648 0

Снежната покривка е между 6 – 42 см.

Снежната покривка е между 6 – 42 см.
Венцислав Михайлов

Дебелината на снежната покривка на 13.01.2017 г. към 17 ч е без съществена промяна: в Северна България - между 10 и 42 см, а в Южна – между 6 см и 32 см.

Това съобщиха от Националния щаб за зимната обстановка.

Към 17:00 ч температурите в по-голямата част от страната са между 0° и 6°. Между минус 4° и минус 1° са температурите в Северозападна България, Свищов, западните и централните части на Горнотракийската низина, както и в Благоевград и Сандански.

В по-голямата част от страната вятърът е слаб до умерен. Най-силен е при Шабла и Калиакра - 6-8 м/сек, от юг.

Прогноза за 14.01.2017 г.:

През нощта над по-голямата част от страната облачността ще бъде значителна. След полунощ и утре, от запад на изток, на много места ще превали: в планините - сняг, в равнинната част - предимно дъжд. През деня в планинските райони, Предбалкана и на места в Североизточна България дъждът ще преминава в сняг, но бързо ще спре, а след обяд от запад ще започне разкъсване на облачността. Ще има условия за поледици и заледявания. До вечерта дъжд ще вали в крайните югоизточни райони. Вятърът сутринта ще е от запад-югозапад, слаб до умерен, а в Източна България - ще е югозападен и временно силен; постепенно през деня ще се ориентира от северозапад и отново ще започне застудяване. Минималните температури ще са между минус 5° и 0°, по високи по Черноморието, максималните - между 2° и 7°.

Над планините ще бъде предимно облачно. От запад на изток ще започнат валежи от сняг. В масивите от Южна България под 1500 м валежът ще е от дъжд, но бързо ще премине в сняг и ще спре. Ще духа силен, по високите части до бурен югозападен вятър, който след обяд ще се ориентира от запад-северозапад и ще отслабва. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 3°, на 2000 метра – около минус 3°.

Над Черноморието ще бъде предимно облачно, след обяд с валежи от дъжд. Преди обяд ще духа умерен вятър от югозапад, който по-късно през деня ще се ориентира от северозапад. Максималните температури ще са 6-8°. Температурата на морската вода е 2-4°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

На 14 януари 2017 г. През нощта и в часовете преди обяд на места в западната и централната част от Дунавската равнина, Софийско, Кюстендилско и Пернишко има условия за образуване на поледица.

Състояние на проходи:

- „Върбишки” - затворен за всички МПС;

- „Златишки” - затворен за всички МПС;

- „Троянски” - затворен за всички МПС;

- „Айтоски” - отворен за всички МПС;

- „Обзорски” - отворен за всички МПС;

- „Печинско” - отворен за всички МПС;

- „Предел” - отворен за всички МПС;

- „Републиката” - отворен за всички МПС;

- „Ришки” - отворен за всички МПС;

- „Рожен” - отворен за всички МПС;

- „Вратник” - забранен за МПС над 10 т;

- „Дюлински” - забранен за МПС над 12 т;

- „Котленски” отворен за всички МПС;

- „Пампорово” - забранен за МПС над 3,5 т;

- „Превала” - товарните МПС с ремаркета и полуремаркета да са задължително с вериги;

- „Петрохан” - забранен за МПС над 12 т;

- „Твърдишки” - забранен за МПС над 10 т;

- „Шипка” - забранено е движението на МПС, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона от категория N3, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета с технически допустима максимална маса над 10 тона от категория О4. Срок до 31.03.2017 г.

Състояние на автомагистралите:

АМ „Тракия“: Област Бургас и област Ямбол: от пътен възел „Зимница“ до гр. Бургас - отворена с ограничение на скоростта 80 км/ч.

АМ „Хемус“: Отворена за всички МПС.

АМ „Струма“: Отворена за всички МПС.

АМ „Марица“: Отворена за всички МПС.

АМ „Черно море“: Отворена за всички МПС.

АМ „Люлин“: Отворена за всички МПС.

България


Напиши коментар:


Публикувай