802 0

Ограничено е движението на АМ "Тракия" в участъка Зимница - Бургас

Обобщена информация от Националния щаб за зимната обстановка на територията на страната към 11:00 ч. на 11.01.2017 г.

Ограничено е движението на АМ "Тракия" в участъка Зимница - Бургас
Снимка: БТА
Калина Петрова

Към 11:00 часа слаб сняг превалява във Видин, Свищов, Русе, Разград, Силистра, Добрич, София, Сандански и Гоце Делчев. Дебелината на снежната покривка на 11.01.2017 г. към 11:00 часа не се е променила особено: в Северна България е между 23 и 47 см , а в Южна – между 13 см и 41 см. В Хасково снежната покривка е 48 см. Температурите към 11 ч. в по-голямата част от страната са между минус 13° и минус 8°, в югоизточните райони и по Черноморието - минус 6° - минус 3°. Вятърът в Северна България е слаб, в североизточните райони – до умерен, предимно от северозапад.

Прогноза за 11 и 12.01.2017 г.:

След обяд новото увеличение на облачността от юг ще продължи и на места, главно в Южна и Източна България отново ще има снеговалежи. Ще духа слаб, в Източна България умерен западен вятър, който още ще отслабне. Максимални температури, в повечето места, между минус 5° и 0°.

През нощта над Западна и Централна България облачността ще се разкъсва и намалява, на много места – до предимно ясно време. В източните райони все още ще е предимно облачно и с валежи от сняг, значителни в югоизточните райони. Сутринта ще бъде студено с минимални температури предимно между минус 15° и минус 10°, по-ниски в котловините на Западна България – до минус 18°.

Утре преди обяд валежите в Източна България ще спрат, облачността и там ще се разкъса и намалее и над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Ще духа умерен, временно и силен вятър от запад-северозапад. Максималните температури в повечето места ще са между минус 4° и 1°.

По Черноморието облачността ще е значителна и през нощта и утре преди обяд, главно по южното крайбрежие, все още ще превалява сняг. Ще духа до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са между минус 1° и 2°. Вълнението на морето ще е около 2 бала. Температурата на морската вода е 1 – 3°.

В планините утре ще бъде студено и ветровито. Ще духа бурен, по-високите и открити части - до ураганен вятър от запад-северозапад. Облачността ще е променлива, често значителна и преди обяд на места все още ще превалява сняг. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 5°, на 2000 метра - около минус 9°.

Предупреждения за опасни метеорологични явления на 11 и 12 януари 2017 г. Валежите в североизточните райони спряха, там жълтият код за опасно метеорологично време беше в сила до обяд. От юг започнаха новите валежи, поради което в югоизточните, а по-късно през деня и през нощта и в североизточните райони отново е в сила предупреждение първа степен за снеговалежи, ще има нова снежна покривка до около 10 см. Утре сутринта в котловините на Западна България са възможни ниски температури, под минус 15, до минус 18 градуса. Вятърът утре през деня ще се усили, ще бъде умерен, в Северна България и временно силен от запад-северозапад.

Състояние на пътищата от Републиканската пътна мрежа

Състояние на проходи:

- „Върбишки” - затворен за всички МПС;

- „Златишки” - затворен за всички МПС;

- „Котленски” - затворен за всички МПС;

- „Троянски” - затворен за всички МПС;

- „Пампорово” - забранено е движението на МПС над 3,5 т. задължително с вериги;

- „Ришки” - забранено е движението на МПС над 3,5 т;

- „Дюлински” - забранено е движението на МПС над 3,5 т;

- „Вратник” - забранено е движението на МПС над 10 т;

- „Твърдишки” - забранено е движението на МПС над 10 т;

- „Айтоски” - забранено е движението на МПС над 12 т;

- „Петрохан” - забранено е движението на МПС над 12 т;

- „Републиката” – забранено е движението на МПС над 12 т;

- „Обзорски” - забранено е движението на МПС над 12 т;

- „Превала” - всички МПС с вериги, над 12 т. без ремаркета и полуремаркета;

- „Рожен” – всички МПС с вериги, над 12 т. без ремаркета и полуремаркета;

- „Печинско” - всички МПС с вериги, над 12 т. без ремаркета и полуремаркета;

- „Предел”- ограничено е движението на МПС над 12 т. с ремаркета и полуремаркета.

- „Шипка” - забранено е движението на МПС, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона от категория N3, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета с технически допустима максимална маса над 10 тона от категория О4. Срок до 31.03.2017 г.

Състояние на автомагистралите:

АМ „Тракия“:

Област Бургас: Ограничено е движението на всички МПС на територията на Област Бургас.

Област Ямбол: Затворена за движение на МПС е АМ ”Тракия” от п. в.Зимница до Бургас, поради влошените метеорологични условия – бурен северен вятър и ниските температури, които създават условия за снегонавявания.

АМ „Хемус“: Ограничено е движението на автомобили над 12 тона в посока Ябланица в област София, поради снегопочистване.

Област Шумен: отворена за МПС до 3.5 т.

АМ „Струма“: Отворена за всички МПС.

АМ „Марица“: Отворена за всички МПС.

АМ „Черно море“: Отворена за всички МПС.

АМ „Люлин“: Отворена за всички МПС.

Въведени ограничения в движението на МПС по първокласната пътна мрежа:

- път I-1 /Е79/ Граница Румъния-Видин-Монтана-Враца-София-Благоевград-Кулата-граница Гърция: няма ограничения

- път І-2 Граница Румъния-Русе-Цар Калоян-Разград-Шумен-Девня-Варна: област Шумен – отворен е за МПС до 3,5 т; област Варна: Ветрино до Варна от км 158+000 до км 198+800 – забранено е движение на МПС над 12 т; област Разград – забранено за движение на МПС над 12 т.; област Русе – забранено за движение на МПС над 12 т.;

- път І-3 Гара Бяла-Плевен-Луковит-Коритна-Ябланица-Ботевград: Път І-3 на територията на Област Ловеч – затваря се за движение на МПС с обща маса над 12 т. в посока Бяла. Път І-3 на територията на Област Плевен – затваря се за движение на МПС с обща маса над 12 т в посока Бяла. Път І-3 на територията на Област В.Търново – затваря се за движение на МПС над 12 т, в посока Бяла.

- път І-4 Коритна-Български Извор-Микре-Севлиево-В. Търново-Омуртаг-Търговище-Шумен:Път І-4 на територията на Област Ловеч – затваря се за движение на МПС с обща маса над 12 т в посока Търговище; Път I-4 на територията на Област Габрово – затваря се за движение на МПС с обща маса над 12 т в посока Търговище. Път І-4 на територията на Област Търговище – МПС над 12 т задължително с вериги. Път І-4 на територията на Област В. Търново – затваря се за движение на МПС с обща маса над 12 т в посока Търговище; Път І-4 на територията на Област Шумен – отворен за движение за МПС над 12 т, задължително с вериги.

- път І-5 Русе-В.Търново-Шипка-Стара Загора-Хасково-Кърджали-Маказа-граница Гърция: ОПУ Кърджали: от граница Кърджали до граница Хасково ограничено е движението на МПС над 12 т. – за почистване. Път І-5 на територията на ОПУ Хасково: Ограничава движението на товарни автомобили над 12 т.; ОПУ Русе: затворен за МПС до 12 т. посока Бяла.

- път І-6 Граница Македония-Гърляно-Кюстендил-Перник-София-Пирдоп-Карлово-Сливен-Карнобат-Бургас: ОПУ Пловдив: Ограничено движение по път I-6 Антон-Калофер за МПС над 12 т, поради силен снеговалеж и намалена видимост. Автомобилите да се изтеглят по път II-64 Карлово-Пловдив, а за обход да се използва А1 АМ Тракия; ОПУ София: ограничено движение на МПС над 12 т.; ОПУ Сливен: Затворен за движение на всички МПС път І-6 /Гран.Ст.Загора-гр.Сливен/ км 352+400 до км 388+000 и път ІІ-55 /Гурково-Н.Загора/ от км 72+150 до км 86+000. ОПУ Стара Загора: В участъка Мъглиж-Гурково затворен за всички МПС.

