571 0

Ограничават корабоплаването по Дунав

Ледоходът по реката на места в българския участък е над 50 процента

Анатоли Стайков

Заради ледохода по река Дунав се препоръчва на корабособствениците да ограничат корабоплаването. Това е една от мерките, която е взета на заседание на Оперативния център, свикан заради явлението, съобщи областният управител на Русе доц. Стефко Бурджиев.

Ледоходът по реката на места в българския участък е над 50 процента. По думите на Бурджиев това е сериозно количество лед, като плавателните средства трябва да бъдат прибрани в зимовници, в лимани или в естествени укрития, за да бъдат избегнати щети.

Край Русе корабите могат да акостират в пристанище "Изток", което е с възможност да побере между 11 и 14 плавателни съда, както и край външната част на стената на пристанище "Запад". Пристанище "Изток" разполага и с кораб, който може да разбива леда при необходимост.

Корабособствениците, които имат шлепове и баржи на стоянки, трябва да осигурят непрекъснато наблюдение.

Директорът на дирекция "Речен надзор-Русе" към агенция "Морска администрация" Иван Жеков обясни, че обстановката е тежка по целия Дунав, не само в България. В Румъния има участъци, където ледът достига до 100 процента.

Заради ниското ниво на реката украинска самоходка е заседнала в района на остров Батин. Тя е извън плавателния път и не пречи на корабоплаването. Край Попина има струпване на 14 самоходни кораба и секции.

Жеков обясни, че благодарение на Параходство БРП, които са построили бараж чрез закотвения на няколко секции, ледът бива отблъскван от района на пристанище "Русе". По думите му, ако ледоходът се увеличи, корабоплаването по реката ще бъде забранено.

България

Още по темата

 • Лисица замръзна край Дунав

  Лисица замръзна край Дунав

  Лисица замръзна във водите на река Дунав край германският град Фридринген, съобщава schwaebische.de. Животното вероятно е паднало в студения Дунав, ...
  14.01.2017
  9 982
  10
 • Дунав продължава да замръзва

  Дунав продължава да замръзва

  Дунав продължава да замръзва, като 90% от повърхността на реката при Силистра вече е покрита с лед, съобщиха от Агенцията за поддържане на ...
  12.01.2017
  723
  0
 • Дунав замръзва до края на седмицата

  Дунав замръзва до края на седмицата

  Дунав бързо започна да замръзва и при прогнозата за тежки студве до края на седмицата, се очаква ледът напълно да скове реката. В момента ...
  9.01.2017
  846
  0
 • Дунав започна да замръзва

  Дунав започна да замръзва

  Ледът бавно започна да сковава Дунав, съобщиха от Агенцията за поддържане и проучване на реката в Русе. При продължаващите вече в няколко поредни дни ...
  8.01.2017
  1 357
  0

Напиши коментар:


Публикувай