932 4

АБВ няма да прави коалиция с БСП, нито с ГЕРБ

Ние не сме партия, която продава илюзии. Това каза на пресконференция новоизбраният лидер на ПП АБВ Константин Проданов.

АБВ няма да прави коалиция с БСП, нито с ГЕРБ
Снимка: БТА
Калина Петрова

Ние не сме партия, която продава илюзии. Това каза на пресконференция новоизбраният лидер на ПП АБВ Константин Проданов.

„Идеята е да представим новото ръководство на АБВ. Хората от моя екип, на които ще разчитам, са много важни и се допълват взаимно. Даването на път на млади хора – хора, които нямат обремененост, са необходими. Мисля, че АБВ трябва да бъде пример в това отношение. Промяната, която се предлага от другите, е имитативна. За нас е необходима радикализация в организационно и идейно отношение. Предизборната ни платформа ще бъде генерирана с разговори и диалози първо с нашите структури по места, така че пулсът на хората да бъде водещ, а не някакви абстрактни идеи, които ще ни бъдат спускани отгоре“, заяви Проданов.

Той уточни, че идеята му е да въведе електронни допитвания по всички важни въпроси до членовете и симпатизантите на партията. По думите му родителите на деца в бедни семейства нямат достъп до адекватно образование и здравеопазване.

По време на пресконференцията бяха представени и зам.-председателите на партията – Трендафил Величков, Марин Киров, Мариана Тодорова и Христо Михайлов.

Трендафил Величков заяви, че има чест да бъде част и от гилдията на журналистите. „Отговарям за медийната политика на АБВ. Ще въведем стройна интегрирана система за обучение на нашите кадри. АБВ реши да има такава система. Това ще е нещо върху което лично аз ще работя“, заяви той.

Марин Киров допълни, че е доктор по правни науки и заяви, че с колегите си е носител на идеята за промяна от типа надграждане, нови политики и нови каузи.

Мариана Тодорова посочи, че работи за идеята за АБВ от 10 май 2010 г. „Работила съм като експерт в президентството по времето на Георги Първанов. Ще отговарям за идейни политики, както и за овластяването на жените и парламентарна дейност“, посочи тя.

Христо Михайлов заяви, че не е бил член на друга партия. „Още от самото начало съм в АБВ. Поех предизвикателството и поканата на Константин Проданов да бъда негов заместник. С известна носталгия, олицетворявам фигурата на доайен“, добави Михайлов. Той ще отговаря за коалиционната политика.

Новият лидер на ПП АБВ коментира и политиките на управляващите от ГЕРБ, като по думите му санирането е безумно разхищение на публични средства. "Хубаво е да се замислим след 15-20 години в тези санирани блокове какви хора ще живеят", категоричен бе Константин Проданов.

„Ще се борим да се смени профилът на българската икономика. Оставаме си страна на шофьори и автомонтьори. Държавата трябва да инвестира в човешки капитал“, подчерта Проданов.

Според него трябва да се инвестира в конкретни икономики. „Демографската катастрофа в България наистина е ужасяваща. Трябва да действаме веднага. Държавата трябва да се върне активно в икономиката, да инвестира в бизнеса, а не да му диша във врата. Искаме да направим бизнеса жизнеспособен“, допълни Проданов.

Той пожела на новоизбрания президент Румен Радев успех и изрази надежда, че ще бъде доста по-различен от настоящия държавен глава. „Надявам се, че ще насрочи незабавно дата за следващите избори. Достатъчно време беше загубено в протакане. Надявам се да назначи и неутрално работещо правителство, което да не прави резки движения“, подчерта Константин Проданов.

Относно коалиционната политика на партията, Проданов коментира, че не е възможна коалиция с БСП във връзка с предстоящите избори. "Не е възможна с ГЕРБ и преди, и след изборите, не и с мен като председател. Не виждам проблем в това АБВ да е в ролята на парламентарна опозиция", добави новият лидер на ПП АБВ.

Иначе, според Константин Проданов, общественото мнение вече се подготвя за една голяма коалиция между ГЕРБ и БСП. "В такъв случай мисля, че ролята на АБВ като активен, смислен, вокален критик в парламент, ще бъде с много по-висока добавена стойност и за нас, и за обществото, отколкото участие на база някакви аритметични съображения във властта.

„Не само БСП, а и всички останали парламентарно представени сили в момента, пък и тези, които се очаква да влязат, не ме ентусиазират като коалиционни партньори. Не скачам в екстаз в стола си от тях. За мен отношението към властта разбира се е сериозен въпрос, но не виждам никакъв проблем в това АБВ да е в ролята на парламентарна опозиция. Всяка партия се стреми да влезе във властта, но трябва да бъде на идейна и принципна основа“, заяви Проданов и уточни, че за него радикализация не означава залитане крайно вляво или обещания на едро.

„Всичко постигнато досега от АБВ няма да бъде отречено. Няма как да вървим напред иначе. Мисля, че сбъркахме, като преди да сме се избистрили идейно, направихме крачка към властта“, коментира Проданов.

Той уточни, че са взели решение да изготвят график за срещи с всички области и общински структури.

„Ще покажем на хората, че имаме пълна приемственост, но даваме и възможност на новите идеи“, добави Проданов. За това, че България няма свой еврокомисар, той коментира, че ще е добре още служебното правителство да направи стъпки в тази посока, въпреки че „влакът вече сме го изпуснали“. Според Проданов България стои леко заради това, че няма еврокомисар.

София / България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Morgoth
  Отговор
  1 15:08  17.01.17
  АБВ? Тия пък кои са? Някой случайно да е чувал друго име освен Първанов, Калфин и Пеков дето си заминаха? АБВ са вече мъртва партия и никой няма нуждата да прави коалиция с тях. Дори няма да успеят да откъснат гласове от БСП.
 • антрашпиц
  Отговор
  2 17:21  17.01.17
  Е ква коалиция...даже и в парламента няма да влязат.Незнам дали и 1 процент ще минат на изборите.Възможно е партията на СветльоВитков да ги бие даже..
 • Duk
  Отговор
  3 17:22  17.01.17
  Лошо започват от АБВ,вместо да търсят ,някаква подкрепа,защото са ,,никой,,те се правят на интересни,просто са обречени.
 • Иван
  Отговор
  4 00:01  18.01.17
  ВИЕ СТЕ ЕДНИ НАПЪЛНО ИЗЛИШНИ И НИКОМУ НЕНУЖНИ

Напиши коментар:


Публикувай