1 461 5

Паралелно разследване: Стърчаща релса е пробила цистерната в Хитрино

Ексклузивни кадри показват дерайлирането на вагоните, секунди преди взрива на гарата

Стефанаки Йоанис

Вероятно стърчаща от земята релса е пробила една от дерайлиралите цистерни в Хитрино. Това заяви за bTV Димитър Баев, зам.-управител на „Булмаркет”, фирмата собственик на цистерните.

Според прокуратурата причина за инцидента, отнел 7 живота, е високата скорост, с която влакът е навлязъл в гарата – 78 км/ч при разрешена 40 км/ч.

Според паралелно разследване на фирмата собственик обаче причина за дерайлирането може да е недобре заключената стрелка.

Димитър Баев, зам.-управител на „Булмаркет”, показа снимка на добре прибрана стрелка, където езикът е плътно към релсата, както и снимка на стрелката на въпросния коловоз, където е станал инцидента от 10-ти.

Според него, дори ако влакът се е движил със скорост от 40 км/ч, а не 78 км/ч, при недобре заключена стрелка е възможно дерайлиране.

По думите му е имало доста стърчащи от земята релси, които буквално са срязали цистерната.

По случая се изготвят още няколко експертизи, които ще внесат яснота за причините за тежкия инцидент, взел жертви и разрушил десетки домове.

Есклузивни кадри, с които bTV разполага, показват гарата в Хитрино секунди преди взрива.

На клипа се вижда как влакът влиза с висока скорост на гара Хитрино. Между петия и шестия вагон се виждат искри, следва и дерайлирането на вагоните.

От прокуратурата на този етап отказаха изявления. Заявиха, че се прави видеотехническа експертиза на кадрите от охранителната камера. Разследването напредва, но е необходимо време, защото се очакват резултатите от още няколко ключови експертизи, а техният анализ ще даде отговор защо се стигна до трагедията.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост в Бх
  Отговор
  1 04:14  19.01.17
  Защо никой не коментира,че банка е собственик и без право развива търговска дейност под прикритието БУЛМАРКЕТ. Това е Първа ивестационна банка.
 • Явор
  Отговор
  2 16:34  19.01.17
  Простата истина е, че БДЖ не иска да се реформира и не си гледа работата качествено, заради което сме застрашени всички и стават такива инциденти. Другото по темата са алабалистики.
 • ОхоБохо
  Отговор
  3 19:30  19.01.17
  БДЖ никога не биха поели отговорност. Още по-малко биха признали своята вина. Нищо чудно, че управляващите не допуснаха незавизима международна експертиза. Сега най-лесно им е да обвинят машиниста и да си измият ръцете с версията за превишена скорост.
 • Пламен
  Отговор
  4 19:48  19.01.17
  Ами няма да се изненадам, ако наистина релса е била проблема. като знам БДЖ как си поддържат оборудването ми се реве.
 • Ники
  Отговор
  5 22:37  19.01.17
  Най-смисленото обяснение, което до този момент е дадено. От така наречените разследващи органи и Прокуратурата не дават никакви обяснения за инцидента. Излязоха само с едно становище, че видиш ли машинистите били виновни и толкова. Само че качеството на жп релсите е умопомрачително и стотиците милиони, които се дадоха за техния ремонт, бяха откраднати и разпределени в джобовете на „правилните хора”, а качеството на ремонтите е под всякаква критика. За това и държавата се опитва да потули всеки подобен инцидент и да прехвърли вината на фирмата превозвач.

Напиши коментар:


Публикувай