5 469 10

Почина Бисер Димитров - българският Бил Гейтс

Димитров е един от световните пионери в запаметяващите устройства

Анатоли Стайков

Бисер Димитров, основателят на българската социалистическа компютърна индустрия и един от световните пионери в запаметяващите устройства - от хард-дискови устройства до облаци, е починал на Бъдни вечер в дома си в София, съобщиха от семейството му, цитирани от в. "24 часа".

Бисер Димитров последно живееше на Западния бряг в Съединените щати и подготвяше купуването на целия дисков бизнес на "Тошиба" от негова компания, както съобщи приживе самият той пред "24 часа" в началото на декември.

Той е бивш служител на Научно-техническото разузнаване. Свързан е с т. нар. проект "Нева" за заобикаляне на техническото ембарго срещу комунистическия блок. През деведесетте бе съден във Франция за корупция заради проекта на неговата фирма "Гигасторидж" във френския град Белфор.

Въпреки противоречивия му живот, Бисер Димитров се отличаваше с голям мащаб и е пряко свързан с развитието на компютърната индустрия у нас в края на социалистическата епоха. След краха на комунизма разви бизнес в САЩ и Китай.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Azazel
  Отговор
  1 19:01  05.01.17
  И какво точно е общото между човека, който създаде персоналните компютри, вкара ги във всеки дом и ги направи лесни за употреба от всеки човек, а след това дари десетките милиарди долари печалба от това, за борба с ХИВ, хепатит, малария, с бедността, липсата на питейна вода и с недостъпното образование в изостанали райони, с някакъв български апаратчик от държавна сигурност, който е бил съден за корупция във Франция, че ги сравнявате... ?
 • Аз от преди 30 години
  Отговор
  2 20:03  05.01.17
  Разбира ти главата...
 • Аз от преди 30 години
  Отговор
  3 20:03  05.01.17
  Разбира ти главата...
 • Гост читател
  Отговор
  4 20:52  05.01.17
  Това е един комунистически шпионин и типично за тях/комунистите/ , веднага се превръща в най-големия капиталист и отива да живее в империята на злото-САЩ. Интересно защо не е отишъл в Москва? За мъртвите не се говорело лошо,но прекалявате,като сравнявате с Бил Гейтс. Истината трябва да се знае и да се казва.

 • Шляхтиц
  Отговор
  5 01:52  06.01.17
  Не може да се сравнява Бил Гейтс с когото и да било, най-малко пък с един бивш номенклатурчик, който със средства с неизвестен произход развива някакъв, във всички случаи, съмнителен и обикновено губещ бизнес.
 • 6 02:36  06.01.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Керпеден Пенчо
  Отговор
  7 06:49  06.01.17
  Сравнението в заглавието е силно преувеличено.Бог да го прости!Дано най сетне намери покой душата му!Малко останахме тези,които помним част от безобразията му в българската икономика–в ЗПМ-Пловдив,Комбината в Правец и въобще появата му някъде беше предвестник на икономически скандал.
 • Една
  Отговор
  8 07:14  06.01.17
  Невероятен човек!Вечна му памет!
 • Vsichki gledni tochki
  Отговор
  9 11:43  06.01.17
  Ami evala kato go e mojel bog da go prosti choveka a otnosno bil geits toi e mnogo poveche puti bil v sada i e plagiatstval i dalech ne e sazdal personalnia komp zapoznaite se poveche s istoriata za john atanasov za stiv jobs daite da vidim i polojitelnite strani vseki si ima treski za dialane badete jivi i zdravi
 • Иван
  Отговор
  10 20:07  07.03.17
  Беше директор на пишешти машини пловдив От външно търговска банка тегли 25$милиона за да купува нов завод Замина в америка след 10месечния затвор в село баня пловдивско.Заради дълга и старите технологии завода фалира После костов виновен Прочетете историята му във франция

Напиши коментар:


Публикувай