644 4

109 осъдени за съвкупления с малолетни в Сливен

Калина Петрова

През последните три години (от 2014 г. до 2016 г.) Районна прокуратура –Сливен е внесла в съда 115 обвинителни акта срещу 120 души за извършени престъпни съвкупления с малолетни лица от женски пол, заживяване на съпружески начала с лица от женски пол, ненавършили 16 - годишна възраст, както и срещу родители, улеснили започване на такива съжителства.

По внесените актове има осъдени общо 109 лица, като няма допусната нито една оправдателна присъда. В 34 от случаите е наложено наказание „лишаване от свобода“. В 11 от случаите не е било наложено наказание, тъй като е последвал гражданки брак между лицата.

За горепосочения период от време в Районна прокуратура –Сливен от Отдел „Закрила на детето“ при ДСП Сливен са постъпили общо 302 сигнала за подобни деяния. В 129 случая е бил постановен отказ да се образува наказателно производство, като във всички случаи мотивите са били „липса на извършено престъпление или липса на достатъчно данни за извършено престъпление“. Няма нито един случай, в който отказът да е постановен с мотиви, че „са такива традициите в ромската общност“. Най-често мотивите са , че лицето от женски пол има навършени 14 години към момента на първото съвкупление или има навършени 16 години към момента на заживяване на съпружески начала – т.е. липса на престъпление.

В 54 случая Районна прокуратура –Сливен е прекратила образувани досъдебни производства, основно с мотив „последвал граждански брак“. Няма нито едно прекратяване на досъдебно производство с мотив „такива са традициите в ромската общност“.

Факти.бг припомня, че Районната прокуратура в Сливен проверява случая с 13-годишната Златка, която роди първото бебе за 2017 г. - Динко, в сливенската болница. Бащата е 15-годишен. От две до шест години лишаване от свобода грозят младия татко, ако бъде признат за виновен за съвкупление с лице, ненавършило 14 години. Заради това, че самият той е малолетен обаче, наказанието му ще бъде редуцирано.

Непълнолетните родители и техните роднини живеят в ромската махала „Надежда” в Сливен. Според майката бебето Динко е планирано и желано дете, а двамата с бащата засега не възнамеряват да имат други.

Бащата на бебето не съжалява за случилото се. Казва, че има кой да се грижи за детето. Семейството му обаче очаква помощ от държавата. Свекърът на 13-годишната родилка поиска апартамент.

Сливен / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • безтрадиционен
  Отговор
  1 19:00  04.01.17
  Циганските "традиции", като цяло са над закона!!! Не си плащаш водата, тока няма проблем - традиция ! Крадеш, грабиш няма проблем-традиция! Е.неш нещо малолетно няма проблем -традиция ! За награда искаш, пари и жилища няма проблем-традиция! Много традиции мнооо нещо, "традиционен етнос"! Аз па искам само една едничка традиция за нас безтрадиционните, сещате се...!!!

  Коментиран от #3

 • Брат ми
  Отговор
  2 19:15  04.01.17
  Welcome to Auschwitz...:)
 • гост
  Отговор
  3 19:32  04.01.17

  До коментар #1 от "безтрадиционен":

  Да не е случайно някоя билка, например глог ?
 • гост
  Отговор
  4 20:21  04.01.17
  Пример: не работя, не искам да работя, живея при мама и тате с моите братя и сестри сме над 12човека в ена барака. Чудя се какво да правя по цял ден, но няма да уча или работя, това е за тъпите българи. Аз ще ги надиграя и ще взимам пари без да си мръдна пръста. Карам си колата, нямам книжка, защото не съм завършил училище, мога да си купя, но ще дам 20лв на ченгето и няма проблем. Жена ми е на 12, бременна, ще пишем детето инвалид и ще взимаме 240лв за него, а жената ще му е гледач за още толкова. Тя и бабата взима детски за жената, ще ни ги дава. Като взимам 600лв чисти за какво да работя? Българите се трепят за под 300лв цял месец, аз направих едно дете и взимам повече. След 5г ще имам още 2, тъкмо като стана на 18г може да хвана 1000лв месечна заплата. Аз съм баровец, ако не ми стигнат парите ще крадна туй-онуй, ще ступам някой старец за пенсията му. И да ме хванат я са ме вкарали, я са ме пуснали условно. То без документи и адрес ми е все тая, не плащам данъци и съм най-доброто за България, щом ни хранят е така.

Напиши коментар:


Публикувай