903 0

Лавина затрупа мъж в Рила

Лавина затрупа мъж в Рила
Стефанаки Йоанис

Мъж е затрупан от лавина в района на Седемте рилски езера в Рила. Около 40 човека със специално обучени кучета участват в акцията по спасяване.

Сигналът е подаден в 11.50 ч. от брата на потърпевшия. Снежната маса се е свлякла около влека в района на Седемте рилски езера. По това време там са били двама братя, като единият е видял как се откъсва лавина и пада върху брат му.

Около 40 човека със специално обучени кучета участват в акцията по спасяване на затрупания мъж в района на Седемте рилски езера. Това каза директорът на Планинската спасителна служба (ПСС) Радко Марков.

По думите му шансовете затрупаният мъж да оцелее намаляват.

„Мобилните телефони в подобни случаи не ни помагат. Има специални лавинни уреди, които се използват от планинарите в такава ситуация, но той не е имал такъв“, отбеляза Радко Марков.

Той добави, че няма значение колко добре е подготвен турист в такава ситуация. Според него лавинната опасност към момента е значителна, като посъветва хората да бъдат много внимателни при преходите в планината, а каращите ски да не напускат определените ски зони и да карат само по пистите.

България

Още по темата

 • Затрупаният от лавина мъж е открит

  Затрупаният от лавина мъж е открит

  Мъжът, който беше затрупан от лавина в района на Седемте Рилски езера, е намерен. Това съобщиха от планинската спасителна служба в Дупница. В ...
  6.01.2017
  1 774
  1

Напиши коментар:


Публикувай