644 1

17 автори изпратиха 25 предложения за химн на Димитровград

Калина Петрова

Общо 25 са предложенията за текст на химн на Димитровград в конкурса, обявен от общината по повод честването на 70 години от създаването на града. Те са изпратени от 17 автори от цялата страна, като някои са предложили и по 2 – 3 варианта за бъдещ химн на града.

Както вече бе съобщено, предложенията за текст на химн на Димитровград в конкурса, обявен от общината по повод предстоящото честване на юбилея на града, се приемаха до 31 декември 2016 г. Конкурсът за химн бе обявен на основание на решение на Общински съвет – Димитровград, и във връзка със Заповед на кмета на Община Димитровград. Етапите в провеждането на конкурса са два: избор на текст и избор на музика за химн на Димитровград, припомнят от общината. Текстовете за химн на Димитровград трябваше да бъдат специално подготвени за целта, като темата да засяга миналото, настоящето и бъдещето на града и да подчертава неговата уникалност, отбелязват организаторите на конкурса.

Оценката и класирането на представените поетични творби ще се извърши от специална комисия, назначена от кмета на община Димитровград с участието на доказани експерти. След като оцени всички постъпили за конкурса текстове, очаква се до 15 януари 2017 г. Комисията да излъчи едно предложение за създаване на музика по него и да го обяви на интернет страницата на Община Димитровград и в Съюза на композиторите и Съюза на българските музикални и танцови дейци, както и в националните електронни медии. Всички, които пожелаят да се включат във втория етап от конкурса, а именно - в избора на музика за бъдещия хим на Димитровград, трябва да знаят, че предложенията за музика на химна трябва да бъдат в нотно изписване за клавир, глас и демозапис, включващ цялостния вариант – посочения от комисията текст и създадената музика към него. Срокът за подаване на музикалните творби за химн на Димитровград ще е до 15.04.2017 г. Адресът за изпращане на музикалните творби на СD е: гр. Димитровград, бул. „Г.С.Раковски” №15. При изпращане на творбите авторът следва да посочи своето име, възраст, местоживеене, телефон за контакти и електронен адрес.

До 30 април 2017 г. комисията се очаква да излъчи три предложения за химн на Димитровград. Предложенията на комисията се подлагат на обществено обсъждане в срок до две седмици след излизане на предложенията, допълват от общината. Наградният фонд за класирания текст и музиката към него за химн на Димитровград е следният:

- за класирания текст на химна – 1 500 лева.

- за класираната музикална част на химна – 2 000 лева.

Бъдещият химн на Димитровград ще звучи на национални и официални празници, при отбелязване на празника на града, при издигане на знамето на Общината, при посрещане на гости от висок ранг, при връчване на награди в тържествена обстановка и при честване на събития с особено важна роля за Общината.

Хасково / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Аркан
    Отговор
    1 23:34  06.01.17
    ще бъде фаворит

Напиши коментар:


Публикувай