622 10

2016 г. беше много силна година за България

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си на традиционния прием за ръководителите на дипломатическите мисии

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Анатоли Стайков

2016 г. бе една много силна година за България, една година, в която България стоеше добре, получи огромно международно признание, в която ние имахме рекорден ръст на икономиката за годините след началото на световната криза, рекордно ниска безработица, година, в която България постигна много както в икономически, така и във външнополитически план.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си по време на традиционния за началото на годината прием за ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в България.

Плевнелиев отбеляза, че през 2016 г. е имало рекорд за брой посещения на чуждестранни държавни глави в страната, 25 президенти посетиха България в рамките на годината и това е доказателство за едно постижение на България - България получава признание за своята балансирана и принципна външна политика, за своята активна позиция на международната сцена, посочи държавният глава.

Ние даваме решения, отстояваме позиции, ние сме фактор, каза Росен Плевнелиев и посочи, че в региона сме приятел с всички, в ЕС - доверен партньор, а в НАТО - силен съюзник.

Постигнахме много и гледаме с увереност напред, посочи президентът. Той каза, че през 2017 г. безспорно предизвикателствата няма да намалеят.

На фона на извънредната нестабилност по света, на рекордния брой кризи, бежанци, терористични атаки, България стои добре, отбеляза Росен Плевнелиев и допълни, че българската икономика върви напред, безработицата е била ниска, а доверието на пазарите, стрес тестовете на банките, оценките на инвеститорите и партньорите казват едно - "ние ви се доверяваме, а перспективата пред вас е стабилна, с растеж".

Президентът увери, че ще надградим постигнатото и че в президентската институция ще има приемственост. Независимо от извънредните парламентарни избори, България ще продължи по избрания път, ние ще продължим да бъдем достоен член на ЕС, доверен партньор в НАТО, добър приятел на всички в региона, отворени за търговия, приятелство и сътрудничество с всички по света, заяви Плевнелиев.

Той припомни, че през 2017 г. честваме 10-годишнината от присъединяването ни към ЕС - съюз за мир, за човешки права и свободи, за демокрация и върховенство на закона. България се гордее със своето членство, посочи държавният глава.

Разбира се, има много проблеми в държавата, има дълъг път пред нас, но посоката е правилна и ние сме мотивирани да продължим напред, каза още Росен Плевнелиев. Ние ще допринесем за силен и обединен ЕС, за силно трансатлантическо сътрудничество, ще продължаваме да подкрепяме всеки проект, всяка инициатива, всяка инвестиция, която придвижва България напред и нагоре към все по-силната интеграция със семейството на демократичните държави, декларира той.

И днес, когато в света и в Европа за съжаление имаме разделение, противопоставяне, имаме едни държави, които вярват във върховенството на закона - България е там, и едни други държави, които вярват във върховенството на геополитиката и на интересите, ние ще продължаваме да подкрепяме международния правов ред, силата на закона, а не на оръжията, и ще продължаваме да работим за това България да бъде достоен член на световното прогресивно човечество и демократичното семейство, посочи държавният глава.

България е мирна и коректна държава, на която може да се доверите, отбеляза Росен Плевнелиев. България ще е толкова голяма, колкото са големи нейните амбиции, колкото е голяма нейната мечта, уверявам ви, ще бъдем амбициозни, ще гледаме напред и нагоре, заяви президентът.

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 681 БЪЛГАРИЯ
  Отговор
  1 19:52  12.01.17
  Аман от тоя циркаджия ! Само глупости плещи колкото си иска шматката плевньо !
 • tost
  Отговор
  2 19:57  12.01.17
  Зa огромно съжаление ,това е най лошия пезидент от промените до сега. Голем цървул.
 • Скромен
  Отговор
  3 19:59  12.01.17
  Този май не е в ред. Жалко. Срамота е!
 • политолог
  Отговор
  4 20:07  12.01.17
  а какво общо има президенската институция за това каква е годината За това ББ може и и ма право да говори а не Плевнята

 • Отговор
  5 20:10  12.01.17
  Некадърник такъв тебе и за градинар не трябва да те назначават.
 • Д'Мин
  Отговор
  6 20:13  12.01.17
  Мекотелото е прав! Много готина година, от три места получавам доходи, макар да не приличам хич на Ни Ло, мога да си позволя нейните туристически дестинации! И все си мисля, че това не е благодарение на него а на собствените ми възможности. През някъде ми е за БСП или нейното производно ГЕРБ, защото сам съм си сайбия. Но ми е жал за България или за това, което остана от нея-нищото.
 • чичо дядко
  Отговор
  7 20:35  12.01.17
  Комсомолски секретарю, син на партиен секретар, престани да се излагаш!
 • Тошибиян
  Отговор
  8 21:29  12.01.17
  Тикво спри му дрогата
 • Колониална биологична единица
  Отговор
  9 03:58  13.01.17
  И през 2016 ,България загуби около 78 000 човека население, не искам да ги смятам през целият мандат. Отбелязахме антирекорд по родени деца 58 000.Без да съм Ванга ,мога да позная ,че и следващата година ,ще е поредният антирекорд. Изравнихме се по брой население с 1945г. Ако се извадят статистиките,колко от тези родени деца са българчета , ще стане ясно , в каква поредна национална катастрофа сме се докарали. Без население ,няма държава. А плевньо ми излязъл ,като въшка на чело ,и говори, разни там глупости,алабалистики, като колониален губернатор,на територия. И другите като него,да ме хвърляме вината само на него. И така "светло бъдеще" до последният човек.
 • Юсуф
  Отговор
  10 06:01  13.01.17
  Евала бат Росене, развихме се страшно за тия последните години. Да си президент явно значи да си демагог и лъжец. Петър Стоянов беше по-нагъл обаче, Първанката крадеше много повече в интерес на истината, а Желев беше грешка, слабоват.

Напиши коментар:


Публикувай