8 835 13

Вълка се връща в почистването на София

Преглед на печата

Стефанаки Йоанис

24 часа

Фалитът на КТБ проехтя и в пловдивския зоопарк

Бурята около срутването на КТБ - банката на Цветан Василев, проехтя, макар и с 2-годишно закъснение и в пловдивския зоопарк, заради чието изграждане кметът Иван Тотев е отстранен. Проучване на "24 часа" проследи цялата история по провеждането на поръчката, която разтърси местната власт в града на тепетата. Фирмата на ексбанкера - "Интегрирани пътни системи" (ИПС), е една от кандидатите за тази обществена поръчка. Тя е обявена като открита процедура на 30 април 2014 г. под наименованието "Реконструкция и модернизация на Зоокът - Пловдив".

Труд

$400 милиона за грантаджиите у нас

400 милиона щатски долара под формата на грантове са налели у нас фондация “Америка за България” и Българо-американският инвестиционен фонд – това съобщи по време на отчета на фондацията нейният ръководител Нанси Шилър. Средствата са дадени за периода от 1992 до края на миналата година.

Само от 2009 досега “Америка за България” е финансирала неправителствени организации и медии със $185 милиона.

Официално фондацията спонсорира НПО, които извършват обществена дейност, но е публична тайна, че парите отиват само в определени структури, защитаващи точно зададени политически и корпоративни интереси.

Стандарт

Стоянов и Първанов на караула за Радев

Церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания президент Румен Радев ще се състои на 22 януари на площад "Свети Александър Невски" от 11 часа. Преди това, от 10.30 часа, мястото си ще заемат официалните лица и гостите на церемонията. Поканени са министър-председателят в оставка Бойко Борисов и всички министри, председателят на Народното събрание Цецка Цачева и всички депутати. За почетния караул са поканени и президентите Петър Стоянов (1997-2002 г.) и Георги Първанов (2002-2012 г.). На площада ще бъдат и временно изпълняващият задълженията на началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, както и посланици и чужди журналисти.

Монитор

Ръсим по тон луга на всеки километър

От половин до един тон луга трябва да се ръсят на километър по пътищата в големите студове, предвиждат нормативите.

„За този химикал трябва да се използват от 80 до 150 грама на квадратен метър от пътя”, обясни за „Монитор” доц. Петър Стефанов, УАСГ. „Количествата луга и сол зависят от температурата на въздуха и състоянието на настилката, дали е пресен снеговалеж, или вече пътят се е заледил. Обикновено се използва натриев двухлорид (сол) и магнезиев двухлорид (луга), който е отпадъчен продукт от производството на морска сол или калциев двухлорид. За солта количеството е от 20 до 75 на кв. м”, добави той. По думите на експерта обаче при температури под минус 15 градуса нищо не помага - нито луга, нито сол.

Сега

Агенцията за електронно управление обяви експресна и мистериозна поръчка

Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) публикува мистериозно съобщение, с което приканва желаещите да работят по развитието на е-услугите в България да подадат за два дни индикативни ценови оферти. Става дума за пет групи изключително важни и сложни дейности, свързани с пилотен модел на електронно дистанционно гласуване; изграждане на мрежа за контрол и публичност на е-управлението; надграждане на системите "Гражданска регистрация" и "Адресен регистър" (познати като ЕСГРАОН); създаване на информационна система за базови регистри на субекти, обекти и събития, а също и на Национален портал за пространствени данни (INSPIRE). Обявата за набиране на индикативни ценови оферти за всичко изброено е пусната на 16 януари, а срокът за представяне на документите е 18 януари.

Дума

Властта напомпа продажбите на електромобили

Продажбите на електрически превозни средства в България през 2016 г. са нараснали от 2 до 3 пъти спрямо предходната година, похвали се вчера председателят на УС на клъстер "Електромобили" Илия Левков пред "Блумбърг ТВ България". Това е добра новина, каза той. Левков обаче не даде точни данни колко броя електромобили са продадени през миналата година и колко за предходната.

От достъпни данни става ясно, че през първата половина на 2015 г. у нас са били продадени само 20 нови електрически автомобила. В началото на 2016 г. бе съобщено, че в страната се движат общо 170 електромобила. Като от тях 134 са леките автомобили, 34 товарните, а автобусите - два броя.

Капитал дейли

Вълка се връща в почистването на София

От тази година свързваното с Румен Гайтански-Вълка дружество "Грийн партнърс - БКС" поема сметоизвозването и зимното почистване на софийските квартали "Красно село" и "Красна поляна", потвърдиха от Столичната община пред "Дневник". Фирмата спечели конкурс за почистването на двата квартала още през 2015 г., но впоследствие решението беше обжалвано от друга компания - "Евро импекс София". По информация на "Дневник" сега съдът е потвърдил класирането на "Грийн партнърс" на първо място в конкурса и няма пречки фирмата да встъпи в изпълнение на дейностите. Въпреки че връзките на компанията с Румен Гайтански не са директни, достатъчно детайли около фирмата говорят за това, че именно той е истинският й собственик. Вълка дълги години бе монополист в почистването на София с фирмите "Волф 96", "Дитц" и "Чистота София", а отнемането на монопола му се бе превърнало в основна битка на Бойко Борисов, когато бе кмет на столицата. Сега обаче, изглежда, Гайтански се завръща отново в тази дейност.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Васичка Атанасова
  Отговор
  1 05:37  18.01.17
  РУМЕН ГАЙТАНДЖИЕВ
 • гощо
  Отговор
  2 07:34  18.01.17
  Да ние честит!!!
 • ГОСТли
  Отговор
  3 11:29  18.01.17
  Връщат се комунистите - връщат се и играчите им.
 • тиквоча
  Отговор
  4 12:01  18.01.17
  Сега ще кара не Вейрон а Чирон !

 • TeRRoR1101
  Отговор
  5 12:30  18.01.17
  "Само от 2009 досега “Америка за България” е финансирала неправителствени организации и медии със $185 милиона." За да ни лъжат ежедневно медиите ли са ги получили и да правят копи-пейст на новиниите от CNN ? Ето защо уж всико върви на добре, а накрая става все по-зле и по-злед. Съсипа се всичко в тази държава.
 • БКП УРААА
  Отговор
  6 12:36  18.01.17
  АМИ НАЛИ ЗА ТОВА ГЛАСУВАХМЕ - ТОВА Е КОМУНИЗМА ! СЕГА НЯМА ДА РЕВЕМ . ПОНЕ ЧЕТИРИ ГОДИНИ ЩЕ СМЕ ДЛЪЖНИ ДА СМЕ ДОВОЛНИ ОТ ВЪЛКА .

  Коментиран от #9

 • 1234
  Отговор
  7 12:44  18.01.17
  Какво ревете бе, тоя вълк е мишка сравнение с Боко!

  Коментиран от #8

 • 8 14:07  18.01.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • бббббб
  Отговор
  9 15:50  18.01.17

  До коментар #6 от "БКП УРААА":

  Пак са виновни комунистите макар ,че повечето не знаят, какво е комунизъм!!!Столична община все още е на ГРОБ ,община Красна поляна също е на ГРОБ. А, обществените поръчки минават през голяма община.Крадат за последно.
 • Иван
  Отговор
  10 17:16  18.01.17
  гощо, човека се казва Румен Гайтански не гайтанджиев
 • гост
  Отговор
  11 18:39  18.01.17
  Ами идват пак избори,Кумчо Вълчо си е платил на когото трябва и пак е "на терен",както много компетентно и професионално го казват министрите,направо "ерудити"!
 • Борис
  Отговор
  12 19:55  18.01.17
  Имали значение кой е,вълкъ или друг.Да не би да има някаква разлика.Не е лут който яде баницата,атози който му я дава.А баниците се раздават от тия дето сме сиги избрали,като по големия дял остава за тях
 • Wano
  Отговор
  13 04:48  19.01.17
  Borise, negramoten si...

Напиши коментар:


Публикувай