791 5

Най-големият риск за България е да пропусне новата вълна на интеграция в ЕС

Най-големият риск за България е да пропусне новата вълна на интеграция в ЕС
Венцислав Михайлов

Европейският съюз не е външна политика, а семейството на България. Най-ясната позиция в подкрепа на българския национален идеал е да бъдем равни на другите европейски народи. През мандата си дадох всичко от себе си в подкрепа на обединена и силна Европа, която да преодолее кризите, и съм категоричен, че не бива да се затваряме в националните измерения на кризите, пред които сме изправени. Трябва да търсим общоевропейското решение от самото начало. Това послание отправи държавният глава Росен Плевнелиев в последните дни на мандата си на откриването на 11-та годишна среща на правителството с бизнеса, която се проведе днес в София.

В присъствието на представители на изпълнителната власт, посланици, представители на европейските и международните финансови институции президентът увери, че предизвикателства пред Европейския съюз и България ще има и през тази година. По думите му възходът на популизма и национализма биха могли да дестабилизират ЕС. „Политическият елит на Европа трябва да прояви характер и да реализира потенциала на Европейския съюз да бъде незаобиколим глобален икономически и геополитически фактор, който да гарантира сигурността на европейците на континента, но и в целия свят“, заяви Росен Плевнелиев. Президентът утвърди активното и достойно членство на България в европейската общност като единствена перспектива пред страната. „Голямата заплаха за България е да пропуснем момента на новата вълна на интеграция в Европейския съюз, която неминуемо предстои“, каза президентът.

Държавният глава също така призова лидерите на европейските институции да не забравят, че регионът на Балканите е стратегически важен и трябва да бъде позициониран в центъра на европейските политики. „В България и в целия регион виждаме сблъсък между олигархичния модел на икономика и истинското предприемачество. Наблюдаваме сблъсък между бизнес, създаден с мисъл за следващите поколения, и сенчести структури, изградени с помощта на силови методи и зависимости от миналото. Изходът от тази битка зависи от нас - да реформираме и да гледаме напред“, заяви президентът.

Държавният глава направи равносметка на постиженията на страната през последните години и очерта какви трябва да бъдат приоритетите в икономическата политика занапред. „Можем да се гордеем с постигнатото и не трябва да го подценяваме. Дневният ред на голяма част от планетата днес е различен от нашия – бедност, конфликти, раздори, суша и бедствия. Нека си даваме сметка къде сме, да не разрушаваме и да надграждаме постигнатото“, призова президентът.

Росен Плевнелиев очерта позицията, която страната последователно заемаше през годините на изминалия президентски мандат, въпреки нестабилния международен ред. „Мандатът ми протече във време на геополитически промени, които трансформираха характера на отношенията във външната политика. Средата на сигурност и глобалният дневен ред се промениха изцяло. Свидетели сме на ниво на напрежение, невиждано от Втората световна война насам. Въпреки бурите, държахме посоката на демократичното и европейското бъдеще на България“, напомни президентът и подчерта, че страната ни се утвърди като незаобиколим фактор в региона и получи значимо международно признание за водената принципна и балансирана външна политика.

Росен Плевнелиев направи обзор на приоритетите в икономиката и специално в енергийния сектор, които са дали успешни резултати и напомни, че те ще изискват сериозна подкрепа и усилия в бъдеще. Сред тях са иновациите, дуалното образование, енергийната ефективност и диверсификацията. „Свързаността също е стратегически приоритет. От нея зависи както нашият, така и икономическият прогрес на партньорите ни в региона“, допълни президентът. Той изтъкна като сериозно постижение в партньорство с изпълнителната власт и увеличението на българския износ към Китай, Виетнам и Турция.

„Зададохме стратегически национални приоритети. Задействана бе пенсионна реформа, направихме важни стъпки към реформирането на образованието, пакетът закони в сектор „Сигурност“ помогна на службите да работят прозрачно и отчетно. Беше направена крачка към реформирането на съдебната власт. Несъмнено това беше стъпка в правилната посока, но ни чака дълъг път“, заяви президентът и напомни, че правосъдието трябва да остане в центъра на общественото внимание, докато проблемите в системата не бъдат напълно разрешени. „Проблемите са много, а промените са необходими и неотложни. Темата за справедливостта в държавата и работата на съда и прокуратурата са от първостепенно значение за българските граждани“, напомни президентът.

Президентът призова политическите сили в страната да заложат на приемствеността в управлението, като зачетат стратегическите приоритети на страната, определени с консенсус. „Успяхме в началото на мандата на постигнем съгласие по приоритетите в Националната програма за развитие: България 2020. Благодаря на правителството в оставка, че прие модернизацията на България като лична кауза. Модернизацията на България трябва да бъде кауза на всички правителства в бъдеще и никой не бива да я поставя под въпрос“, категоричен беше Росен Плевнелиев.

В словото си Росен Плевнелиев даде позитивна оценка на развитието на българската икономика и на перспективите за растеж пред нея. „Икономическите показатели са положителни и факторите, които могат да помогнат на страната в близкото бъдеще, са налице – възстановяването на пазара на труда, успешното усвояване на европейските средства, достатъчните вътрешна и външна ликвидност, амбициозната програма за модернизация, ниските цени на петрола и енергийните продукти. Подобряването на условията за бизнеса и чуждестранните инвеститори е постоянна цел навсякъде и за всеки в България“, категоричен беше президентът.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Стамболов
  Отговор
  1 14:24  17.01.17
  Срещу единството и просперитета на ЕС и нейния мотор - Германия "работят" империите-победителки от Втората световна война - Русия, САЩ и Великобритания. Именно те ламтят за поредно разпределяне на "зони на влияние", разпалват войни със стотици хиляди човешки жертви, заливат мирна и демократична Европа с милиони бежанци и се стремят да я разпокъсат. Шансът за оцеляване и развитие на България се нарича Европа ! Точно затова успешната адаптация на ЕС към променящия се свят е от жизнен интерес за родолюбивата българска общност, а чуждофилството т.е.коленопреклонението пред чужди империи, врагове на идеята за единна Европа е гибелно за България ! Необратимо гибелно !!!

  Коментиран от #4

 • гост
  Отговор
  2 14:43  17.01.17
  Публикувано във факти.бг: Най-големият риск за България е да пропусне новата вълна на интеграция в ЕС- не сме ли интегрирани вече,колко пъти трябва да се интегрираме?Основното което трябваше да се случи беше да падне шенген за нас,но ядец и плювньо,и другите п(г)оли(т)Ц.Ци си траят като мишки по въпроса!ЕС ни интегрира нас,колкото ние интегрираме "ромите"!Дават пари да си се гърчим тука!
 • незнайко
  Отговор
  3 14:57  17.01.17
  За какво семейство говори Плевнелиев ? Все едно да се сравнявам АЗ с НЕГО. Защо не си осинови няколко циганчета, за да разбере за какво става дума !
 • въпрос
  Отговор
  4 15:07  17.01.17

  До коментар #1 от "Стамболов":

  И Ст.Стамболов какво го направиха?
 • goni
  Отговор
  5 15:46  17.01.17
  Впечатлен съм! Корабът потъва, Росенчо го напуска, но ни призовава да го спасяваме!!! Не него, а потъващият кораб! Такива като него никога не потъват! Дали като Дянков ще работи за Руснаците, или като Кристалина ще отиде в Световната Банка все тая! Някои казват че Плъховете първи напускали потъващият кораб! Явно са прави!

Напиши коментар:


Публикувай