620 3

Лакираният портокал с 80% по-скъп

Стефанаки Йоанис

Портокалът, който е обработен с лакове и бои, излиза с около лев по-скъпо от плодовете, които не са третирани, пише в. "Телеграф". В момента килограм портокали с перфектен външен вид струва около 1,20 лева.

При мандарините оскъпяването е с около 50 ст., а при лимоните - с 60 ст. Причината е, че при обработката с бои и лакове фермерите правят допълнителни разходи и се налага вдигане на цената. Целта на третирането на плодовете с бои и лакове и увеличение на срока на годност и добър търговски вид. Това обясни пред изданието експертът по пазарите и бивш председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев.

Оскъпяването зависи от плодовете, най-голямо е при портокалите и грейпфрутите, а при лимоните и мандарините цената скача с около 30%.


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • абв
  Отговор
  1 04:46  19.01.17
  Портокалът, който е обработен с лакове и бои, излиза с около лев по-скъпо...В момента килограм портокали с перфектен външен вид струва около 1,20 лева... - Означава ли това че килограм необработени портокали струва 0.20 лева?
 • оскъпяването е с около 50 ст
  Отговор
  2 05:10  19.01.17
  Еее, глупости - във Варна са 1,80 на Битака, а ако отидеш на Чаталджа сигурно са 2,20лв. Тея портокали дето ни ги продават тука и идват направо от контейнерите на пристанището (дето е на 2км.) да не са хромирани бе?! ТИМаджийте пак ли нови джипки ще купуват на биячите си?!...
 • манджа
  Отговор
  3 10:30  19.01.17
  Е спрете го тоя внос от Турция и затворете спекулантите които вкарват тая отрова!В малкия истанбул в Берлин такива портокали няма

Напиши коментар:


Публикувай