964 2

Намаляване на партийната субсидия: с колко и какви са предложенията

Един лев партийна субсидия би пратило партиите в сивия сектор и в бизнес-зависимости от неясни спонсори, смятат от РБ

Анатоли Стайков

Един лев партийна субсидия би пратило партиите в сивия сектор и в бизнес-зависимости от неясни спонсори. Най-добър работещ модел е регресивната скала за намаляването на субсидиите, според РБ, с която ще се спестят около 7 милиона лева на бюджета годишно.

Това заяви пред bTV Настимир Ананиев, председател на Транспортната комисия в парламента и заместник-председател на „Движение България на гражданите” от РБ, като заяви несъгласието си с представителя на ГЕРБ в разговора, че трябвало да има нула лева партийни субсидии.

Реформаторът подчерта, че най-голямата партия може да си позволява да говори подобна теза, защото е получила над 48 милиона лева субсидии по сегашния модел от 11 лева на глас. Но сме категорични, че с нула лева или един лев на глас субсидия партийна дейност не може да се прави и това ще е целенасочено унищожаване на конкуренцията между партиите, посочи още той.

От Реформаторския блок внесохме промени в Закона за политическите партии за по-строги правила при харченето на партийните субсидии. Внесохме ги за първи път още през 2015 г. – далеч преди референдума, каза още той и добави, че не е редно партиите да вземат толкова много субсидии, че да ги държат в банките, нито да се превръщат в рентиери и брокери на недвижимо имущество.

Ананиев подчерта, че независимо колко голяма е една партия разходите за издръжка на структурите и дейността са от един и същ характер – за офиси, служители, режийни разходи, експерти, ремонти, командировъчни, събития, и те трябва да се отчитат по-детайлно.

Ананиев обясни, че РБ предвижда за първите 150 000 гласа, нужни за влизане в парламента, партиите да получават по 11 лева, за гласовете от 150 до 250 хиляди – 10 лева на глас и така регресивно да намалява с по един лев на глас за всеки следващи 100 хиляди гласа, докато за гласовете над 1 милион, партиите да получават по 11 стотинки на глас. Той каза, че извънредни комисии за намаляване на субсидията могат да се свикат и предложението да се разгледа, стига да има политическа воля от страна на председателя на правната комисия.

Предлагаме Министерството на финансите да задържа 20 % от субсидиите на партиите и да им ги дава преди предизборните им кампании, както и да се забрани с партийната субсидия партиите да си купуват недвижими имоти, посочи още Aнаниев.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Stoyan
  Отговор
  1 21:34  06.01.17
  Тоя е един от малкото читави депутати, но все пак ми се виждат пак много предложените от него пари...
 • Гого
  Отговор
  2 21:34  06.01.17
  Алоооооо депутатите тогава как Германците се издържат с 0,50 евроцента и Гърците с 0,25 евроцента на глас а вие не можете да се наядете?

Напиши коментар:


Публикувай