Last news in Fakti

31 Декември, 2016 11:33 1 743 10

МВР: Тръгвайте на път подготвени

  • сняг

При усложнена зимна обстановка е добре да се спазват следните правила, съветват от МВР:

Не бива да се придвижваме извън населените места сами и пеша.

Ако необходимостта все пак налага да се придвижваме на открито и извън населено място, то трябва да бъдем облечени с топли дрехи, обувки и ръкавици. Със себе си е добре да носим суха храна и термос с топла напитка. При умора не бива да се спира за почивка, а да се придвижим до най-близкото населено място. Движението при виелици трябва да става далеч от сгради и далекопроводи, стълбове и дървета.

Ако пътуваме с автомобил, преди да тръгнем трябва проверим дали той е изправен, дали разполагаме с достатъчно гориво, а също така и с въже, лопата и брадвичка. Превозното средство трябва да е снабдено със зимни гуми, вериги и да е с изправни светлини. Шофирането трябва да става бавно и внимателно, когато се преминава покрай сгради, близо до електропроводи и дървета.
Ако обстановката продължи да се усложнява, е добре да спрем в най-близкото населено място и да изчакаме преминаването на снежната виелица или до нормализиране на ситуацията.

Не бива да използваме двигателя на спряното моторно превозно средство за отопление, а при крайна необходимост това да става за кратко време, като в купето осигурим достъп на чист въздух.
Измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Не се разтриват със сняг – това усилва охлаждането и може да нарани кожата.

При измръзвания от втора, трета и четвърта степен се налага транспортирането на пострадалите до болнично заведение, на същите се поднасят топли и силно подсладени течности.

Стриктно трябва да се следват указанията, разпорежданията и съветите на служителите на Министерството на вътрешните работи и пътните служби.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    4 0 Отговор
    Правилно.Ние трябва да сме подготвени,защото държавата и институциите срещу 97лв. винетка не е.

    Коментиран от #9, #10

  • 2 Лупи

    4 1 Отговор
    Аз мисля, че живея в ЕС в 21-ви век и затова мисля, че подготвяйки колата си за зимата с 4 броя зимни гуми, антифриз, изправно отопление, зимна течност за чистачки, вериги и ВИНЕТКА ще мога да мина по главен магистрален път след 10 см снежна покривка наваляна за няколко часа. Не сме нито Канада, нито Сибир или Аляска за да се очаква да съм Беър Грилс всеки път, като тръгвам на път зимата! Само, че за инфо на Лилянчето и Тиквоча, дори в Аляска се движат коли след паднал повече от 10 см сняг да не повярваш и то със съвсем обикновенни хора зад волана.
    Не е нормално главни магистрали(защото сигурно имаме 100 такива) да не се третират със солен разтвор, пясък или луга веднага след започване на тежък снеговалеж! Не е нормално леко заснежаване на пътя да е проблем за държавата! НЕ Е НОРМАЛНО Г-Н ПРЕМИЕР В ОСТАВКА, ДА СТЕ РАЗДАЛИ ВСИЧКИ ДЪРЖАВНИ ПОРЪЧКИ НА ХОРА, КОИТО НЕ СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА И ПОСЛЕ ВИ ПСУВАТ ПУБЛИЧНО НА ЧАЛГА КОНЦЕРТИ!

    Коментиран от #8

  • 3 бббббб

    1 0 Отговор
    След толкова акции зима на МВР. Държавата не е провела на себе си такава акция.Или имаше акции крадем за последно пък каквото стане.
  • 4 име на гост

    1 5 Отговор
    Бил съм в задръстване от поне пет часа и в Германия и в Австрия! Обилен снеговалеж и множество катастрофи затрудняваха почистването. Но всички си чакаха чинно и не псуваха никой. Да и те плащат скъпи пътни такси и застраховки. Карат зимата със зимни а лятото с летни гуми и в повечето случай не по стари от пет години. Сивикнали са, че като вали има шанс да стане и задръстване. Камионите се спират или ако движат са задължително с вериги. Та какъв е тук проблема - манталитета на Хитър Петър и Бай Ганьо събрани в тялото на хейтър. Не вали, що вали? Латото па ногу жега! Пари за гуми няма, но за цигари и пукница винаги намираш! Е, и виновен винаги намираш - държавата, управляващите, комшията, веригите магазини, бензиностанциите, банките, шефа и др. и др. Тиквата ви виновна, все едно като беше крадливата ви коалиция всичко вървеше по мед и масло. Вие или сте кривогледи или добре платени за да твърдите, че при едните има проблеми а при другите не. Щото ако при червената чума се живееше хубаво, всички щяха да отпътуват за северна кореа. Там комунистическата уродия е в най-чистата си форма. Проблема е ,че имаш къса памет неблагодарни Българино!!! Заешка храброст и къса памет!!! Той учиндолският месия ще ви ОПРАВИ, само с такъв не сте правили любов!!! Аре отивайте да натъпчете новогодишно търбусите като за последно, че си е е......о м.......а!!!

    Коментиран от #5

  • 5 Лупи

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "име на гост":

    Ти правиш ли разлика между задръстване причинено от огромен трафик със сложна пътна обстановка и задръстване с далеч далеч по-малко коли отколкото в Германия и Австрия и абсолютно никакви адекватни действия от страна на институциите? Ти знаеш ли че германците ако имаха нашия трафик никога нямаше да имат задръствания, а ние ако имахме техния щеше да има колона от София до Бургас? Правиш ли разлика между некадърно свършена работа и обстоятелства независещи от човека? Ти пътувал ли си в България, където при едни и същи условия в едната община пътят е проходим и обработен и веднага, като минеш в другата община пътят става офроуд и опасен? И естествено нерде Ямбол нерде Стамбул веднага намеси кумунизъм и бай Ганьо. Как пък такива финни индивиди, като тебе не си останаха в Германия аман вече.
    Винаги трябва да се търси сметка от държавата, когато тя е отговорна и не си е свършила работата или я е свършила зале! Така се става държава.

    Коментиран от #6

  • 6 име на гост

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Лупи":

    Не ми се оставаше в Германия защото странно или не, но много обичам да споря с простаците в България. Драги ми смехурко, никога не съм си поставял за цел да оставам където и да било. Видял съм доста свят и България, която обичам безкрайно не смятам да напусна дори и заради тези като теб. А немската и Австрийската инфраструктера също търпи критика, ма ти явно тез държави си ги виждал само на картинка. Опитах се да обясня, че хората знаят за зимните проблеми и ги приемат нормално, за разлика от хейтърите тук дето всичко, ама буквално всичко им е криво. А мисля, че ти си последният човек на земята който има правото да разпределя кой къде да ходи! Така ли е? Кой беше всъшност ти, че нещо не се сещам? След като си недоволен от нещо кажи персонално ТИ какво направи??? Освен да тракаш по клавиатурата и да лаеш друго свърши ли, господин ФиН мУчен? Потърси ли от някой персонална отговорност? Или ще си отмъстиш като не отидеш да гласуваш. И ако искаш да знаеш държавата сме ние, другарю. Виждам ти аз писанията и по другити теми, та си ми от ясен по-ясен. Като останете само вие мрънкачите и болната държавица рухне съвсем, кой ще обвиняваш тогава??? Сигурно извънземните!
  • 7 Тошибиян

    1 0 Отговор
    За бг наи добре е краз 255 или атс 59
  • 8 коко

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Лупи":

    10см. сняг не е проблем, но как да мина пряспата на магистралата от над 200см или 2метра височина и 20 - 50 метра дълга. И при това 120км/ч вятър от който колата едвам се държеше на пътя.
    Добре ще е да ми напишеш с какво да се разрине пряспата, когато всичко което бутне ротора моментално се навява обратно от ураганния вятър.
    И когато идиотите се подредиха на 3 колони 2 км на зад по пътя, как да стигне техниката до отпред където бях аз. И колата ми се завяваше от снега.
  • 9 55555

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "бббббб":

    според теб за 97лв. трябва:
    - да не вали сняг
    - да не духа вятър
    - да няма тираджии със смотани гуми
    хората в северна България карат на сняг по 2 месеца, но не и при силен вятър и непроходими пътища. В цял свят затворено за камиони означава ЗАТВОРЕНО ЗА КАМИОНИ.
    Ти звънна ли на 112 с номера на камион нарушил забраната а...
  • 10 СИМОТО

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "бббббб":

    Какво да кажат онези 50 - 100 Българи, които вадиха цяла нощ и ден съгражданите си от преспите. Те виждаха как се нарушава забраната за движение и след 10 мин. тел112 ПОМОЩ ЗАКЪСАХ.
    Ако караха бавно при нулевата видимост и внимаваха на пътя, щяха ли да се натръшкат 30 коли една в друга. И след тях още 500 в колона да чакат.
    Като не виждаш пътя от бурния вятър и сняг, как караш по магистралата - спри бе пусни аварийни - направи нещо за себеси и семейството си- НЕ КАТО КАМИКАДЗЕ, АЗ СЪМ МЪЖ ЩЕ КАРАМ, НИЩО ЧЕ НЕ ВИЖДАМ ПЪТ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове