2 075 7

Днес е Банго Васил

Стефанаки Йоанис

Днес е Банго Васил, ромската Нова година. Банго Василий е най-големият празник на ромите. Честванията продължават три дни. Василица се отбелязва като начало на Новата година от много ромски групи в България, а от няколко години и като ден на ромската култура.

Традицията повелява в нощта преди Василица цялото семейство да се събере вкъщи. Майката готви птица с ориз или с кисело зеле. Особеното е, че докато я приготвя, домакинята мълчи.

Точат се баници, правят се баклави, младите жени чистят къщата и лъскат съдовете, всичко трябва да блести от чистота. Когато всичко е готово, слагат трапезата на пода в средата на стаята, и нареждат хляба и гозбите.

Запалват свещи, по-младите целуват ръка на по-възрастните и искат прошка. Стопанинът разчупва питката, в която има златна пара, пазена и предавана от баща на първородния син. Чак тогава сядат около трапезата.

Следва пиршество и веселба. Посред нощ пристига Банго Васил (куция Васил), който е пътувал три дни и се е борил големи трудности по пътя. Според легендата Свети Васил, застъпник и защитник на ромите, възстановява моста, разрушен от Дявола, но който те преминавали.

На Василица сутринта децата обикалят съседските къщи и сурвакат за здраве и късмет. Важно е и кой ще е първият човек, дошъл в дома.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Барабар Петко
  Отговор
  1 07:33  14.01.17
  А а аз мога ли да празнувам като не съм ром ? как да го направя без да се напивам и преяждам ?
 • Мършата
  Отговор
  2 10:19  14.01.17
  Не мога да опиша възхищението си, уважението и доверието към циганите! Искрено ги обичам, милея за тях, радвам се при всеки техен успех, тъжа при несполука! Всячески се старая да се интегрираме, търся как да им угодя, да им бъда полезен и да изградя диалог и взаимодействие! Пожелавам на всички мой братя цигани, сънародници, които празнуват този светъл празник, и турци, ЧЕСТИТА БАНГО ВАСИЛЦА
 • 3 11:59  14.01.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • на Деса шушито
  Отговор
  4 17:39  14.01.17
  Да честитим празника на Деса-Стоян-То!
 • внвн
  Отговор
  5 18:06  14.01.17
  Значи Дедо Мраз е дошъл и при Хасан!
 • БАЙКО
  Отговор
  6 22:40  14.01.17
  Турците непразнуват: бай Васил Куция. Ама нейсе , пожелавам им крепко здраве , много щастие и поне един окумуш да излезе от цялата махала че тази държава остава за тех само след 50 години. Може би следващият президенд да бъде Васко , и оркестъра ще бъде до шадраваната . УСПЕХ.
 • БАНГУ БЕЙБИ
  Отговор
  7 23:35  15.01.17
  Свети Банго Васил въстановява моста от ада към земята за да може м....лите да дойдат в България и да ни земат салама от устата .

Напиши коментар:


Публикувай