714 1

Задават се шокови фактури за ток и парно

Преглед на печата

Стефанаки Йоанис

24 часа

Нинова дава път на младите, слага таван от 12 години за депутати

Революционни промени в устава на БСП, които ще дадат път на младите в партията и ще пратят старите муцуни от парламента в политическа пенсия, е одобрило Изпълнителното бюро на червените късно във вторник.

С тях се въвежда ограничението от 12 години, или 3 пълни мандата за депутат. След това червените ветерани трябва да освободят депутатските банки за по-младите лица в партията. Така от парламента ще излязат знакови социалисти като бившия лидер Михаил Миков, Ангел Найденов, Янаки Стоилов и Атанас Мерджанов.

Труд

Сянката на Цветан Василев надвисва над бъдещия президент

Очакванията на мнозинството български граждани към новия президент на страната ген. Румен Радев са повече от големи. След твърде спорния мандат на президента Плевнелиев, определян от едни като най-слабия в българската история, надеждите са Радев да успее да издигне авторитета на президентската институция и с твърда ръка да покаже на Европа и на света, че България не е просто географско понятие, а държава със свои виждания и ясни национални приоритети. Като обединител, олицетворяващ единството на нацията, президентът трябва да бъде далеч и от политически и икономически пристрастия. При отиващия си Плевнелиев това не беше възможно, защото контактите му с ГЕРБ си останаха повече от стабилни, а връзките му с олигарха Иво Прокопиев, станали предмет на много журналистически разследвания, съпътстваха целия му мандат.

Стандарт

България отпадна от класация на най-иновативните икономики

България отпадна от класацията на 50-те най-иновативни икономики в света за 2017 г., сочи индекс на Bloomberg. Миналата година страната ни беше на 42-ро място, като тогава дори заемаше 25-та позиция от гледна точка на добавената стойност на производството. Тогава обаче беше отчетено слабо представяне в разходите за проучвания и развитие.

За сметка на това държавите от Скандинавския полуостров все повече се засилват. В битката на най-иновативните идеи Швеция вече заема 2-ро място, а Финландия влезе в топ 5 на Bloomberg Innovation Index за 2017 г. Индексът оценява икономиките, базирайки се на фактори като проучвания и разходи за развитие, както и концентрация на високотехнологични публични компании.

Монитор

Фалшиви куриерски фирми мамят нашенци на Острова

Фалшиви куриерски фирми мамят българи във Великобритания, като ги зарибяват с оферти за изпращане на багаж от Острова до България, искайки им повече пари от уговореното, разказва пред „Монитор“ Неделин Панчев, собственик на такова дружество и голям български магазин в Бирмингам.

Измамниците, които също са българи, предлагат услугите си във Фейсбук групи като излагат стандартната цена, която варира между 90 пенса и 1 паунд за килограм. Те нямат официално регистрирана фирма, нито офис, затова събират багаж от адреси. Веднъж дошли при клиента, изискват още пари „за пътни разходи“. След като пратката пристигне в България, отново искат пари, за да я доставят до адреса. Така се получава тройно таксуване и вместо паунда на килограм, клиентът плаща още поне три. Всички тези допълнителни разходи не са упоменати по-рано.

Сега

Задават се шокови фактури за ток и парно

По-високи сметки за ток и парно ще получат гражданите в началото на февруари. Тогава ще излязат фактурите за ледения януари, който постави рекорд по потребление на ток. Значително по-високи в сравнение със същия месец година по-рано бяха и сметките за отминалия декември - с близо 20%. Заради прогнозираните шокови стойности на фактурите Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започват проверки на електроразпределителните дружества (ЕРП). Енергийният министър настоява още на гражданите да се даде възможност за разсрочено плащане на тока.

Дума

Задават се шокови фактури за ток и парно

През последните 8 години от икономическата карта на България са изчезнали 92 големи фирми, а над 4000 са малките компании, прекратили дейност, показва анализ на финансовия директор на Българската стопанска камара Станислав Попдончев. "Това означава, че годишно по 12 големи предприятия са били закривани или по едно месечно. Тези данни, заедно с факта, че от години преките чуждестранни инвестиции заобикалят страната ни, показват нагледно, че обстановката не е особено привлекателна за бизнеса", казва експертът. Според него честите промени по данъчните закони не помагат тази тенденция да бъде преодоляна. Само преди дни от БСК заявиха, че регулаторни режими практически пречат на бизнеса. Същевременно той е залъгван години наред, че ще има електронно правителство.

Капитал дейли

България пада в глобалния индекс на талантите на INSEAD

България пада с пет позиции в Индекса на глобалната конкурентоспособност на талантите за 2017 г. спрямо година по-рано и вече е 49-а сред общо 118 държави. Влошаването засяга пет от общо шестте показателя, като най-лоши са оценките за привличането на таланти, а подобрение се отчита единствено при развитието им, сочат данните от новото издание на проучването.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • гощо
    Отговор
    1 07:29  19.01.17
    Понеже в България най обикновенна зима е новина и страшно бедствие,дай сега по тоя случай да ни изрежат малко и с сметките за ток и парно!?!?!?Бе тия не мислят ли че все някой ден ще им се върне?!?!

Напиши коментар:


Публикувай