Last news in Fakti

1 Януари, 2017 00:00 1 488 12

Трябва да продължим да пишем историята на силна България в силен Европейски съюз

  • росен плевнелиев-
  • нова година

Новогодишното обръщение на президента Росен Плевнелиев

Трябва да продължим да пишем историята на силна България в силен Европейски съюз. Да стартираме нови проекти за интеграция, да гледаме напред, а не назад, каза президентът Росен Плевнелиев в новогодишното си обръщение по повод на настъпващата 2017 година.

По думите на държавния глава копнежът по минало величие или желанието за силната ръка на лидер, който ще ни донесе просперитет, не са решение. Решението е в силните институции, които гарантират справедливост и правила за всички. Решението е в съзнателните усилия на всеки един от нас да подобрява и надгражда, а не да разваля. Без усилие и посветен труд от всеки, без любов и уважение към ближния, без върховенство на правото националният идеал "за чиста и свята Република" няма как да бъде постигнат, заяви президентът.

Той припомни, че на 1 януари 2017 г. ще отбележим десет години от присъединяването на България към Европейския съюз - "едно безспорно историческо постижение по пътя на осъществяването на националния идеал, дефиниран от Апостола на свободата "Да бъдем равни с другите европейски народи". Днес България е коренно различна, спрямо годината, в която започнахме своя европейски път, посочи президентът Плевнелиев, изброявайки икономически и социални постижения като нарасналия брутен национален продукт и увеличените средства за образование, за пенсии и социални политики.

Благодарение на европейската солидарност България се модернизира и променя за добро. Никога досега българите нe са били толкова свободни и интегрирани с демократична Европа, отбеляза Росен Плевнелиев и добави, че днес България е надежден съюзник в НАТО, доверен партньор в Европейския съюз, добър съсед и приятел с всички в региона, като изброи и събития, свързани с външната ни политика и с Балканите.

Никога досега България не е търгувала толкова много с Балканите и ЕС, никога досега броят на туристите не е бил толкова голям. Никога досега толкова много държавни и правителствени ръководители не са посещавали страната ни в рамките на една година. Никога досега не сме били толкова свързани, интегрирани, с обща перспектива и общ хоризонт за демократично развитие. Осъзнаваме, че кризите, независимо дали е миграция, тероризъм, финансова или друга, минават отвъд нашите граници и само заедно можем да противостоим, заяви президентът. Само заедно можем да гарантираме своята сигурност и енергийна независимост, само заедно представляваме и пазар, достатъчно голям за стратегически инвеститори и фабрики на бъдещето. Само заедно можем да бъдем фактор на глобалната сцена. Затова, по думите на държавния глава, всеки, който тръгне да изолира България в тяснонационалните граници и работи за слаб и разделен Европейски съюз или позиционира България като нестабилен, пасивен и проблемен член в периферията на Съюза, не работи за постигането на националния идеал. Нека вървим по избрания от будителите и възрожденците път към Европа, достойно, с високо вдигната глава, призова президентът.

Росен Плевнелиев каза в обръщението си, че щастието и демокрацията не са крайна спирка, а начин на пътуване. Човешките права и свободи не се инсталират, те се спазват. Върховенството на правото се отстоява всекидневно и от всеки. Залисваме се по силни лидери и популисти. Силата обаче е нетрайна, докато мъдростта и добрината са непреходни, посочи държавният глава. По думите му е добре да дадем път на политиците с морал и достойнство, които отстояват принципни позиции и общочовешки ценности.

Относно доходи и инфраструктура, нека се почувстваме като европейци, но и да действаме като европейци, като подкрепим европейските ценности за мир, човешки права и свободи, и върховенство на правото, каза президентът. Да добавим стойност, като помогнем на нашето европейско семейство, което днес е в беда. Кризите са факт, но е факт също така, че нашите доходи и просперитет зависят от това какво произвеждаме, колко сме образовани и ефективни, зависят от доброто име и репутация на България и българите по света. В светлината на предстоящото българско председателство на ЕС трябва да покажем най-доброто от България на Европа и света, заяви държавният глава.

В светлината на Коледните и новогодишните празници президентът пожела топлината на домашния уют и обичта на близките да ни изпълнят с вяра да вървим напред с отворени сърца и чувство за житейска мисия. Да възродим и укрепим любовта в душите си и съхраним желанието си за справедливост. Нека не пестим усилия за мир между хората и в страдащия от конфликти и неправда днешен свят. Да загърбим езика на омразата и да дадем път на разбирателството, което да се превърне в здрав мост между децата ни, за да живеят в хармония.

Като добри и отговорни хора искаме в нашето общество състраданието, съчувствието, вярата в доброто да се множат. Случилото се след трагедията в Хитрино, когато мнозина сънародници приеха чуждото страдание като свое, ни изпълва с увереност, че сме на прав път и че около нас има много достойни примери за подражание и вдъхновение, каза президентът Росен Плевнелиев и който пожела Новата година да донесе на всички българи, където и да са те по света, здраве, мир, надежда и благоденствие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Инж.

    6 22 Отговор
    Браво на Президента, дай Боже за всички Българи просперитет, здраве и повече щастие!
  • 2 сериозно ранен

    22 2 Отговор
    Клоун!
    От сатиричния театър са му предложили работа, веднага след като сдаде мандата, а от цирк Балкански са поискали да му направят отливка на лицета, че да разсмиват хората...
    Помните ли, че беше казал как в предишния си живот бил ирландска пастирка?!
    Когато спечели изборите от Папуа Нова Гвинея са ни изпратили съболезнования, а от архива на Ватикана са поискали разрешение да запишат мандата в историята с анекдоти...
  • 3 Самонадеец !

    20 3 Отговор
    Лига беше и плюнка ще си идеш!
  • 4 Надявай се Х на пияни жени!

    20 3 Отговор
    Едно е да можеш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ В МИР И ДРЖБА С РУСИЯ !
  • 5 Аз съм мишка!

    14 1 Отговор
    Кое ти е свръх европейското, заплатите, просперитета...
    Та ние сме най-бедните в европа бе, баби и дядовци просят, че даже и канабис садят за да преживеят.
    И всичко заради такива платени като теб!
    Хайде отивай си вече, никой не те харесва!
  • 6 no name no face no number

    12 1 Отговор
    Ех най после свърши този мандат е почти :)
  • 7 onq s konq

    1 4 Отговор
    Понеже явно разчитате на льотчика Радев и с нетърпение чакате веднага след встъпването си в длъжност да ви направи богати,добре е да се договорите с него за някакъв реален срок.Примерно до края на годината...а не в необозримото бъдеще,когато комунизмът ще изгрее с цялото си величие над цяла България.
  • 8 нова година

    3 0 Отговор
    Смешник и п.......а . Най после си трьгват всичките мутри от ГЕРБ
  • 9 pInochet

    5 0 Отговор
    Не само тоя трябва да си отиде. От 30 год. до сега всички минали през народното събрание , министри , президенти на стадиона и да отговарят за извършените престъпления срещу народ и родина.
    Единствения начин за промени........
  • 10 Кой е тоз

    4 0 Отговор
    Кой му пише на тоя палячо речта?????

    Коментиран от #11

  • 11 хибрид

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Кой е тоз":

    Тая му я пише секретарката,но другите му ги пишат в посолството.
  • 12 tost

    1 0 Отговор
    Голям просперитет е постигнал българския народ :няма що, трябва да се гордеем че сме последната дупка на кавала в Европейския съюз
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове