891 5

Маркет линкс: Топи се разликата между ГЕРБ и БСП

Стефанаки Йоанис

Няма съществено разместване в политическите пластове след президентските избори. Данните показват, че между ГЕРБ и БСП разликата се стопява.

Промяна има в тълкуванието, че победата на изборите на Румен Радев няма да донесе ръст в избирателите – напротив, има повишаване в електоралния потенциал на левицата. Това посочи Добромир Живков от „Маркет линкс” по повод новото проучване на нагласите на избирателите.

Изследването сочи още, че ГЕРБ няма политически ресурс да привлече повече гласоподаватели, но в кампания това може да се промени.

„Обединените патриоти” имат също ръст - формацията заема категорична трета позиция и безапелационно влиза в парламента.

Партия „Воля” на Веселин Марешки се нарежда на четвърта позиция и това не изненадва социолозите. Резултатът на президентските избори показа потенциал и той започна да прелива в потенциал за влизане в парламента.

ДПС получават 4%. Живков посочи, че винаги ДПС има силна подкрепа извън страната и резултатът им ще се повиши на избори. От друга страна отделянето на Лютви Местан започва да дава ефект върху електоралния потенциал.

Импулсът с референдума губи инерцията си и хората подхождат със съмнение към политическа формация, оглавена от Слави Трифонов. Електоратът, който подобен проект би имал, е от тези, които не са решили за кого ще гласуват.

Ниският процент при Реформаторския блок и отделилата се ДСБ означава, че десният избирател още не е осъзнал как се разпределят силите в дясното. Новосъздадената партия „Да, България” се очаква тепърва да покаже потенциала си. Има възможност и десните избиратели да я припознаят като свое представителство.

Проучването на „Маркет линкс” обхваща периода 27 декември до 5 януари, проведено е между 1000 души, чрез пряко лично интервю.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Мършата
  Отговор
  1 09:08  10.01.17
  Така е защото Корнелия Нинова има честността и добродетелите съпоставими на тези на Майка Тереза и смелоста и дързостта на Жана Дарк! Тя е това което чакахме четвърт век!

  Коментиран от #5

 • Мършата
  Отговор
  2 09:10  10.01.17
  Не вярвам ДуПеСе да вземат 4%! Който коалира тия, жестоко ще съжалява и само ще се компрометира!
 • Г(Е)РОБ
  Отговор
  3 09:11  10.01.17
  Като не се намери един луд българин да влезе в параларе-мента с калашник и пет пълнителя...
 • ТнТ
  Отговор
  4 09:36  10.01.17
  Аууу тия проучвания, на цеееели 1000 човека, каква извадка само.
 • очевидец
  Отговор
  5 12:18  10.01.17

  До коментар #1 от "Мършата":

  Стига бе! Аз съм на 64 г. и винаги съм бил симпатизант на левия сектор в политиката, макар да не съм бил партиен член. Много от пишещите тук биха ме нарекли "мръсен комунист" или "червен боклук", но не считам, че Корнелия Нинова постигна тези резултати. Заслугата й е, че успя да привлече за кандидат президент принципен и неопетнен човек и дай Боже да си остане такъв. Обаче! Ако на избори отново се наредят в листите старите муцуни от партийната номенклатура, част от тези, които гласуваха за Радев, без да са твърди симпатизанти на БСП може да гласуват за друга политическа формация и да не се получи очакваната победа. Тази партия отдавна се нуждае от повече хора като Радев, понеже се видя, че "демократите" от останалите партии не са по-различни от партийната върхушка на БСП. Тепърва ще видим.

Напиши коментар:


Публикувай