910 3

ГЕРБ внася законопроект за мажоритарната система

ГЕРБ внася законопроект за мажоритарната система
Калина Петрова

ГЕРБ ще внесат собствен законопроект за мажоритарната изборна система. ГЕРБ са изчаквали решението на ВАС, но то се е забавило. Готови сме и сме на финала на нашия законопроект, каза на брифинг народният представител от ПГ на ГЕРБ Данаил Кирилов.

„Планираме в четвъртък да бъде внесен в деловодството на НС“, уточни той. „Под необходимо време за разглеждане на законодателните промени нямаме предвид нещо по-различно от това да се разгледат промените в рамките на 3, максимум 4 седмици“, обясни Данаил Кирилов.

„Ако има консенсус и получим подкрепа, това означава, че бихме могли да се справим и в сегашния полеви хоризонт на настоящото НС. Смятаме, че бихме успели, макар и с много напрегната работа до 26-27 януари да обсъдим на второ четене тези промени“, заяви Кирилов. „Ако имаме една седмица повече време, означава, че ще имаме по-спокойна възможност да обсъдим детайлите“, допълни той. „ПП ГЕРБ стои зад волята на избирателите и смятаме, че наш ангажимент да поемем тази работа и да опитаме да се справим до разпускане на 43-тото НС“, заяви Данаил Кирилов.

В четвъртък парламентарната група на ГЕРБ ще внесе в парламента свой законопроект за мажоритарния вот. Той ще е във вида, в който въпросът получи подкрепа на референдума.

При постигане на съгласие е възможно законопроектът да бъде приет до 27 януари, ако се работи при съкратени процедури, обясни председателят на правната комисия Данаил Кирилов, а ако новоизбраният президент Румен Радев прецени, може да удължи работата на депутатите до приемането на текстовете, добави Кирилов:

Текстовете са различни от предложените от омбудсмана Мая Манолова за разпределението на гласовете от чужбина.

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков заяви, че тече тримесечният срок, в който парламентът трябва да се произнесе по резултата от допитването:
Не може 13 000 гласа да са основание парламентът просто да затвори врати, да чакаме следващите парламентарни избори. Ние апелираме към президента, оттам нататък това е негова воля. Аз смятам, че ако всичките парламентарни групи стигнат до консенсус, тогава аз съм сигурен, че и президентът ще се съобрази.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Г(Е)РОБ
  Отговор
  1 09:19  10.01.17
  Тая червена сбирщина трябва да бъде внесена с краката напред в ГРОБ! Аман от бойкобандитщина вече!
 • козарчето
  Отговор
  2 13:01  10.01.17
  Разбрахте ли сега кой стои зад референдума? Стана ли ясно, калитковци?

  Коментиран от #3

 • смях
  Отговор
  3 17:28  10.01.17

  До коментар #2 от "козарчето":

  И какво печели ГЕРБ от мажоритарни избори? Бойко МОЖЕ БИ ще влезе в парламента и...... никой друг. Айде осъзнай се и почвай да си търсиш работа, че парите за интернет тролене май свършват.

Напиши коментар:


Публикувай