962 0

Студът замрази бежанския натиск

Преглед на печата

Стефанаки Йоанис

„24 часа”

Няма коминочистачи - горят къщи, мрат хора

Липсата на коминочистачи принуди хората да ползват опасни препарати, които подпалват комините им. За опасността предупреди главен инспектор Стефан Стефанов, шеф на сектор “Превантивна дейност” към ГД “Пожарна безопасност и защита на населението”. Непочистените комини са пълни със сажди и наслагвания. Най-опасни са обаче тези, през които излиза пушекът от въглища, обясни пожарникарят. Често се случва при ползване на препарат за почистване заради съдържащите се в тях магнезий и алуминий да се получи химична реакция и да тръгне огън.

„Труд”

Когато тълпата разби парламента

През януари-февруари 1997 г. платени групи футболни запалянковци и маргинални елементи, подстрекавани от политици от СДС и други противници на социалистическата партия, атакуваха, разбиха и подпалиха Народното събрание. Тази вандалщина веднага беше наречена „народна революция“ с цел „сключване на нов обществен договор“. По-късно премиерстващият шеф на СДС Иван Костов определи събитието като „най-значителното за ХХ век“.

Всъщност разнообразни лумпени, социално незрели младежи и объркани наивници бяха произведени в „гражданско общество“. Професионални дезинформатори и просто любители в областта на подривната дейност, недостойни за професията журналисти и продажни медии многократно твърдяха тази и редица други лъжи, направиха кариери и пари.

„Стандарт”

ЕК подобри оценката си за България

Европейската комисия (ЕК) публикува годишния си Мониторингов доклад относно устойчивостта на дълга на държавите членки на ЕС. Докладът оценява рисковете пред фискалната устойчивост на страните от ЕС въз основа на есенната макроикономическа прогноза на ЕК за 2016 г. и прогнозата за разходите, свързани със застаряването на населението в отделните държави.

По отношение на България ЕК потвърждава оценката на Министерството на финансите за ниска степен на риск пред краткосрочната и средносрочната устойчивост на публичните финанси.

„Монитор”

Студът замрази бежанския натиск

Студът замрази бежанския натиск към страната ни. Това показва справка на „Гранична полиция“, с която „Монитор“ разполага. Според цифрите в началото на август – от 11-и до 18-и, в страната ни са били заловени общо 816 мигранти. На вход през държавната граница са били 99, а на изход 110. Във вътрешността на страната, след като вече са влезли през зелената граница, са били спипани 607 души.

Със застудяването цифрите варират, но определено тенденцията е към намаление. В края на септември заловените са 520, а вече с осезаемото застудяване около коледните празници цифрата стига до 70 на седмица.

„Сега”

Ремонтът на НДК заради ЕС изведнъж стана 35 млн. лв.

Средствата, които ще бъдат нужни за ремонта на НДК за предстоящото българско европредседателство, изненадващо станаха 35 млн. лв. Това се разбра вчера по време на откриването на изложбата "НДК-Артефакти". В сградата ще се провеждат заседанията, официалните срещи и пресконференциите на лидерите на съюза в рамките на шест месеца. Първоначално се очакваше ремонтът да струва 17 млн. лв., и тези пари бяха отпуснати от МС. В края на м.г. сумата набъбна до 20 млн. лв., а в началото на тази вече е с 15 млн. лв. повече.

„Капитал дейли”

Георги Гергов получи пореден заем през панаира

Новорегистрирано дъщерно дружество на "Международен панаир Пловдив", чийто мажоритарен собственик е членът на изпълнителното бюро на БСП Георги Гергов, е получило 8.5 млн. евро кредит от Търговска банка Д на Фуат Гювен. По-малко от четвърт от заема на "Парк-хотел Санкт Петербург инвест" ще бъде използван за ремонт на едноименния хотел в Пловдив, който е апориран в специално създадената компания. С останалата част младата фирма ще придобие друго дружество - в него ще се отцепи част от комплекса "Слънчев ден", който пак се контролира от Гергов.

„Дума”

ГЕРБ ни докара до енергийна просия

С калпавата си политика в областта на енергетиката ГЕРБ ни докара дотам да просим ток от съседите си. Заради по-високото потребление през последните дни страната е поискала ток от Румъния. Тя обаче е отказала да пренасочи част от електричеството си към България, тъй като и там температурите са много ниски и потреблението е завишено. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова пък обясни, че и нашата страна е отказала помощ, поискана от Турция, за около 200 мегавата.

За да се осигури страната с ток, Петкова издаде заповед да бъде активиран т. нар студен резерв. По-късно обаче тя призна, че е имало проблем с активирането му. От 6 енергийни предприятия в две имаше проблем - ТЕЦ "Русе" и ТЕЦ "Бобов дол", каза тя. Работим за това да не се стигне до режим на тока, наши съседи спират износа на енергия, призна Петкова.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай