2 209 3

Йордановден е! Вижте мъжкото хоро в Калофер (Видео)

Анатоли Стайков

Православната църква празнува днес Богоявление, или Йордановден, който е третият по значимост християнски празник през годината.

Според библейската легенда на този ден Исус Христос е кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение.”

Оттук идва и названието на празника – Богоявление. Той има най-древен произход сред празниците на Православната църква.

Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава водата спира, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен като Водици и Водокръщи.

За здраве всички участват в освещаването на водата, когато след празничната черковна служба, свещеникът хвърля в нея Светия кръст. Въпреки обичайния за този сезон студ млади мъже скачат във водата и изваждат кръста от нея.

И тази година събитието в калофер не се размина без пострадали, съобщи Нова телевизия. Жена е със съмнения за счупен крак, а мъж е с хипотермия от втора степен. Това е резултатът от леденото приключение на мъжкото хоро в Калофер по случай Богоявление.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • AMG
  Отговор
  1 09:44  06.01.17
  ГОЛЕМИ СА!ЕВАЛА!ПОКЛОН!
 • Дедо ПОП
  Отговор
  2 10:34  06.01.17
  ТОВА ХОРО Е БЪЛГАРСКО И СЕ ИГРАЕ САМО И ЕДИНСТВЕНО ОТ Б Ъ Л Г А Р И !!! ХВАЛА ВАМ МОМЦИ И ДА ...БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПРЕБЪДЕ !!! АМИН !!!
 • Пепито
  Отговор
  3 11:31  06.01.17
  ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ, ДА ЖИВЕЕ РОДИНАТА

Напиши коментар:


Публикувай