699 0

Армията срещу снега

Анатоли Стайков

Военнослужещи от Българската армия продължават да помагат на населението в зимните условия, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Специализиран екип за действие в зимни условия от военно формирование 54 060 - Шумен е бил активиран в 13.40 ч. днес, за да разчиства затрупания от преспи път в направление Шумен - кв. Мътница - с. Царев брод.

Екипът в състав от девет военнослужещи, с ръководител подполковник Митко Митев, е използвал две машини БАТ, Зил-131 и високопроходим лек автомобил, за да осигури снабдяването на населените места с продукти от първа необходимост и влизането на ремонтните екипи на "Енерго-Про" за отстраняване на авария в трафопост, заради който повече от 20 къщи все още са без ток.

Военнослужещи от Сухопътните войски помагат днес и в преодоляването на последствията от тежката зимна обстановка на територията на община Свищов. Специализиран екип от военно формирование 28 880 - Белене, под ръководството на командира на формированието полковник Росен Арабаджиев, с верижна техника е оказвал помощ при извличането и евакуацията на закъсали в снежните преспи автомобили и бедстващи хора и в разчистването на републиканската пътна мрежа в участъците между с. Совата - с. Павел и между селата Козловец, Алеково, Александрово и Горна Студена.

По-рано днес военнослужещи от Военновъздушните и Военноморските сили са оказали помощ на населението в областите Добрич и Варна. Те са извличали закъсали автомобили и са почиствали от снегонавявания част от пътната инфраструктура.

От 6 до 9 януари включително в помощ на населението в зимните условия са участвали общо 103-ма военнослужещи с 44 единици техника, посочват от МО.

България


Напиши коментар:


Публикувай