12 Януари, 2017 09:17 1 812 34

Против политиката на Путин съм, тя е с тежки последствия за България

  • росен плевнелиев

Поддържах европейското развитие на България и ще го правя, каза президентът Плевнелиев по Нова телевизия

Против политиката на Путин съм, тя е с тежки последствия за България - 1
Снимка: БТА

Пет години по-късно – какво се промени и накъде отиваме? Държавният глава Росен Плевнелиев даде ексклузивно интервю за „Здравей, България” по Нова телевизия.

17 европейски политици изпратиха писмо до Доналд Тръмп със съвет да няма добри отношения с Русия и Владимир Путин. В това писмо се включи и самият Плевнелиев.

„Не искам България да бъде върната във времето на Берлинския конгрес. Той ни нанесе жестока травма. Едно събитие, което накърни самочувствието на българите за поколения напред и раздели нацията. Тогава се събраха едни велики сили и се разбраха за периферията. Преди този срамен акт на световната политика по отношение на България, Русия и Австро-Унгария се разбраха за поделяне на сфери на влияние на Балканите. Аз не искам това да се случи отново, защото България ще страда”, обясни позицията си Плевнелиев.

„Приветстваме избора на Тръмп и сигнализираме, че ако той тръгне на сепаративна сделка с Русия за разпределяне на сфери на влияние, това ще бъде пагубно за България”, допълни президентът. Той обаче уточни, че това не значи, че е против затоплянето на отношенията между САЩ и Русия, а напротив.

„Днес сблъсъкът в Европа е принципен. Между едни държави, които вярват във върховенството на закона, а именно държавите от ЕС, и едни други държави, които вярват във върховенството на силата. Там е Русия. Аз заставам на страната на принципите и на върховенството на правото. Искаме да видим диалог и приятелство са Русия. Не съм съгласен единствено с политиката на Путин, която ни връща в XIX век. Категорично се противопоставям срещу нея, защото тя нарушава международното право и има тежки последствия за всички в Европа, включително и за България”, заяви Плевнелиев.

„Всичко зависи от действията на новоизбрания президент Румен Радев. Той ще трябва да разчисти съмненията. Ако е убеден в своята пронатовска нагласа в своето желание България да бъде достоен член на ЕС, много скоро по неговите действия ще си проличи дали това ще бъде така”, заяви той.

Разговарял съм с всички. Поддържах европейското развитие на България и ще го правя. Аз казах - Докато съм президент, в президентството коалиции няма да се правят. Казах това и удържах.

Месеци преди да почине трагично моето дете, бях в същата тази болница, в залата, в която видях сина си починал. Връчвах оборудване за деца със сърдечни операции и едно детенце ми подари метално сърце с надпис - само човек, познал истинската болка се научава да живее. Това много ми помогна, научи ме да живея, аз познах истинската болка. Отворен съм за живота и гледам напред.

Имам своя ангел защитник, истинската болка ме отвори за много неща. Аз съм един държавен глава, който отказа властта - отказах служено правителство, втори мандат. Не мога да разбера политици, хванали се на всяка цена. Не мога да разбера президента Първанов, аз съм много различен човек, не мога да го разбера, да слезеш от президентската институция, да правиш партия, за да превземеш трета партия.

Какво ще правя? Получавам офис, той ще бъде в "София Тех Парк", една среда, която за мен беше символ на бъдещето. Няма да гледам назад към политическите партии и парламента. Няма да се връщам в партия, няма да създавам партия. Какво ме чака - гледам напред и нагоре. За мен да бъдеш президент на България не е единственият начин да бъдеш полезен. Ще бъда ментор, преподавател, писател, активен гражданин, ще следя за европейското и демократично развитие на България.

Гордея се с моите добри отношения с Бойко Борисов докрай, каза още президентът Плевнелиев по Нова тв. Аз съм много краен, той е по прагматичен от мен, но доказателство за това е, че Екатерина Захариева, началникът на моя кабинет бе припозната от Бойко Борисов и тя направи много за България.

Щях да се замисля, дали да я назнача за вицепремиер, каза Плевнелиев. Най-добрият вариант беше заедно с президента Радев да съставим служебно правителство и вероятно на него ще му се случи нещо такова. Но ако ми бяха предложили да подпиша указ и в него Маргарита Попова беше предложена за вицепремиер щях да се замисля и да положа усилия да я разубедя.

Да, между нас има проблем, призна Плевнелиев, попитан за отношенията му с Маргарита Попова. Но отношенията между президент и вицепрезидент са едно, а институцията - друго. Ние с Маргарита Попова успяхме да опазим институцията.

Да бъдеш обединител на нацията не значи всички да те харесват. Да си обединител на нацията не означава да си мълчиш, когато стават безобразия. Аз си спечелих много врагове, но това да си обединител значи да не си затваряш очите за безобразията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо поп

    30 3 Отговор
    Аз не знам в БГ да има върховенство на закона,къде го
    видя тоя?
  • 2 обединител на нацията

    32 9 Отговор
    Тази политическа медуза няма ли вече да се отече в канала на историята!
    Колко още слуз може да остави по пътя си....
  • 3 666

    26 6 Отговор
    Що забърква и детето си? И някакви сълзливи истории съшити с бели конци. Отказа служебно правителство в разрез с конституцията. За втори мандат не може и да си мечтае. Най-оплювания президент който сме имали. Да лъже да маже колкото си иска там. Ама починалото си дете що забърква не мога да разбера. Що малко от малко тоя керпеден не беше като жена си.
  • 4 Митко

    25 8 Отговор
    Плюнълиев е нищо , хлъзгав и мекотело губим си времето с коментари за тази голяма О ....................
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 незнайко

    26 8 Отговор
    Защо говори глупости. Унгарците как могат да са по добре от нас ? Старта беше равен, но управниците ни, не са РАВНИ. Кой го изучи ТОЯ. Колко завода построени от СССР в БЪРГАРИЯ бяха унищожени по нареждане на европейските сили? Енергетиката ни продадоха на САЩ . Добива на злато също на САЩ. Това при стария строй го нямаше- всичко си беше наше.

    Коментиран от #27

  • 7 димо

    26 4 Отговор
    тов се бил виждал като "... обединител на нацията ...". ох мъка мъкааа
  • 8 позор за България

    21 5 Отговор
    Какво може да каже един зависим и продажник на българските ингереси...особенно когато си отива и нищо не зависи от кутрето...освен да си осигури топла колибка при господарите си...
  • 9 на коня под опашката

    21 7 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Няма да плачкаш, няма, няма,ооо! Чичко Шорош ще му осигури достоен пост, ще видиш. Пак ще се гордееш с него. Да отидеш в обора на успокоиш Бмв-то, че и то плачка.
  • 10 родина

    28 7 Отговор
    Национален предател - така ще бъде записано в историята за този президент на България.

    България не е имала по-недостоен президент в новата си история!

    Коментиран от #12

  • 11 мъжкар

    21 5 Отговор
    Ами много ясно че ще говори така нали и той е подчинен и добре платен от АМЕРИКАНО-АНГЛО-САКСОНСКАТА хунта.От къде мислите че тоя червей се сдоби с толкова пари?Такива изроди като него и много бивши комунисти взеха доста пари от САЩ за да прокарват такива "изгодни" за България решения които я превърнаха в най-мизерната държава в СВЕТА.А понеже в момента единствената спънка за световно господство на САЩ е Русия стината е че и нашия НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ ПЛЕВНЮ активно се бори срещу всичко руско и руската политика.Истината е че ако не се върнат руснаците тук в България нищо няма да се промени и ще става още по-зле.Така както вървят нещата след 7-8г хората в провинцията буквално няма да имат къде да работят и какво да ядат.
  • 12 onq s konq

    4 18 Отговор

    До коментар #10 от "родина":

    Сега като доиде некои социалис ше видиш какво е предател
  • 13 гощо

    5 21 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Абсолютно те подкрепям!!!! Един нормален Президент да имаме и го оплюха!! Защо ли,защото вече са с промити мозъци!!! Ако не е обичайното ченге или номенклатурчик не им харесва!?!? Купете си вазелин,че по не боли с него!!!!!
  • 14 VMORO

    19 4 Отговор
    При стария строй всичко беше на шайка крадци, чиито наследници не пускат кокала вече 27 години. Приватизираха си печелившите предприятия, продадоха ги на безценица на предварително подготвени техни хора. Нефтохимическият комбинат край моя роден Бургас е чудесен и показателен пример. Колко служители и прозводства имаше преди приватизацията и колко има сега? За останалите десетки примери няма да отварям дума...
    Отивайте си г-н Плевнелиев! Вас историята ще ви запомни като поредния президент, обслужващ чужди интереси. Спечелихте си врагове, тъй като и вие си затваряхте очите за безобразията. Защо мълчахте за монолите, защо мълчахте за циганската битова престъпност, защо мълчахте за златото ни, крадено от Дънди Прешъс Металс???
  • 15 681 БЪЛГАРИЯ

    14 4 Отговор
    Ееее плевньо вече са оля с л...а ! Такъв сбърканяк България няма да има за президент .
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 гост

    13 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Против политиката на Путин съм, тя е с тежки последствия за България - тежко последствие за България си ти!
  • 18 Мактуб

    13 3 Отговор
    Да, вие не сте "ястреб", неуважаеми г-н Плевнелиев! Вие сте срам за България! Вие сте просто една невзрачна марионетка, една жалка кукла на конци, която в последните си дни на злощастното си пребиваване на "Дондуков"2 се опитва да се хареса на кукловодите си, за да му намерят място в някой добре платен задокеанските цирк! Крайно време е да изчезнете от обществения небосклон и да потънете в небитието! Там ви е мястото! Името ви ще бъде записано редом с тези на всички национални предатели!
  • 19 стоян георгиев

    2 10 Отговор
    трудно мравките могат да разберат кво е телевизор.за тях кинескопа е няква светеща планинка, а частите малки възвишения.затова и са на тва деридже и няма да се оправят.уж сме образовани уж през соца имаше солидно образование ,а като чета писаното само талибани :)))!плевнелиев ако бе марионетка сега щеше да е с втори мандат.цунка за.ника на путин и готово избрали сте го отмах,но тои се нагърби с трудната задача да казва нешата квито са и ето стана проблемен.бил тъп,бил чехлио и т.н. смешки за човек с голямо семеиство и успешен бинзес изказан от хора живеещи в коптори дето жените им и децата им не ги имат за живи :)!но кво да се прави щом не може да различите житото от плявата мааите плява,но без сръдни.ето избрахте си нов боико борисов в лицето на тази карикатура новия президент ,да ви е на слука и ще видите колко ще ви върже при него!

    Коментиран от #31

  • 20 Пеньо

    5 9 Отговор
    Много трол, малко мисъл. Няма да коментирам плюнките и храчките, а само трола, незнайно защо нарекъл себе си "родина": "България не е имала по-недостоен президент в новата си история!". Хайде да го сравним с предходния, за когото сте гласували два пъти и е известен основно, като Гоце. Доказан доносник на държавна сигурност-съсипала хиляди човешки съдби. Бездеен и безидеен, ако изключим учредяването на тройната престъпна коалиция. Противник на НАТО и ЕС и привърженик на Саддам. Никой не го уважаваше и никъде не го канеха, дори и Путин. Известен предимно ловните си умения на архари и срамни болести и съмнителни връзки с мафията.Може ли въобще да говорим за сравнение!
    Е другари, и днес заработихте няколко копейки. Със здраве да си ги харчите.
  • 21 VMORO

    4 2 Отговор
    Ами кого трябваше да изберем? Гордия член на БКП Цачева или агента Каракачанов? Хората отново избраха по традиция най-малкото зло... Може пък и да сме изкарали късмет, надеждата умира последна...
  • 22 VMORO

    1 1 Отговор
    Какви копейки, бе? И двамата са за въжето!
  • 23 Гоуст

    3 4 Отговор
    Г.золизците на Путин плюят г.золизеца на Обама... смешници!
  • 24 рашо

    2 2 Отговор
    таз на Елцин повече ти харесваше, батювата
  • 25 тошибиян

    5 3 Отговор
    айде махай са бе
  • 26 Гощо

    3 1 Отговор
    Вениии, опасна си. Ти ли я писа тази статия.
  • 27 тука е така

    4 7 Отговор

    До коментар #6 от "незнайко":

    Тука чета половината коментари са срамни направо,българина е готов от собствената си ГЛУПОСТ да предаде жена си на руснака.Как не ви е срам бе!!!Къде ви е националната гордост,ние сме българи,не сме руснаци,и ако има държава която влияе лошо на Б-я,без значение как се казва Русия,Япония,САЩ,Франция,Германия тя трябва да бъде споменавана с лошо,а не с добро.До кога смятате да бъдете роби вие и вашето поколение на руснаците,защото са били решили едно време че им трябва територия на балканите.Като знаете толкова много историята,знаете ли че РУСИЯ ОФИАЦИАЛНО Е БИЛА ПРОТИВ нашето СЪЕДИНЕНИЕ,нищо не знаете,защото обичате повече чужда държава пред собствената си!!!

    Коментиран от #28, #30, #32

  • 28 незнайко

    7 0 Отговор

    До коментар #27 от "тука е така":

    Има някаква истина във Вашето изказване, но нямам никакво намерение да се кланям на Турция. Обяснете ми, какво ни дадиха тези 27 години анархия?
  • 29 Възмутен

    8 2 Отговор
    Срам ме е от този човек.
  • 30 Червенков

    7 1 Отговор

    До коментар #27 от "тука е така":

    Прочетете какъв договор подписва Русия веднага след Освобождението (Санстефански договор ,подписан е от граф Игнатиев, ) и прочетете какво става на Берлинския конфрес...Това че Русия е имала интереси на Балканите е истина ,но тези интереси съвпадат с националния интерес на България ( поне с моя интерес съвпада .С Вашия незнам, ).Никой няма да дойде да лее кръв ,ако няма интерес .Затова САЩ ,Германия и др. не са дошли да се бият с турците ,защото им дреме на патката за мен.
  • 31 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "стоян георгиев":

    "...уж през соца имаше солидно образование ,а като чета писаното само талибани "... ми така е, щото повечето коментари са написани или от хора получили образованието си след 89, тоест не в соца, или изпушили вече бушони - все пак соца е вече достатъчно далеч, а деменцията не прощава.

    Че е марионетка, марионетка е, а шанса за втори мандат дори хипотетично го няма. Първо защото самата личност Плевнелиев силно се компроментира с непретеглени изказвания, неразпознаваеми в масовата избирател. Второ защото е на ход противниковият играч.
    Бъркаш "марионетка" с "нагаждач". Няма вариант да си на такъв пост и тотално да промениш ориентацията си с рамките на два мандата. Просто никой няма да ти го позволи. А факта, че не е пак президент съвсем не е гаранция, че в изтеклият си мандат не е бил кукла на конци.
    "Успешният" бизнес на който и да хванеш мастит бизнесмен в БГ и се заровиш малко по-подробно ще се отвратиш от "успеха" и начинът му на постигане. Дано дойде време, в което кирливите ризи бъдат изкарани. Историята в България ще бъде мнооого интересни, а заблудите мнооого неочаквани. Имаше една поредица "Разкази с неочакван край".

    Коментиран от #33

  • 32 гост

    0 3 Отговор

    До коментар #27 от "тука е така":

    А дали някогашното качеството на живот на българинът "руски роб" е съпоставимо с това на българинът съвременен "гражданин на Европа"?

    Въпросът е с много аспекти, сравняването на които ще ти даде субективният ти отговор. Събереш ли достатъчно субективни гледни точки ще направиш една обективна оценка, която пак няма да се припокрива в всички субективни, но ще е националната гледна точка. Тогава ще разбереш защо и докога България ще вижда в Русия приятел, а не враг.

    Имаш ли кредит?
    Потърси информация за социалната политика, свързана с банковите кредити по времето на "руските роби" и сега. Ще ти се променят разбиранията, особено ако си млад човек, за който се предполага, че единствената възможност да има собствен дом е кредит. Боже би ще преосмислиш термините "робство" и "демокрация".
  • 33 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "гост":

    нямало шанс хипотетично :)))))))))))))))),цецка цачева дето я няма в живите щеше да стане за съвсем малко,а ако бе останал плевнелиев и да бе отишъл веднъж на червения площад с приказките за южен поток и нов аец и щеше да мине без балотаж.и не го бъркаи със всеки бизнесмен,плевнелиев не е всеки бизнесмен ,а такъв дето бачка реално има изпълнен проект за милиард лева в софия и още маса по-малки в българия и германия.обаче не ви харесва щото бил европеиска марионетка или американска!!!!много е кофти българия за вас да стане европа или близка със сащ и затова 100 евро пенсия поне три пъти по-малко от предпоследните.да ви е честито и шъъъът без протести тва си искате тва получавате!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове