987 7

Няма как Референдумът да мине в графа " „неслучило се“

Калина Петрова

Няма как да бъде заметен Референдума. Няма как всички да се направят, че все едно не се е случил. Това поведение на политическите партии допълнително ерозира и без това ниското доверие към тях.Това каза омбудсманът на Р България Мая Манолова по време пресконференция в отговор на въпрос дали, ако този парламент не се произнесе за референдума, следващият ще бъде длъжен да го направи.

Много се надявам, че и депутатите, и партиите не страдат от амнезия. Преди два месеца се проведе национален референдум, на който гласуваха 3,5 млн. граждани и 2,5 от тях казаха „Да“ на мажоритарния вот, на задължителното гласуване и на намаляването на субсидиите на партиите.

„Няма как референдум с такова мащабно участие да мине в графата „неслучило се“, защото той е факт. Вотът на гражданите е факт, очакванията са огромни“, каза още омбудсманът. „Политиците ще се съобразят с вота на народа, не с трибунки, а с позиция по внесен законопроект, за да е ясно всяка партия, всеки депутат, с лицето и достойнството си да каже съобразява ли се или не с вота на хората“, коментира още Манолова.

Според омбудсмана, оставащите работни дни на парламента са достатъчни, за да се произнесат депутатите по резултатите от референдума. "Смятам, че това Народно събрание е длъжно да се произнесе и народните представители, и парламентарните партии би следвало да имат достойнството с действие да покажат ще се съобразят ли с вота от референдума".

Ако решението остане за следващия парламент, то той не е задължен да го разгледа, добави Мая Манолова.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Хахо
  Отговор
  1 14:07  09.01.17
  Де юре референдумът събра 12000 по-малко гласа,за да е станал задължителен,Майче...
 • Финдли
  Отговор
  2 14:11  09.01.17
  Задължително е обсъждането му в Парламента,за да се види кой кого бръсне за слива.
 • Пеньо
  Отговор
  3 15:06  09.01.17
  Мая за пореден път се прави на надпартийна, като че ли не произлиза от най-ретроградната партия, която ненавижда референдумите, особено когато и са неизгодни. Това е отблъскващ популизъм.
 • Киро
  Отговор
  4 21:45  09.01.17
  2 500 000 гласа няма как да бъдат скрити. Мажоритарни избори ще има!
 • Г(Е)РОБ
  Отговор
  5 09:12  10.01.17
  Като не се намери един луд българин да влезе в параларемента с калашник и пет пълнителя... Крайно време е вече!
 • Кавармата
  Отговор
  6 09:43  10.01.17
  РЕФЕРЕНДУМА НЕ БЕШЕ ДОБРЕ ИЗЯСНЕН НА ХОРАТА, АКО ДНЕС ПОПИТАТЕ "НАРОДА" ТО 95% НЕ ЗНАЕ КАКВО Е МАЖОРИТАРЕН , А 50% ГЛАСУВАТ "ЗА" САМО ЗАЩОТО .........А ТРИФОНОВ ИМ КАЗА ТАКА

  Коментиран от #7

 • Киро
  Отговор
  7 11:43  10.01.17

  До коментар #6 от "Кавармата":

  Това са глупости и жалки напъни! Хората много добре знаят за какво са гласували! Виж, ей такива мишки, служещи на партийките за шепа трохи, са достойни за съжаление!

Напиши коментар:


Публикувай