- път І-7 Граница Румъния-Силистра-Дулово-Преслав-Върбишки проход-Петолъчката-Елхово-Лесово-граница Турция: ОПУ Шумен: Движението по път I-7 Силистра-граница Бургас е затворен за всички МПС.; ОПУ Силистра: отворен за автомобили до 3,5 т.

- път І-8 Граница Сърбия-Драгоман-София-Ихтиман-Пазарджик-Пловдив-Хасково-Капитан Андреево-граница Турция: ОПУ София: Отворен за всички МПС.

- път І-9 граница Румъния-Дуранкулак-Балчик-Варна-Бургас-Звездец-Малко Търново-граница Турция: ОПУ Бургас: Бургас-Варна – отворен за МПС до 12 т; I-9 Бургас – Малко Търново ограничение над 12 т.; област Добрич: Каварна-Дуранкулак отворен за МПС до 12 т.

Състояние на републиканската пътна мрежа II и III клас:

ОПУ Благоевград:

Път III-197 Гоце Делчев-Сатовча-Доспат-Борино-Тешел-Настан-Девин от км 27+700 до км 41+900 само в посока от Сатовча-Доспат, /между Сатовча и границата с област Смолян/ във връзка със снегопочистване, се забранява движението на товарни МПС с тегло над 12 т; път III-198 в района на Попови Ливади от с. Катунци до Гоце Делчев – връзка със снегопочистване, се забранява движението на товарни МПС с тегло над 12 т.

ОПУ-Бургас: Ограничение на всички МПС по третокласната пътна мрежа.

Участъка Провадия-Руен – затворен МПС над 12 т.; Ограничава се движението за всички МПС по път II-53 Ямбол-Средец, поради влошени зимни условия.; път II-79 ограничение на товарни автомобили над 12 т.; път II-99 Царево-М Търново ограничение до 3,5 т и задължително с вериги.

ОПУ Варна: ограничено е движението по цялата пътна мрежа за всички МПС на територията на област Варна.Отворени за движение: Път, III-902, път III-2008, път III-9004.Отворени за движение до 3,5 т.: път III-208, път III-2009, път III-9044.

ОПУ Велико Търново: Ограничено е движението на МПС над 12 тона на територията на цялата област с изключение на път I-4 Севлиево-В. Търново и път II-55 Дебелец-Гурково; път ІІІ-403 Царевец-Г.Студена 3.5 т.; път ІІІ-403 Крамолин-Коевци-отворен за МПС до 3.5 т.; път ІІІ-405 Козловец-Свищов – отворен за МПС до 3,5 тона; път ІІІ-407 Царевец-Павел – отворен до 12т.; път ІІІ-407 Свищов-Совата – движение на МПС до 12 т.; път III-504 Ресен-Ст. Стамболово – ограничено е движението, поради силен снеговалеж. Обходен маршрут: Ресен-Самоводене-П. Каравелово-Ст. Стамболово.

ОПУ-Видин:

Път III-112 Монтана-Славотин-Добри дол – отворен за МПС до 12 т.

Път III-121 между с. Шишенци и разклона за с. Бориловец, ограничено движението, поради снегопочистване; път III-122 Негованци-Ново село – ограничено движение, поради снегопочистване и снегонавяване. Обходен маршрут: път II-12 Видин-Брегово-Ново село.път III-140 Кула-Грамада от км 0+000 до км 14+000 – затворен за всички МПС, поради снегонавявания. Ограничено движението, поради снегопочистване: път III-1401 Раковица-Киряево; път III-1411 Буковец-Церова вода; път III-1412 Церова Вода-Раковица; път III-1413 Синаковци-Божурица.

ОПУ-Враца: няма.

ОПУ-Габрово: няма.

ОПУ-Добрич:ограничено е движението по цялата пътна мрежа за всички МПС на територията на област Добрич. Път III-293 Добрич-Крушари отворен за МПС до 3,5 т.

