобилите, които да могат да бъдат качени на пътя, за да бъдат отстранени впоследствие и да се освободи пътното платно, тъй като това е основният проблем - тапите, които се образуваха.

Повече от 12 часа хора чакат в автомобилите си по пътя Петолъчката- Бургас. Най-усложнета е ситуацията около Айтос, повечето от тях не са доволни от работата на институциите

Проходите Ришки, Айтоски, Върбишки, Златишки, Троянски, са затворени за движение. Затворен за тежкотоварни автомобили е пътят Русе - Варна и Царев Брод - Пристое. Пътят Разград - Шумен е затворен за камиони над три тона и половина. Котленският проход е затворен за камиони над 10 тона, движението там е задължително с вериги

Затворен е и първокласният път от „Петолъчката” до Бургас. Автомобили не могат да се движат и по пътя Поморие - Слънчев бряг, който се почиства.

Обстановката във Варненско се нормализира. От Областното пътно управление съобщиха, че АМ "Хемус" ще бъде затворена временно за тежкотоварни камиони заради образувано в района на Шумен задръстване. Възстановено е движението между Варна и Добрич. Няма проблеми и с останалите пътища в региона. Пристанището във Варна е затворено, но само за ненатоварени кораби. От летището съобщиха, че заради вятъра, полетите за София са били анулирани вчера, но днес аеропортът работи нормално. Опесъчава се пътят от село Каменар до село Въглен, за да се осигури нормално сметоизвозване.

Всички републикански пътища в Старозагорска област са проходими, отворени са и проходите Шипка и на Републиката. Това съобщи за „Хоризонт“ Илия Златев - директор на областното пътно управление. Ураганен вятър по подбалканския път в участъка - Мъглиж-Гурково -Николаево е затруднил силно движението, но до затваряне не се е стигнало. Заради снежните виелици полиция регулира пътя между Крън и Дунавци към Шипка. Автомагистрала „Тракия“ е почистена и движението там се осъществява нормално при зимни условия. Няма закъсали автомобили и бедстващи хора.

Обилен сняг вали и в Смолянско. Затворен за движение на товарни автомобили е прохода Рожен, пътят Тешел - Доспат - Гоце Делчев. През прохода Превала е забранено движението на автомобили над 12 тона. Въведено е ограничение леките автомобили да се движат задължително с вериги, а товарните - без ремаркета и полуремаркета. Основни пътища от републиканската пътна мрежа не са почистени. Пътуващи през прохода Превала показаха снимки в социалните мрежи. От Областното пътно управление в Смолян информират, че цялата налична техника е заета и не смогват да почистят, заради обилния снеговалеж. Новият сняг е между 8-10 см. Снежната покривка по високите части на планинска област вече е над 30 см.

Премиерът Бойко Борисов обясни, на извънреден брифинг тази нощ, че тежката ситуация, довела до задръстването край Карнобат и Айтос, не е била оценена предварително, за да се ограничи движението по магистрала "Тракия". Той заяви, че аварирал ТИР е създал извънредната обстановка, довела до блокиране на движението, 500 автомобила попаднаха в бедствена ситуация

Такива метеорологични условия не са често срещано явление - насечен, обледеняващ вятър, опасен за самолетите и автомобилите. Не са дооценили добре рисковете и, може би, магистрала „Тракия“ трябваше да бъде затворена изобщо. До 2 часа забраняваме да се движат коли там.

Георги Златев от агенция "Пътна инфраструктура" подчерта, че неспазването на указанията от тежкотоварните камиони са постоянен проблем

Към настоящия момент, можем да кажем, че в участъка между Карнобат и Айтос, вече приключват дейностите по изваждането на автомобилите. Продължават работите в участъка между Съдиево и разклона за Миролюбово. Обстановката е изключително сложна. Днес до обяд ще бъде забранено движението на всички моторни превозни средства, както по АМ „Тракия“, така и по стария път.

Областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков благодари, чрез "Хоризонт", на доброволците, на пожарникарите, полицаите и военнослужещите, които вече 12 часа работят за преодоляване на кризата

Информация за бедстващи в момента няма. Положението е достатъчно тежко за всички бедстващи. Спасяването продължава! Трудно се работи, действително, на терен. Молба, в това време не пътувайте никъде.

ТИР-ът, който беше аварирал до село Миролюбово, е изтеглен. Правят се опити да се премести и автобус. В разчистването на пътя Бургас Карнобат се включи тежка техника от Военноморската база. Разчистен е пробив в преспите в участъка Карнобат -Айтос.

Остава тежка зимната обстановка в източната половина от България. Там на много места превалява сняг, а силният вятър образува навявания.

По пътя Слънчев Бряг-Обзор и Разград-Шумен се забранява движението на камиони над 12 тона.
Много автомобили закъсаха в снега между Суворово и Ветрино. Пътят Вълчи дол-Суворово остана затворен през цялата нощ. Снегонавявания затвориха пътя Добрич-Албена.

Ограничено е движението по третокласните пътища Векилски-Орляк, Секулово-Църквица, Векилски-Никола Козлево и Зърнево-Никола Козлево в област Шумен поради силен снеговалеж и снегонавявания.

От 22 ч. снощи временно е ограничено движението в двете посоки по пътя Ветрино - Нови Пазар. В Разградска област вятърът на откритите места е силен, пътните настилки са заснежени, има снегонавявания. В Търговищка област вали обилен сняг, Котленският проход е затворен за движение на тежкотоварни автомобили над 10 тона. За останалите автомобили движението става задължително с вериги. Снежната покривка в района на Омуртаг достига 45 - 50 см.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ярослав Станчев
  Отговор
  1 09:22  31.12.16
  Ама иначе 97 лева винетка,а всяка година едно и също филмче-зимата ни изненада,затворени пътища,недооценена обстановка,абе бойковата работа е толкова.
 • бббббб
  Отговор
  2 09:38  31.12.16
  ЧНГ от ГРОБ!!!Шофьорите виновни ,че тръгнали на прът по магистралата.Времето виновно ,че ги изненадало неочаквано.Чудно къде са били снегорините и защо цяла нощ ги няма ????Да не би да не могат да разчистят пътя до колите и пострадалите коли идвайки срещу движението???Ще чакаме времето да се подобри ,което може да стане чак на пролет.До тогава ще си стоим в къщи ,защото ГРОБ не са способни да се справят в подобни ситуации,за които взимат данъци. А,иначе винетки по 97лв.
 • СтарТИРаджия
  Отговор
  3 11:10  31.12.16
  В нормалният свят снегорини ползват вече в краен случай. А пясък - само в България. Миналата седмица ме валя сняг на парцали със североизточен вятър в Унгария. Минават машинките, разхвърлят някаква химия, след час пак. И така. Отстрани натрупа сигурно 10 см, но асфалта мокър и с леки, ще кажеш кални ивици.
 • на коня под опашката
  Отговор
  4 11:17  31.12.16
  Кобилкин, изкара ли днес БМВ? Нямаш ли партийна заръка да прокараш с него пъртина в снега?

 • незнайко
  Отговор
  5 11:29  31.12.16
  Времето винаги ще ни изненадва ! Всяка година едно и също. НАВЯВАНИЯ по магистралата. Това са определени участъци които се знаят, но през годината не се вземат мерки. 20 снигорина по 20 километра за всеки, са 400 километра, но ние ги нямаме тези специализирани машини за магистрала. Снеговалежа изобщо не беше голям.
 • незнайко
  Отговор
  6 11:42  31.12.16
  Ако не бяха дали на скраб военните БТР-80, сега щяха да свършат отлична работа. По едно гребло и готово.
 • Лупи
  Отговор
  7 12:16  31.12.16
  Гласувайте пак за ГЕРБ другия път, като отидете до урната за да може 2018-та при 150 лв за винетка да има затворени 4 магистрали! Не са само винетките, сумати общински пари също са раздадени на "точните" хора за да почистват уж пътищата.
 • Герберасите на власта
  Отговор
  8 12:56  31.12.16
  Предната година бяха виновни леките автомобили , нали въведоха грайфера да е 4 мм това оправдание отпадна,сега виновни камионите ,а нали си плаща ме винетките който съда определи че са незаконно вдигнати и Лилето веднага обяви че пари не иска да връща е за какво ви плаща ме да кара ме само когато е топло ли?21 век а все още се изненадвате от снега егати държавата.
 • Иван
  Отговор
  9 13:11  31.12.16
  Aман от комунистически тролове, които коментират
 • Иван
  Отговор
  10 13:13  31.12.16
  Т'ва българите сте тъп народ. Само се оплаквате. Все някой друг ви е крив.

  Коментиран от #11, #12

 • Стършел
  Отговор
  11 13:57  31.12.16

  До коментар #10 от "Иван":

  Ти не си никакъв Иван,а Хайван бе „барабанист„.БГШ
 • незнайко
  Отговор
  12 13:58  31.12.16

  До коментар #10 от "Иван":

  Ти да не си циганин ? Защото само те са по умни от българите ! И в коя държава живееш ако не е тайна ?

Напиши коментар:


Публикувай