1 717 1

Стотици населени места са без ток

Анатоли Стайков

"Най-много от населените места без електрозахранване в момента са на територията на Енерго-Про – 658, като най-голямата част от тях са в област Търговище – 196". Това съобщи пред БНТ министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова.

"На територията на ЧЕЗ има 116 населени места без ток. На територията на ЕВН само две села в областите Сливен и Ямбол са без електрозахранване, уточни тя. Удвоени навсякъде са екипите, които са готови да излязат да работят по повредите, посочи енергийният министър в оставка.

В края на септември бяха направени проверки и на трите ЕРП-та и бяха дадени указания на дружествата да реагират максимално бързо. Към момента и трите ЕРП-та реагират адекватно, Електроенергийният системен оператор също. Целта ни е там, където има повреда, възможно най-бързо да бъде възстановено електрозахранването", каза Петкова.

Тя заяви, че газовите доставки в момента се осъществяват спрямо заявките и няма риск за газопреносната система. Отделно, в газохранилището в Чирен има достатъчно количество газ, добави Петкова. Министърът на енергетиката в оставка съобщи още, че реакторите за "Белене" ще пристигнат у нас в началото на април. "Ще придобием два реактора, които са готови на 100%.

Наши екипи извършиха проверка на място и установиха, че оборудването е изготвено спрямо изискванията. Доставката ще бъде за сметка на производителя. Реакторите ще се съхраняват на площадката на АЕЦ "Белене", поясни Теменужка Петкова.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Nicola kolev
    Отговор
    1 09:51  06.01.17
    Варна .кайсиева градина също сме без ток. На енерго про .им са заети телефоните .някой ще обърне ли внимание

Напиши коментар:


Публикувай