1 039 0

Починал е затрупаният от лавина мъж

Починал е затрупаният от лавина мъж
Стефанаки Йоанис

Мъжът, който извадиха след затрупване от лавина в района на Седемте рилски езера, е починал, въпреки усилията на спасителите и лекарите е починал.

Спасителите, които са го открили, установили, че има зачатъци на пулс, но пристигналият на място лекар реаниматор е установил, че мъжът е починал.

С.К. е транспортиран до хижа "Рилски езера", където лекар е установил смъртта му. Планинските спасители също са провеждали реанимационни действия, докато пристигне медикът.

Пострадалият младеж е от София и бил заедно с брат си Йордан в хижа в района, където да отпразнуват имения му ден.

Две от предпоставките за лавина са налице – много нов сняг и силен вятър. В началото на всеки сезон спасителите припомнят най-важното за хората, които търсят адреналин извън пистите.

„Лавинният комплект, който хората, практикуващи извънпистовото каране задължително би трябвало да имат в себе си, включва индивидуален лавинен уред, лавинна сонда и лавинна лопатка. И задължително – никога сам в планината”, пояснява Кирил Чолаков от Планинската спасителна служба.

Първите минути след свличането на снежната маса са най-важни. „Хората, които са със затрупания, ако могат да направят нещо да го извадят. След половин час шансовете на затрупания намаляват с всяка минута”, поясни Чолаков.

България


Напиши коментар:


Публикувай