1 059 7

Няма да е здравословно за БСП да е в коалиция с ДПС

Няма да е здравословно за БСП да е в коалиция с ДПС
Калина Петрова

Няма да бъде лесно формирането на правителството в този парламент, но се надявам здравитя разум да надделее. Аз съм споделял по друг повод, че според мен в момента няма да бъде здравословно за БСП да прави коалиция с ДПС на базата на опита, който сме имали. Но ми се иска в тази кампания всички партии да имат едно по-умерено поведение. Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев пред журналисти на традиционната баница с късмети.

Той коментира и оттеглянето на Георги Първанов от ръководството на АБВ. Според него това действие е по-скоро проява на инстинкт за самосъхранение. Според Станишев Първанов се е оттеглил, тъй като социологическите проучвания не давали добри прогнози за представянето на АБВ на предстоящите извънредни избори.

„Миналата година по това време анализирах дефектите и слабостите на отиващото си управление и прогнозирах, че БСП има всички шансове да спечели президентските избори. Няма невъзможни неща в политиката. На престоящия вот има всички шансове БСП да стане първа политическа сила“, коментира Санишев актуалната политическа ситуация в България и важните събития.

„Безспорно президентските избори бяха най-важното политическо събитие у нас през 2016 г. Първо, защото те показаха, че в България има критична маса от хора, които гласуват срещу статуквото и искат промяна. Разбира се, всеки разбира промяната в свой контекст. И второ, загубата за ГЕРБ е от особено значение за тази политическа сила. Това е лидерска партия, която се държи на харизма, на организация, но и на мита за непобедимост. Разрушаването на този мит ще отприщва все повече процеси вътре в ГЕРБ. Резултатите показват, че от партия хегемон, ГЕРБ се превърна в една от многото силни на деня партии. А това е огромна промяна в настроенията на хората.“, продължи анализа си Станишев.

„За БСП президентските избори създадоха абсолютно нови възможности. Победата не беше в кърпа вързана, защото принципът на махалото вече не работи. Но, Господ обича смелите. Корнелия Нинова заложи лично своето бъдеще избирайки кандидатурата на ген. Радев и спечели. Неговият избор успя да мобилизира много по-щироки групи от хора извън партията. Сега предизвикателството е БСП да убеди тези хора, че точно тя може да намери решения на проблемине им.“, коментира лидерът на европейските социалисти победата на неговата партия.

„С оставката на правителството управляващите си спестиха февруарските протести от 2013 г. На президентските избори се показаха и нови политически играчи. Възходът на партиотите е факт, а партията на Марешки разчита на силни популистки послания.“

„Предстоящите избори са големият тест за обществото и за партиите. За първи път от много години има чуваемост за политики. Хората искат да чуят различни програми на партиите. Това е голям шанс за БСП, която винаги е била солидна и има огромен експертен потенциал, да представи своята визия за бъдещето. Програмата може да е в основата на цялата кампания, наред с новите лица. Така шансът за победа на моята политическа сила е много голям.“

„Много е важно какво ще се случи и след изборите. Тогава повечето пaртийни лидери ще трябва да избират между интереса на своята партия и интереса на България. Различните варианти за коалиции в ляво-център и в дясно-център могат да дадат химерна илюзия за стабилност. От моя опит мога да кажа, че е изключително важно да има ясна програма, около която да се формира бъдещето управление. За да докажат, че партиите участват не заради властта, а заради промяната, която българските граждани отчакват. Нека има не разпределение и договорки за властта, а ясно коалиционно споразумение – с механизмите за вземане на решения в него.“, предупреди президентът на ПЕС.

„За БСП е важно да остави зад гърба си някои стари предизборни мантри и да действа отговорно и ви интерес на страната. А не да бъде заложник на поведението и на интересите на наши партньори.“, допълни Станишев.

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 16:09  12.01.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Бате Цецо
  Отговор
  2 16:10  12.01.17
  Един пут да съм съгласен със съсела
 • Киро
  Отговор
  3 16:12  12.01.17
  Ква коалиция, кви 5 лева бе, еййй, наглец!!! Махай се и повече да не си си показал мазната муцуна! Коалиция щял да ми прави, щял бил да управлявал...! НИКОГА ПОВЕЧЕ!
 • Бай Тен
  Отговор
  4 16:14  12.01.17
  Вие от БСП сте оакани отвсякъде, че и ГЕРБерите оцапахте, затова е време за нови и свестни хора, а вие дори извън историята, за да не цапате и там
 • незнайко
  Отговор
  5 16:40  12.01.17
  Абе тоя някой бръсне ли го за _ _ _ _ _ .
 • Бай Тен
  Отговор
  6 16:45  12.01.17
  Тоя и компания са за бесило за злоупотреби за милиарди в ущърб на държавата
 • Хасан
  Отговор
  7 20:02  12.01.17
  Тоя като хамелеон..като медуза. Безформен,безгръбначен.. Или на турски явшак.. Противоположно на ташак

Напиши коментар:


Публикувай