ОПУ-Кюстендил:

Път ІІІ-107 Рила-Рилски манастир в участъка след Рилски манастир от Бачкова чешма до Кирилова поляна – ограничено движение, поради снегонавяване. Срок до 09:00 часа на 16.01.2017 год.; път III-602 „(о.п. Кюстендил-Радомир)-Коняво-Горна Козница-Мала Фуча-Бобов дол в участъка Таваличево-Горна Козница, движение в една лента поради бурен вятър, снегонавявания и образували се преспи. Срок до 10:00 часа на 10.01.2017 г.; път III 623 Бобов дол-Жедна от 15+200 до км 15+700, отворен за МПС до 3.5 т.; път III-6012 Долно Уйно-Горно Уйно-Долни Кортен-Горни Кортен-Трекляно в участъка отклонение с. Уши-с. Трекляно“ от км 15+890 до км 21+000 ограничено движение през зимния сезон поради сложни планински и атмосферни условия. Сигнализиран е с пътни знаци.Срок до 31.03.2017 г; път ІІІ-6222 Смоличано-Пелатиково от км 10+000 до км 14+000 е ограничено движението за товарни автомобили, поради пропадане на част от пътното тяло при км 10+650, км 11+720, км 12+830 и км 13+360. Сигнализирано с пътни знаци.Срок 31.03.2017 г.

ОПУ-Кърджали:

Ограничение на всички МПС по третокласната пътна мрежа.

Въведени ограничения за движение на МПС с тегло над 12 т. по следните пътища: път II-58 (Конуш - Черноочене) - Комунига - Тополово – Асеновград от км 0+000 до км 25+047; път II-59 сп. Джебел - Момчилград - Звездел - Крумовград - Ивайловград - Славеево - граница Гърция от км 7+000 км 55+845; път III-508 сп. Джебел - п.в. Кирково) - Джебел - Рогозче - Фотиново - (Бенковски - Подкова) от км 0+000 до км 32+823; път III-591 Крумовград - Ковил - Джанка - Поточница - Студен кладенец - Рабово – Пчелари от км 0+000 до км 24+900; път III-592 (Момчилград-Крумовград) - Подкова - Кукуряк - Токачка – Крумовград от км 0+000 до км 67+558; път III-593 (Крумовград - Ивайловград) - Падало - Орешари - Маджари - Долно Ботево от км 0+000 до км 18+000; път III-5009 (Конуш - Черноочене) - Зорница - Бели пласт - Стремци - Рани лист -(Черноочене-Кърджали) от км 5+000 до км 26+080; път III-5072 (Чифлик - Мост) - Перперек - Кокиче - Миладиново - Рудина - Сестринско - Поповец -Зимовина - Лясковец - (Силен - Долно Ботево) от км 0+000 до км 16+000; път III-5073 (Мургово - Горна крепост) - Археологически комплекс "Перперикон" от км 0+000 до км 1+207; път III-5082 Джебел - Папрат - Мишевско - Църквица - Синчец - (Ардино - Бойно) от км 0+0000 до км 19+974; път III-5084 (Джебел - Рогозче) - Мрежичко - Устрен – Припек от км 0+000 до км 11+400; път III-5901 Момчилград - Раван - Нановица - Гургулица - Зорница от км 0+000 до км 27+400; път III-5902 (Момчилград - Звездел) - п.к. Звездел - п.к. Голяма чинка - (Токачка - Крумовград) от км 0+000 до 16+668; път III-5904 Крумовград - Дъскари - Голямо Каменяне - Аврен - граница Гърция от км 0+000 до км 26+174; път III-5906 (Крумовград - Ивайловград) - Железино - Гугутка - Бял градец - Казак -п.к. Черничево - (Голямо Каменяне - Аврен) от км 21+520 до км 49+750; път III-8653 (Ардино - Бойно) Кобиляне - Брезен - Боровица – Сполука от км 0+000 до км 22+500; път III-8672 (Бенковски - Подкова) – Кирково от км 0+000 до км 1+921; път III-8673 (Златоград - Бенковски) - Добринци - Генерал Гешево - (Устрен - Припек) от км 0+0000 до км 11+700.

Въведени ограничение за движение на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета по следните пътища: път III-8632 Баните - Стояново - п.к. Стояново от км 7+720 до км 14+498; път III- 8652 (П.к. Стояново - Ардино) - Бял извор - Падина - Неделино - (Мадан - Златоград) от км 0+000 до км 8+620.

ОПУ-Ловеч:

Ограничение на всички МПС по третокласната пътна мрежа.

Ограничено е движението на МПС над 12 тона на територията на цялата област с изключение на път I-4 Ябланица-В. Търново и път I-3 Ботевград-Русе.

Път II-358 Шипково-Рибарица от км 13+125 до км 32+800 – ограничено движение за всички МПС, поради лоши метеорологични условия. Срок до 16.01.2017 г.; път III-401 Микре-Соколово-Ловеч – отворен за МПС до 12 т., поради снегопочистване; път III-3011 Горско Сливово-Крамолин от км 13+500 до км 16+850 ограничено движение по поради почистване. Обходен маршрут: Летница-Левски-Градище-Върбовка-Сухиндол; път III-3013 Деветаки-Брестово – затворен за всички МПС, поради снегопочистване.

ОПУ-Монтана:

Път III-112 Монтана-Славотин-Добри дол – ограничено движение за МПС над 12 т, поради снегопочистване

ОПУ-Пазарджик

Път II-37 Пещера-Батак-Доспат – движението на тежкотоварни МПС с ремаркета и полуремаркета е ограничено; Път II-84 Велинград-Юндола – ограничено е движението за тежкотоварни автомобили над 12 т. поради снегопочистване.

ОПУ-Перник:

Път ІІІ-623 ограничено движение на МПС до 3,5т. Мламолово-Бобов дол-Жедна-Извор-Лобош-Земен-Враня стена-Габрешевци (в участъка за ОПУ-Перник от граница), поради снегонавяване в област Кюстендил.

ОПУ-Плевен:

Ограничено е движението на МПС над 12 тона на територията на цялата област с изключение на път I-3; път-306 Кнежа-Салановци – затворен за движение поради силни снегонавявания; път III-3402 Въчитрън-гр. Ловеч затворен за движение поради снегонавявания.

ОПУ-Пловдив:Ограничено е движението на МПС над 12 тона на територията на Област Пловдив с изключение па път II-64 Пловдив-Карлово, път I-8 Пазарджик-Пловдив-Хасково и АМ Тракия; път II-56 Павел баня - Зелениково ограничено движение за МПС над 7,0 т. МПС до 7,0 т. да се движат задължително с вериги.; път III-8604 Гълъбово-Бяла черква и път III 862 Храбрино-Лилково, път-III 861 Югово-Лъки-Здравец; път III 8611 Лъки-Белица ограничение е до 3,5 т с вериги.

ОПУ-Разград:

Ограничено движение за всички МПС: Път ІІІ-702 граница Шумен-Подайва-Исперих; Път IIІ-2004 Балкански-ІІІ-204 /Благоево/ /от с. Балкански до път III-204/; Път IIІ-2305 път ІІ-23-Яким Груево-Конево-граница Силистра от с. Конево към граница със Силистра; Път ІІІ-7002 граница Шумен-Г. вода-Хърсово – Г. извор.

Забранено е движението на МПС над 3,5 т.: Път II-49 Търговище-Разград-Кубрат-граница Силистра

Забранено е движението на МПС над 12 т.: Път II-23 граница Рус-Кубрат-Исперих-граница Силистра; Път II-51 граница Търговище-Чудомир-Лозница; Път III-204 път І-2-Разград-Благоево-Попово; Път III-205 път І-2-Разград-Исперих – граница Силистра; Път ІІІ-206 път І-2-Пороище-Студенец-Лозница; Път ІІІ-2001 граница Русе-Глоджево-път ІІ-49; Път ІІІ-2002 път І-2-Костанденец-гран. Търговище; Път ІІІ-2003 път І-2-Дряновец-граница Русе; Път ІІІ-2005 път І-2-Самуил-Хърсово-Здравец-ІІІ-702 /Подайва/; Път ІІІ-2102 граница Русе-Юпер-Бисерци- пътІІ-49; Път ІІІ-2302 граница Русе-Просторно- път ІІ-49; Път ІІІ-2304 път ІІ-23-резид. Воден-Острово-ІІІ-4902; Път ІІІ-2306 път ІІ-23-Печеница-Къпиновци-ІІІ-702; Път ІІІ-4902 път ІІ-49-Побит камък-Завет – ІІІ-205/Веселец/; Път ІІІ-4904 път ІІ-49-ж.п.гара-/Разград-Дянково/.

ОПУ-Русе:ограничава се движението за всички МПС по третокласната пътна мрежа в област Русе

Път II-21 Русе-Силистра – отворен за МПС до 3,5 т.; път II-23 Русе-Кубрат – отворен за МПС до 3.5 т.; път II-51 Бяла-Попово – МПС над 12 т. задължително с вериги; път II-52 Пиргово-Стълпище – отворен за МПС до 12 т.; II-54 Бяла-Свищов - Движение на МПС над 12 т. с вериги; път III-202 Щръклево-Нисово-Кацелово-Проходим, движение на МПС до 12 т.; път III-2001 Русе-Писанец-Ветово-Глоджево-Проходим, отворен за движение на МПС до 12 т.; път-III-2003 Дряновец-Сеново-Глоджево-Проходим, движение на МПС до 12 т. Работи се по уширяване.; път III-2102 Сливо поле-Черешово – ограничено движение за всички МПС; път III-2302 Червена вода-Семерджиево-Ветово-Сеново-Проходим, движение на МПС до 12 т.; път III-5201 Новград-Джулюница-Движение на МПС над 12 т. с вериги.; път III-5001 /Русе-Бяла/-Две Могили-Широково-Острица-Кацелово-Проходим, движение на МПС до 12 т.

ОПУ Силистра: ограничава се движението за всички МПС на територията на област Силистра.

Път II-21 Силистра - Русе отворен за всички автомобили, тежкотоварните над 12 тона да се движат задължително с вериги

Отворен за МПС до 3,5 т.: Път II-23 Исперих-Окорш-Дулово; Път II-49 Кубрат-Старо Село. Път II-71 Силистра-Добрич – отворен за МПС до 12 т.

ОПУ-Сливен:

Път II-48 Тича-Омуртаг /Котленски проход/– ограничено движението за всички МПС поради обилен снеговалеж; Път-484 Кипилово-разклон за път II-53 /Твърдишки проход/ - ограничено е движението на МПС над 10т.; път III-5007 Конаре-Твърдица – затворен за всички МПС.

Път II-66 Сливен-Нова Загора – отворен за всички МПС.

Отворени за над 12 т са пътищата: път II-53 Ямбол-Сливен, път III-554 Нова Загора-Раднево.

ОПУ София:няма ограничения.

ОПУ-Смолян:

В област Смолян товарните МПС да се движат без ремаркета и полуремаркета.

ОПУ-Стара Загора: без ограничения.

ОПУ-Търговище:Ограничено е движението за всички МПС по третокласната пътна пътна мрежа. Движението по втори клас пътна мрежа в област Търговище до 12 т само с вериги.

Път II-49 Давидово-Бистра – затворен за почистване; път II-51 Дралфа-Чудомир – отворен за МПС до 10 т.; път II-74 Търговище-Дралфа – отворен за МПС до 10 т.

Път III-204 Разград-Попово отворен за движение на МПС до 3.5 т.

ОПУ-Хасково:

Временно движението по републиканските пътища на територията на Община Топловград за МПС над 3.50 тона е задължително с вериги.

Път II-55 Главан-Младиново – движението на МПС задължително с вериги; път II-76 Харманли-Тополовград – ограничено е движението на МПС над 12 т.; път III-507 Хасково-Кърджали през Мост – ограничено е движението на МПС над 12 т.; път III-5507 Студена-Радовец-Временно е ограничено движението за всички МПС поради обилен снеговалеж и снегонавявания за снегопочистване; път 5509 Щит-Маточина – ограничено е движението за всички МПС поради силен снеговалеж и снегонавявания.

ОПУ Шумен: ограничено е движението на всички МПС по пътища втори и трети клас на територията на ОПУ-Шумен

Път II-74 Велики Преслав-Имренчево за всички МПС поради обилен снеговалеж

Третокласни пътища 7301 Ивански-Янково,7302 Смядово-Велики Преслав, 7304 Риш-Върбица отворени за движение без ограничения; Път III- 731 Радко Димитриево Друмево затворен за движение,работи се – ротор.

Третокласни пътища: път III-701, път III-7003, път-2075, път 7005, път-2006, път-2007 проходими без ограничения.

Път III-207 Векилски-граница ОПУ Силистра; път III-2073 Векилски-Никола Козлево непроходими.

Третокласни пътища път III-2082, път III-7002 път III-7004, проходими без ограничения.

Третокласни пътища път III-702 Пристое Духовец, път III-703 Пристое-Ц. Брод -Шумен непроходими работи се с ротор.

ОПУ-Ямбол:

Път II-53 гр. Ямбол-Войника от км 154+000 до км 184+800 – затворен за движение за всички МПС поради снегонавяване и ограничена видимост

Път II-79 от км 0+000 до 38+700 Eлхово-Болярово-граница с ОПУ Бургас – ограничено движение за МПС над 12 т.

Път ІІІ-707 Воденичене-Александрово от км 12+000 до км 44+200 – ограничено движение за МПС над 12 т;

Път III-5308 Калчево-Стефан Караджово от км 0+000 до км 39+300 - затворен за движение за всички МПС поради снегонавяване и ограничена видимост;

Път III-7072 Недялско- к-ще с път III-5305 – затворен за движение за всички МПС поради снегонавяване и ограничена видимост

Път ІІІ–7008 с. Малък Манастир – с. Голям Манастир от км 16+000 до км 22+000 затворен за движение за всички МПС поради снегонавяване и ограничена видимост.

Състояние на транспортната и комуникационна инфраструктура:

Железопътна инфраструктура

Железопътната мрежа е проходима при зимни условия.

Жп участък Панагюрище-Съединение е почистен от снегорин, изпраща се дизелов локомотив за изтегляне на закъсалия в преспа тази сутрин влак.

БДЖ – пътнически превози

Възможни са закъснения при движението на влаковете поради тежките метеорологични условия.

В момента с огромно закъснение е влакът Самуил-Силистра с 290 минути закъснение, пред влака се движи снегорин да разчиства. Прогнозно ще пристигне в Силистра с 580 минути закъснение (6 пътника).

С по-големи закъснение е влакът София-Пловдив-Бургас с 250 минути, 77 пътника, престоял е на гара Ихтиман поради повреда и съответно смяна на локомотив.

Закъсненията са в порядъка между 30 и 170 минути: София-Кулата 170 минути, София-Карлово-Бургас 80 минути, Стара Загора-София 163 минути, Варна-Горна Оряховица-София 90 минути.

БДЖ-Пътнически превози работи с 30 локомотива по-малко поради повреди.

От 00:00 ч. до 12:30 ч. днес са отменени 89 влака с тенденция за увеличение (на ден пътуват общо 540 броя).

Пристанищна инфраструктура – речни и морски пристанища

Река Дунав: забранено е движението на плавателни съдове.

Пристанище Варна: временно наложени ограничения за маневриране във всички райони на пристанище Варна по метеорологични причини.

Пристанище Бургас: всички пристанища са отворени за маневриране.

Въздушен транспорт

Летище София - отворено; заради антиобледенителните процедури, които се извършват стандартно при ниски температури са възможни закъснения.

Летище Пловдив - отворено; Почистена е и довеждащата инфраструктура към летището. Днес има 3 полета два пътнически и 1 карго между 13.30 и 14.00 ч.

Летище Варна - отворено.

Летище Бургас – отворено.

Български пощи

Създадена е организация за изплащане на пенсиите за м януари 2017 г.

В районите с лоши метеорологични условия е затруднено движението на автомобилите на „Български пощи” ЕАД, което е предпоставка за затруднения в доставката на писма и ценни пратки.

Затруднения с изплащането на пенсии има в населените места със силни снегонавяване.

Автомобилите на дружеството са в пълна готовност и там, където се разчистват пътища, се предприемат незабавни доставки на пратки и преводи. В населените места, където има забавяния при изплащането на пенсии, са уведомени кметовете и пенсионерите.

Комуникационна инфраструктура

Работи нормално и няма настъпили събития, в резултат на обилния снеговалеж.

Състояние на електрозахранването

Най-значителен е броят на авариите на територията на ЕВН. В областите на Бургас, Ямбол, Сливен и Стара Загора без захранване са 67 селища, за възстановяване на захранването работят екипи на дружеството.

Към 11.30 ч на територията на Енерго-про без захранване са 16 населени места.

На територията на ЧЕЗ няма аварии.

Препоръки за поведение и действие

Не предприемайте пътуване, освен ако не е абсолютно наложително.

Ако въпреки всичко се налага да пътувате, задължително се осведомете за метеорологичната и пътната обстановка.

Използвайте главните пътища, които се почистват с приоритет.

Пътувайте само с автомобили, подготвени за управление при зимни условия.

Заредете колата с гориво. Подсигурете се с вода, храна и топли дрехи, в случай че пътуването ви се удължи.

Не предприемайте маневри, които биха затруднили движението и на останалите.

Не изпреварвайте снегопочистващата техника.

Следвайте указанията на контролиращите органи.

Подсигурете си непрекъсната връзка с близки и роднини.

На път потегляйте със заредени телефони.

При попадане в опасна ситуация потърсете помощ на телефон 112.

По-характерни случаи

Към 11 часа на 11.01.2017 г. не са постъпвали сигнали с искане за оказване на съдействие от бедстващи участници в движението по пътищата.

Няма регистрирани пътнотранспортни произшествия със загинали.

За периода от 08:00 ч. на 11.01.2017 г. до 11:00 ч. 11.01.2017 г. екипите на ГДПБЗН-МВР са реагирали на 17 сигнала за произшествия, свързани с метеорологичната обстановка. Евакуирани са девет човека, осъществена е една доставка на хранителни продукти, изтеглени са 12 автомобила. В пет случая е оказано съдействие на други служби. При необходимост се помага и на екипите на „ЕНЕРГО ПРО”, за възстановяване на електропреносната мрежа. Към момента има 1 бедстващ човек.

РДПБЗН-Ямбол

На 1 км след разклона за с. Симеоново са закъсали 5 автомобила със 7 души в тях. На място е изпратен екип от РДПБЗН-Ямбол.

Изпратено е искане до Военният команден център на Българска армия за оказване на съдействие с модулно формирование от гр. Ямбол

РДПБЗН-Шумен

В 08.15 ч. е получено съобщение за закъсал автомобил. Екип е евакуирал водача.

В 10.25 ч. е оказано съдействие на работещ на далекосъобщителна кула в с. Капитан Петко.

РДПБЗН-Добрич

Организирана е доставката на хляб до с.Загорци, общ.Крушари.

Обезопасена е опасно надвиснала козирка вследствие обилния снеговалеж на магазин в гр.Добрич.

РДПБЗН-Пазарджик

Получен е сигнал за евакуиране на пътници от влак по направление Панагюрище – Пловдив, заседнал в преспа след спирка с. Смилец. Изпратен е микробус с висока проходимост, хората са евакуирани до гр. Стрелча и гр. Панагюрище.

РДПБЗН-Разград

В 10.25 ч. е постъпил сигнал за оказване съдействие на служители на „Водоснабдяване Дунав” – клон Разград в землището на с. Радинград, общ. Разград.

РДПБЗН-Враца

В 10.50 часа е получен сигнал за опасно надвиснали ледени висулки в АЕЦ Козлодуй в Склад за преработка на радиоактивни отпадъци. В отстраняването участва един екип на РДПБЗН.

РДПБЗН-Ловеч

РСПБЗН- Ловеч е реагирал на сигнал за опасно висящи ледени висулки в гр. Ловеч.

РДПБЗН-Бургас

В 9.30 ч. екип е изпратен в с. Крушевец, общ. Созопол за разчистване и освобождаване на селско стопански животни, затиснати от паднал покрив от обор.

В 10.40 ч. екип е транспортирал на медицинско лице до с. Светлина за оказване на помощ.

В 10.10 ч. екип на РСПБЗН –Бургас е премахнал висулки от сграда на Данъчна служба Бургас

РДПБЗН-Търговище

Получен е сигнал за служител на ВИК, бедстващ в помпена станция на с. Свирчево, Общ.Антоново. Към мястото пътува екип.

София / България


Напиши коментар:


Публикувай