5 Януари, 2017 18:33, обновена 5 Януари, 2017 18:54 3 003 5

Снегът се засилва, пътната обстановка се усложнява

  • сняг

Информация от Националния щаб за зимната обстановка на територията на страната

Снегът се засилва, пътната обстановка се усложнява - 1
Снимка: БТА

Постепенно снеговалежът обхваща цялата територия на Източна България, но към момента няма затворени пътища и инциденти, заяви министърътът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова на брифинг в Агенция „Пътна инфраструктура“.

Навсякъде почистващата техника работи и настилките се обработват, тъй като се очаква падане на температурите. Така че съгласно изискванията и нормите за зимно поддържане се извършват необходимите действия по подготовка, за да може пътищата да бъдат обработени и изчистени, особено в малките часове, каза министърът.

Министър Павлова подчерта, че към момента няма затворени пътища с изключение на малък участък от третокласния път над Рилския манастир, където в момента има най-силен снеговалеж. Очаква се валежите да продължат до утре следобед в 5 ч., което е доста сериозно времетраене, каза Павлова и подчерта, че техниката няма да спира да работи, въпреки че по нормативна уредба трябва да изчакаме снегът да спре и тогава да започне обработването на пътната мрежа. „Искаме в максимална степен да осигурим и да обезпечим нормално придвижване и да не затваряме пътищата. Затова продължаваме да обработваме, за да са проходими пътищата при зимни условия“, каза министър Павлова.

Снегът се засилва, пътната обстановка се усложнява

Тя обясни, че ако се налага ще се предприема временно спиране на движението на тежкотоварните превозни средства, за да се почистят отсечките по-бързо и даде пример с участъка от АМ „Хемус“ при тунел „Витиня“, където има двупосочно движение. Към момента няма въведена забрана за тежкотоварните превозни средства, но очакваме може да има в по-късните часове на деня и на нощта съответно, когато се наложи. Същото важи и за третокласната пътна мрежа, подчерта министър Лиляна Павлова.

В брифинга участваха още председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Дончо Атанасов, началникът на отдел „Пътна полиция“ в ГДНП комисар Бойко Рановски и инж. Георги Златев - директор на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ.

Инж. Дончо Атанасов обясни, че участъкът, който е затворен над Рилския манастир и Кирилова поляна е на близо 1900 м надморска височина. В района има два търговски обекта и служители на Пътно управление Кюстендил са се свързали с живеещите в тях. Хората са там целогодишно, имат шейни, храна и всичко, което им е необходимо, каза председателят на УС на АПИ.

Комисар Рановски съобщи, че днес в страната са станали два пътни инцидента, но те нямат пряко отношение към пътната обстановка.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

В София-град, София-област, Драгоман, Кюстендил, Благоевград, Враца, Монтана, както и в планините на Западна България вали умерен сняг. В Кюстендил се е образувала снежна покривка 9 см, Драгоман 5 см, София – 2 см. В Плевен и Ловеч вали дъжд и сняг. В Монтана, Гоце Делчев, Велико Търново, Казанлък и Варна вали дъжд.

Вятърът е слаб, на места в Дунавската равнина до умерен от запад-югозапад. Температурите в по-голямата част от страната са между минус 2 и 3 градуса, в крайните югоизточни райони до 6 градуса. Стара снежна покривка има само в отделни райони – 20 см в Елхово, 10 – в Ахтопол, по върховете в планините – предимно между 15 и 40 см. Вятърът в планините е предимно от югозапад, между 5 и 10 м/сек. Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за януари и ще продължи да се понижава.

Очаква се валежите постепенно да обхванат цялата страна - в Западна България ще са предимно от сняг, а в останалата част от страната от дъжд. Ще духа слаб до умерен западен вятър. Максималните температури ще са между 0° и 5°, в София 2°.

Прогноза за опасни метеорологични явления в страната на 6 януари 2017 г.

За утре НИМХ обявява жълт код за опасно време за областите Видин, София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пловдив и Пазарджик. Ще завали сняг и ще се образува снежна покривка средно 15-20 см, в планинските райони и повече. За останалите области от страната се обявява оранжев код за комбинация от снеговалежи, силен вятър и навявания.

