1 615 0

Мъж почина на бул. „Цариградско шосе“ в София

Човешка грешка е причина за инцидента

Анатоли Стайков

Мъж почина на бул. „Цариградско шосе“ в София, съобщи Нова телевизия. Инцидентът е станал тази сутрин, около 8:30 часа на обект „Жилищни сгради” с кота 28 м. на Цариградско шосе - Караулката при демонтиране на кофражни кули от осмия етаж и подготовката им за сваляне от товарната рампа.

На товарната рампа са поставени и подготвени за сваляне две кофражни кули. Загиналият работник остава на рампата, за да закачи кофражните кули на куката на кулокрана чрез гореописаното товарозахващащо приспособление.

По писменото обяснение на краниста, при позиционирането на кулокрана към кофражните кули, загиналият работник посяга към люлеещото се товарозахващащо приспособление, загубва равновесие и пада от товарната рампа, заедно с една от кулите.

След уведомяване за възникналата злополука, обектът е проверен от инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Комисията е направила първоначален оглед на местопроизшествието, получила е писмените обяснения от свидетелите, обследвала е условията, при които е експлоатирано повдигателното съоръжение и е проверила документите.

Последната функционална проверка е извършена на 08.12.16г., а последният периодичен преглед на съоръжението е извършен на 16.11.2016г., извършен е и извънреден технически преглед, при който се установява, че съоръжението е технически изправно и годно за безопасна експлоатация.

На основание представените документи от ползвателя, комисията установи, че кулокран Либхер LH 48.1 К е монтиран и експлоатиран, съгласно изискванията на Наредбата за технически надзор и безопасна експлоатация на повдигателни съоръжения.

София / България


Напиши коментар:


Публикувай