885 3

ГЕРБ внася законопроект за мажоритарната система

Калина Петрова

ГЕРБ ще внесат собствен законопроект за мажоритарната изборна система. ГЕРБ са изчаквали решението на ВАС, но то се е забавило. Готови сме и сме на финала на нашия законопроект, каза на брифинг народният представител от ПГ на ГЕРБ Данаил Кирилов.

„Планираме в четвъртък да бъде внесен в деловодството на НС“, уточни той. „Под необходимо време за разглеждане на законодателните промени нямаме предвид нещо по-различно от това да се разгледат промените в рамките на 3, максимум 4 седмици“, обясни Данаил Кирилов.

„Ако има консенсус и получим подкрепа, това означава, че бихме могли да се справим и в сегашния полеви хоризонт на настоящото НС. Смятаме, че бихме успели, макар и с много напрегната работа до 26-27 януари да обсъдим на второ четене тези промени“, заяви Кирилов. „Ако имаме една седмица повече време, означава, че ще имаме по-спокойна възможност да обсъдим детайлите“, допълни той. „ПП ГЕРБ стои зад волята на избирателите и смятаме, че наш ангажимент да поемем тази работа и да опитаме да се справим до разпускане на 43-тото НС“, заяви Данаил Кирилов.

В четвъртък парламентарната група на ГЕРБ ще внесе в парламента свой законопроект за мажоритарния вот. Той ще е във вида, в който въпросът получи подкрепа на референдума.

При постигане на съгласие е възможно законопроектът да бъде приет до 27 януари, ако се работи при съкратени процедури, обясни председателят на правната комисия Данаил Кирилов, а ако новоизбраният президент Румен Радев прецени, може да удължи работата на депутатите до приемането на текстовете, добави Кирилов:

Текстовете са различни от предложените от омбудсмана Мая Манолова за разпределението на гласовете от чужбина.

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков заяви, че тече тримесечният срок, в който парламентът трябва да се произнесе по резултата от допитването:
Не може 13 000 гласа да са основание парламентът просто да затвори врати, да чакаме следващите парламентарни избори. Ние апелираме към президента, оттам нататък това е негова воля. Аз смятам, че ако всичките парламентарни групи стигнат до консенсус, тогава аз съм сигурен, че и президентът ще се съобрази.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Г(Е)РОБ
  Отговор
  1 09:19  10.01.17
  Тая червена сбирщина трябва да бъде внесена с краката напред в ГРОБ! Аман от бойкобандитщина вече!
 • козарчето
  Отговор
  2 13:01  10.01.17
  Разбрахте ли сега кой стои зад референдума? Стана ли ясно, калитковци?

  Коментиран от #3

 • смях
  Отговор
  3 17:28  10.01.17

  До коментар #2 от "козарчето":

  И какво печели ГЕРБ от мажоритарни избори? Бойко МОЖЕ БИ ще влезе в парламента и...... никой друг. Айде осъзнай се и почвай да си търсиш работа, че парите за интернет тролене май свършват.

Напиши коментар:


Публикувай