368 0

Бойко Борисов поздрави Антонио Таяни

Венцислав Михайлов

Премиерът в оставка Бойко Борисов е разговарял по телефона с новия председател на Европейския парламент Антонио Таяни минути след избирането му.

Това съобщи самият Бойко Борисов на страницата си във Фейсбук.

Честитих му високото доверие и подкрепа, с които беше избран за председател на ЕП и му пожелах успешен мандат, отбелязва премиерът в оставка.

По време на разговора са били обсъдени общите предизвикателства пред Европа като темите Брекзит, миграционната криза и сигурността на съюза.

"Обединихме се, че Европа трябва да остане силна и стабилна и страните-членки да бъдат единни при вземането на важните решения за бъдещето на европейските граждани", допълва премиерът в оставка.

Според Борисов избирането на Таяни е голям успех за Европейската народна партия.

"От своя страна той пожела на ГЕРБ успех на предстоящите парламентарни избори в България, благодари за подкрепата от страна на българската делегация на ГЕРБ/ЕНП в ЕП и изрази увереност, че отново ще спечелим доверието на българските граждани", посочва Борисов.

Европейският парламент избра във вторник с 351 гласа от 713 подадени и 633 действителни Антонио Таяни (63 г.) от Европейската народна партия (ЕНП) за следващия председател на институцията.

Италианецът, роден в Рим, досега бе сред 14-те зам.-председатели на ЕП. Новият му ръководен пост е с мандат до 2019 година.

"Антонио Таяни е голям приятел на ГЕРБ и винаги е добре дошъл в България", написа и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в личния си профил във Фейсбук.

Таяни е истински европейски политик от класа и съм уверен, че начело с него Европейският парламент ще стане още по-силен. За нас беше чест, че евродепутатите от ГЕРБ имаха възможността да дадат нашата подкрепа за избора на Антонио Таяни, посочва Цветан Цветанов.

България


Напиши коментар:


Публикувай