1 007 2

Ивановден е

Венцислав Михайлов

Християнската църква е отредила днешния ден - 7 януари, за почит на пророк Йоан Кръстител или Предтеча, който проповядвал идването на Христос сред хората. Йоан Кръстител кръщавал юдеите в река Йордан, като кръстил и самия Бог-син.

Когато при Кръстителя дошъл Христос, Йоан познал пратеника на Бога и го посочил на своите съвременници: "Ето Агнеца Божи, който взима върху си греха на света".

Празникът се нарича Ивановден или Женски водици. Къпят се младоженките и момиченцата, които са се родили през годината. Кумът или деверът къпе младоженците, оженили се до Ивановден, къпят се именниците, сгодените ергени и моми. Или поне се пръскат публично с вода...

Обредното къпане за здраве от Йордановден продължава и на Ивановден. В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник.

Обредът завършва с богато угощение в дома на окъпания и с размяна на подаръци. Обредната трапеза за празника включва варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.

Св. Йоан се приема за покровител на кумството и побратимството, затова на празника се извършва обичаят „хващане на аратлици” - побратимяване на мъже. Християнските иконописци го изобразяват с крила над препасаното с кожен ремък пустинническо облекло от камилска вълна.

На този ден черпят именниците Иван, Иванка, Ваньо, Ваня, Ивайло(а), Иво, Йоан(а), Йонко(а), Калоян, Яна.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Харлей
  Отговор
  1 09:44  07.01.17
  Честито и наздраве!
 • 681 БЪЛГАРИЯ
  Отговор
  2 20:55  07.01.17
  Да са живи и здрави всички Ивановци ! НАЗДРАВЕ !

Напиши коментар:


Публикувай