4 637 0

Жълт код за сибирски студ. Вятърът навява преспи (16 часа)

Стефанаки Йоанис

Жълт код за ниски температури е обявен в цялата страна за днес. Очаква се минималните температури да достигат -16 градуса. В София температурата е -14 градуса.

Пътната обстановка в Североизточна България остава тежка, съобщават от Агенция "Пътна инфрастриктура".

Регионалният министър Лиляна Павлова потвърди, че най-тежко продължава да бъде положението в Добрич, Силистра, Шумен, Варна и Търговище.

Снежните виелици и ниските температури прекъснаха електрозахранването в десетки населени места. От метеорологична гледна точка ситуацията е усложнена не толкова заради самите снеговалежи, колкото заради много ниските температури, силните ветрове и снегонавявания, които направиха голяма част от пътищата напълно непроходими.

Граничните пунктове с Македония и Сърбия са затворени. Напълно затворени са пътищата в областите Монтана, Варна, Добрич, Силистра, Русе, Шумен, Търговище и частично в областите Разград и Бургас.

Автомагистрала "Тракия" е затворена за движение от Зимница до Бургас.

"Хемус" е отворена в Софийска област.

Заради катастрофа е ограничено движението по магистрала "Марица" в района между Любимец и Харманли в посока Харманли.

Недостъпни и затворени за движение са проходите Върбишки, Златишки, Твърдишки, Троянски, Айтовски, Ришки, Котленски, Дюленски. Забранено е движението на автомобили над 12 тона на проходите Шипка, Рожен, Превала и Предела.

Проходът на Републиката е отворен за всички автомобили.

В Бургаска област обстановката остава сложна заради слабата видимост и обилния снеговалеж. Все още остават затворени за движение както на леки, така и на тежкотоварни автомобили автомагистрала "Тракия" от пътен възел Зимница до Бургас, както и пътят Петолъчката - Карнобат - Бургас.

Затворени са също така пътните отсечки Калчево - Саранско - Стефан Караджово и Войника - Средец. Единственият маршрут към Бургас е Ямбол - Елхово - Болярово - Средец.

От Областното пътно управление уверяват, че предстои отварянето на пътя от Петолъчката към Карнобат и възстановяването на движението на тирове по международния път Петолъчката - Граничен пункт "Лесово".

Пътят Ямбол - Сливен е в добро състояние.

Част от автомагистрала "Хемус" при Ябланица вече е отворена за движение, пуснато е и движението и по двупосочния път към Русе.

Снощи три ТИР-а са опитали да предизвикат напрежение, като протестирайки са запушили АМ "Хемус", но след намесата на органите на МВР акцията е била прекратена.

Добрич е сред най-засегнатите от лошото време области. Освен затворени пътища и села без ток, там има и населени места без вода. От Областното пътно управление информират, че все още е трудно дори за снегорините да пробият огромните навявания по пътната мрежа. Осигурени са роторни машини. Снегорини чистят пътя от Исперих към Разград. Две от основните пътните направления в Разградска област: Разград - Търговище и Разград - Попово вече са отворени за движение. Валежите от сняг през нощта са спрели, но вятърът е все още много силен - със скорост от 16 метра в секунда. Десетки селища остават без ток и вода заради повреди в помпените станции. Добрич е и с нарушено водоподаване. Снежната покривка е 24 см, а температурата на въздуха -10 градуса.

Обстановката и в Силистренска област остава критична. Снеговалежът продължава вече 24 часа и е придружен от силен вятър. Пътищата са непроходими и затворени за всякакъв вид превозни средства. Десетки селища са откъснати от света.Тежки машини правят опити да почистят пътя Силистра - Шумен, но разчистването става много трудно, защото в някои участъци преспите достигат 4 метра. По пътя Силистра - Русе се работи в три участъка. По пътя за Добрич също има огромни преспи, които трудно ще бъдат разбити. Почти в цялата област все още няма ток, на повечето места е спряла и водата. Има проблеми и с телефонните връзки. През нощта спасителни екипи са помагали на родилка от село Паисиево да стигне до болницата в Исперих. Болна жена от село Брадвари е превозена до Дулово. От района на село Средище са спасени 8 души, заседнали с колите си в преспите, като сред тях е имало и деца. В хан „Дълбока“ край Тутракан са настанени пътниците от автобус, пътувал от София за Силистра. Те ще останат там докато придвижването стане възможно.

Пътят Варна-Бургас вече е отворен, съобщи Румен Илиев, директор на Областното пътно управление. Той информира,че екипи на управлението разчистват 6-километров общински път към село Караманите, община Вълчи дол, тъй като от вчера селото е без ток и екипите на "Енергопро" не могат да достигнат до него, за да остранят аварията.

Микробус и два леки автомобила са закъсали тази сутрин между пазарджишките села Росен и Цар Асен. Заради силния вятър в района са се образували големи преспи. Сред блокираните в снега няма деца. Техника разчиства участъка и се очаква автомобилите ще бъдат освободени. Заради снегонавявания тази нощ са затворени пътищата между Лом и Вълчедръм и селата Мадан и Септемврийци. Областният управител на Монтана Ивайло Петров съобщи, че към двата района е пренасочена почистваща техника.

В Ловешка област обстановката се усложнява, защото продължава да вали сняг. Заради навявания е затворен за движение пътят Ловеч - Плевен, заради образувалите се преспи са затворени участъците Ловеч -Баховица - Лисец, Ловеч - Горан, Горан - Владиня, Тепава - Брестово, Деветаки - Брестово и Баховица - Славяни. През изминалата нощ е имало закъсали автомобили на пътя Ловеч - Плевен, на които екипи на пожарната са оказали помощ. Наложило се е спешно разчистване на пътя до село Славяни заради болна на хемодиализа и на пътя за село Лисец, за да се окаже помощ на болно дете. Областният управител Ирина Митева съобщи, че няма населени места без ток и вода и бедстващи хора.

Бедствено положение обявиха още две шуменски общини - Каолиново и Венец. Кметът на Каолиново Нида Ахмедов съобщи, че четири села са без вода заради проблемите с тока. Бедственото положение в общините Нови пазар и Никола Козлево на Шуменска област също е в сила. Община Лозница в Разградска област е в бедствено положение от снощи заради невъзможност да се почистват пътищата там.

През цялата нощ във Варненска област се е налагало да се спасяват хора, закъсали в автомобилите си, съобщи областният управител Стоян Пасев:

В пожарната до момента няма постъпили сигнали за бедстващи хора, обясни главен комисар Николай Николов.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай