607 2

Качеството на въздуха - приоритет на новия зам.-кмет на София

Йоана Христова с план за подобряване на качеството на атмосферния въздух в столицата

Снимка: БТА/АР
Снимка: БТА/АР
Анатоли Стайков

Новият зам.-кмет по екология на Столичната община Йоана Христова посочи, че първият й приоритет е свързан с подобряване на качеството на атмосферния въздух в София. Заедно с още 21 страни в ЕС, в България има превишени норми на фините прахови частици, каза зам-кметът. Христова беше представена днес пред журналисти от кмета на София Йорданка Фандъкова.

За подобряване на качеството на въздуха Йоана Христова каза, че ще работи в няколко направления. Ще продължим модернизацията на градския транспорт с идеята той да стане по-привлекателен за гражданите, така че в близко бъдеще повече хора да слязат от автомобилите си и да ползват обществения транспорт, посочи зам-кметът. По думите й автомобилите са сред основните замърсители с фини прахови частици.

Христова предвижда въвеждане на нискобюджетни мерки, които обаче са с голям ефект по отношение на качеството на въздуха, като например целенасочен преглед на прогнозите за времето и метеорологичните условия по отношение на засушаване, инверсии и мъгли.

Ефективна мярка, според Христова, би била увеличаване на честотата на миенето на улиците. Програмата вече е започната от кмета на София, има широк хоризонт и може да бъде продължена и разширена, отбеляза заместник-кметът.

Като следваща мярка за по-чист въздух тя обмисля въвеждане на щадящи за въздуха отоплителни системи. През зимата 60 на сто от фините прахови частици се дължат на отоплението с твърдо гориво - дърва и въглища, обясни Христова.

Следващ приоритет на новия зам.-кмет ще бъде т.нар. трета фаза на Завода за преработка на отпадъци. Очаква се през тази година МОСВ да покани Столична община да подаде проектното предложение.

Усилията ще бъдат насочени в разработване на технически модерно, екологосъобразно и икономически ефективно решение, така че произвежданото гориво /РДФ/ от завода за отпадъци в Столичната община да бъде използвано от инсталацията, която ще бъде част от "Топлофикация София", посочи Христова.

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Мирослав
  Отговор
  1 16:41  03.01.17
  "...Публикувано във факти.бг: така че произвежданото гориво /РДФ/ от завода за отпадъци в Столичната община да бъде използвано от инсталацията, която ще бъде част от "Топлофикация София..." И как точно това ще доведе до повишаване на чистотата на въздуха? Готвят да направят тази инсталация в един от районите на София с най-голям брой на дните без вятър и с мъгла, който в същото време се отоплява изключително с твърди горива, т.е. в район, който и в момента е с изключително замърсен въздух през зимата. Този проект е екологично престъпление от ранга на металургичния комбинат в Кремиковци, който тровеше населението на София в продължение на десетилетия.
 • abv
  Отговор
  2 20:02  03.01.17
  Кмета на Пловдив Тотев и зам. кмета по транспорта трябва много сериозно да се замислят върху оптимизация на автомобилния трафик и съкращаване на времето за висене по кръстовищата. Маса отрови и гориво т.е пари от джобовете на хората остават по кръстовищата под формата на отрови от изгорелите газове. Защо всички гледат да лапат от обществени поръчки/велоалеи/ а не мислят за здравето на хората. Крайно време е най-натоварените кръстовища в града да се изградят като на две нива и да се спре с тапите които се получават дори в извън пиковите часове.

Напиши коментар:


Публикувай