623 3

България спря износа на ток

В последните дни беше отчетено рекордно потребление

Стефанаки Йоанис

България спря износът на ток. Причината - върховото потребление на електрическа енергия в продължаващите екстремни зимни условия.

Ограничението за износ от нашата страна ще е в сила до възстановяване на необходимите резерви.

Целта е да се гарантира сигурността на електроенергийната система и да се гарантират доставките на ток за потребителите.

Вчера следобед ТЕЦ "Гълъбово" работеше с пълните си мощности и между 16 и 17 часа произвеждаше над 670 мегаватчаса електроенергия.

ТЕЦ "Бобовдол" работи с един от блоковете си и произвежда 150 мегавата.

Въглища има, но замръзналите котли не позволяват да се включи и втори блок.

Пред bTV главният инженер на ТЕЦ-а обеща, че този проблем ще бъде отстранен и още днес "Бобовдол" ще удвои производството.

Гърция също спря износа на ток, а Румъния в понеделник отказа спешна доставка на електричество за България.Още по темата

 • Износът на ток е грешка

  Износът на ток е грешка

  Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев изрази в студиото на "Денят започва" своето разочарование от разрешаването на износа на ток от ...
  8.02.2017
  1 643
  11

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 09:55  13.01.17
  Така е ...от енергиен гигант в югоизточна европа през края на 80-те...сега....нема ток. А ако имахме още 3/4 реактора...щяхме сега да изнасяме за всички около нас . Но това е "икономически неизгодно" за бедния български народ.
 • misli posle govori
  Отговор
  2 10:12  13.01.17
  само аз ли си спомням за режима на тока.. Аз съм на 32години, като бях в детската градина имаше режим на тока, (значи 1987-90година да е било това нещо)това което си спомням беше дядо ми да вади акумулаторите всяка вечер, да се свети с тях повечеря "да в доста задушевна обстановка", през зимните месеци.

  Коментиран от #3

 • Д'Мин
  Отговор
  3 10:29  13.01.17

  До коментар #2 от "misli posle govori":

  Малък си и помниш само това. В този период държавата определено беше зле и и трябваше твърда валута. Затова стояхме на тъмно, а ток имаше предостатъчно.

Напиши коментар:


Публикувай