599 5

СЕМ сдобрява БНР и "Музикаутор"

БНР и "Музикаутор" ще обсъдят в понеделник проблема със заплащането на авторски права 

СЕМ сдобрява БНР и "Музикаутор"
Снимка: БТА
Анатоли Стайков

Сдружението "Музикаутор" ще изпрати до утре в БНР конкретно предложение за уреждане на авторски права, а в понеделник двете страни ще се срещнат и ще преговарят. За това се разбраха радиото и дружеството за управление на авторски права на среща днес в СЕМ, продължила около час и половина.

От първи януари тази година БНР няма право да излъчва музика от репертоара, управляван от "Музикаутор", защото двете страни не постигнаха споразумение за размера на авторските възнаграждения.

От СЕМ призоваха двете страни за диалогичност и отстъпчивост, за да бъде защитен интересът на обществото и на носителите на права.

Генералният директор на БНР Александър Велев заяви, че не иска да води разговор под натиск, какъвто определи забраната на "Музикаутор" и ги призова да я оттеглят. Той добави, че от БНР са изпратили предложение за запазване на изплащането на права в размер на един процент от държавната субсидия на БНР, както досега и увеличение на процента от приходи от реклама от 4,5 на сто на десет процента.

Изпълнителният директор на "Музикаутор" Иван Димитров заяви, че тези десет процента са "плаваща сума" и настоя за договаряне на модел за стъпаловидно увеличение на тарифите до доближаване на тези в частните радиостанции, както е според европейските регламенти. От дружеството посочиха още, че до днешната ситуация се е стигнало, заради шестмесечна липса на комуникация от страна на БНР, а предложението за увеличение е дошло чак в края на декември.

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Един от вас
  Отговор
  1 17:21  05.01.17
  Егати държавата! Монополите да и се бъркат в работата.Все пак става въпрос за медията която е от държавен тип.Божеее о къде я докара с тая демокрация...

  Коментиран от #2

 • Chaction
  Отговор
  2 17:34  05.01.17

  До коментар #1 от "Един от вас":

  Щом е така - дайте да върнем комунизма със специалното третиране на държавните предприятия!!!

  Коментиран от #3, #4

 • Бате Любо
  Отговор
  3 19:46  05.01.17

  До коментар #2 от "Chaction":

  За какви "Държавни предприятия" иде реч бе ....Не виждаш ли че "демократите" събориха и разграбиха всички заводи а на тяхно място строят молове и търговски вериги..
 • гост
  Отговор
  4 19:57  05.01.17

  До коментар #2 от "Chaction":

  Може би предлагаш да свиваме опашка пред монополистите и да си траем? Каква част от печалбите от авторски права ""Музикаутор" отиват в самите автори? Или за теб е нормално пъти печалба от дейност обоснована с неадекватни приходи и несъответстващи разходи? Нормалната държавата е рамка, при липсата на която се случва това, за което четем в статията: Нова Година без българско хоро по НАЦИОНАЛНОТО радио?! Ми дай направо да е закриваме тази държава?! Каква е ползата от нея? Разбирам, да си автор и да имаш някаква полза от това пъти увеличение, но дори и да се случи, то нищо няма да стигне до теб. Нали не се заблуждаваш? И няма да стигне точно заради начинът ти на разсъждение! Посткомунистическа, Капиталистическа деградация на всичко, навсякъде! Да живее ДЕМОКРАЦИЯТА! Явно тя ще е последният строй на България. И ще се справи много по-добре и по-бързо от турци и византийци.
 • Крумовица
  Отговор
  5 21:08  07.01.17
  Точно това показва радиото - държавното не го пипайте, мачкайте всеки, който дръзне да ви поиска нещо! Сега ще ги видите мишките, които дебнат да паднат трохи от трапезата. Ще се бият в гърдите колко обичат БНР и ще се молят за милостинята му.

Напиши коментар:


Публикувай