СЪСТОЯНИЕ НА ПЪТИЩАТА ОТ РЕПУБЛИКАНСКАТА ПЪТНА МРЕЖА

Състояние на проходи:

- „Върбишки” - затворен за всички МПС;

- „Златишки” - затворен за всички МПС;

- „Троянски” - затворен за всички МПС;

- „Вратник” - забранено е движението на МПС над 10 т;

- „Дюлински” - забранено е движението на МПС над 3,5 т;

- „Пампорово” - забранено е движението на МПС над 3,5 т;

- „Петрохан” - забранено е движението на МПС над 12 т;

- „Твърдишки” - забранено е движението на МПС над 10 т;

- „Шипка” - забранено е движението на МПС, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона от категория N3, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета с технически допустима максимална маса над 10 тона от категория О4. Срок до 31.03.2017 г.

Затворени пътища (участъци):

Към момента няма затворени участъци.

Въведени ограничения в движението на МПС по първокласната пътна мрежа:

- Път I-1 /Е79/ Граница Румъния-Видин-Монтана-Враца-София-Благоевград-Кулата-граница Гърция;

- Път І-3 Гара Бяла-Плевен-Луковит-Коритна-Ябланица-Ботевград;

- Път І-5 Русе-В.Търново-Шипка-Стара Загора-Хасково-Кърджали-Маказа-граница Гърция;

- Път І-7 Граница Румъния-Силистра-Дулово-Преслав-Върбишки проход-Петолъчката-Елхово-Лесово-граница Турция;

- Път І-8 Граница Сърбия-Драгоман-София-Ихтиман-Пазарджик-Пловдив-Хасково-Капитан Андреево-граница Турция;

- Път І-9 граница Румъния-Дуранкулак-Балчик-Варна-Бургас-Звездец-Малко Търново-граница Турция;

- Път ІІІ-107 Рила – Рилски манастир в участъка Рилски манастир -Кирилова поляна – ограничено движение, поради силен снеговалеж и снегонавяване. Срок до 06.01.2017 г.;

- По пътя Батак-Доспат всички товарни автомобили трябва да са без ремаркета и полуремаркета.

СЪСТОЯНИЕ НА ЕЛЕКТРОЗАХРАНВАНЕТО

Към момента енергийната система работи нормално, на територията на страната няма населени места без електрозахранване. Доставките на природен газ за страната за ритмични.

ПРЕПОРЪКИ ЗА ПОВЕДЕНИЕ И ДЕЙСТВИЕ

Преди пътуването се осведомете за метеорологичната прогноза.

При очаквани усложнения в обстановката не предприемайте пътуване освен, ако не е абсолютно наложително.

Подгответе автомобила за управление при зимни условия.

Заредете колата с гориво. Подсигурете се с вода, храна и топли дрехи, в случай че пътуването ви се удължи.

Изберете маршрута си, насочвайки се към главните пътища, които се почистват с приоритет.

Не предприемайте маневри, които биха затруднили движението и на останалите.

Не изпреварвайте снегопочистващата техника.

Следвайте указанията на контролиращите органи.

При попадане в опасна ситуация потърсете помощ на телефон 112.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 някой

    1 1 Отговор
    Какъв дъжд във Варна?!?!? Цял ден е облачно, пътищата са сухи, няма никакъв дъжд. Обработвайте пътищата преди снега за да не замръзне после и да стане пързалка. Явно не сте достатъчно компетентни за това...
  • 2 PlimP

    0 0 Отговор
    пука ли ти, те те предупреждават да не си бил излизал с МПС :D, връзват си миризливите ос..ни гащи, щото се видя , че за нищо не стават
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 stefan kocev

    0 0 Отговор
    Shte se uslojnqva kato ne se pochistva kakto trqbva i s kakvoto trqbva
  • 5 росен

    0 0 Отговор
    Интересно на кое да вярваме:"Публикувано във факти.бг: Стотици населени места са без ток" и "Публикувано във факти.бг: Към момента енергийната система работи нормално, на територията на страната няма населени места без електрозахранване."
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове